Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Unde se vinde ciocolata cel mai bine? Curiozități despre ciocolată

/
/
549 Views

Istoria ciocolatei începe în America de Sud, acolo unde, cu două mii de ani în urmă se cultiva arborele de . Cuvântul cacao este un cuvânt de origine mayașă însemnând mâncarea zeilor. Mayașii recoltau, fermentau, prăjeau și măcinau semințele de cacao pentru a le transforma într-o pastă. Această pastă era amestecată cu apă, ardei iuți și făină de porumb pentru a crea o băutură spumoasă, condimentată de cacao. În cultura Maya, populația avea dreptul să bea ciocolata doar la ocazii, în rest, această băutură era destinată folosirii doar de către regi. În cultura aztecă, doar preoții, militarii decorați, conducătorii și comercianții foarte înstăriți aveau dreptul să utilizeze această licoare regală, fiind foarte scumpă. De altfel, boabele de cacao erau folosite ca monedă. Cu 100 de boabe de cacao se putea cumpăra un curcan sau un sclav.

Boabele de cacao au ajuns pentru prima dată în Europa în jurul anului 1500, atunci când Mexicul a fost cucerit de către spanioli, dar nu au fost foarte apreciate, neștiindu-se exact la ce folosesc, băutura preparată fiind foarte amară. Spaniolii au început să o îndulcească cu trestie de zahăr. Prin încercarea lor de a scăpa de gustul puternic amar, aceștia au adăugat scorțișoară, vanilie și zahăr băuturii. Ciocolata caldă îndulcită a devenit în scurt timp cel mai mare capriciu al continentului.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizațiile moderne se datorează aromei sale inimitabile, dar și unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Pe la mijlocul anilor 1600, brutarii din Anglia au început să adauge pudră de cacao prăjiturilor. Apoi, în 1828 un chimist olandez Johannes Van Houten a inventat o metodă de extragere a grăsimii amare sau untului de cacao din boabele prăjite, scopul lui fiind să facă o băutură mai spumoasă și mai gustoasă. Însă, fără să știe, a deschis drumul către ciocolata solidă în forma ei actuală.

În secolul XIX- s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie olandeză a creat un proces tehnologic de solidificare a ciocolatei (un amestec de zahăr, pudră de cacao și unt de cacao devenea primul baton de ), iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele și obține prima cu lapte. La scurt timp, o nou invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scăzută decât temperatura corpului uman. Așadar, ciocolata se topește în gură și la figurat, dar și la propriu. Ciocolata neagră se topește la 34-35 de grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură ceva mai scăzută. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10% dintre consumatorii acestui produs.

Curiozități despre ciocolată

 • Belgia rămâne regatul ciocolatei, deținând 12 fabrici, 16 muzee dedicate acestui desert și aproximativ 2100 de magazine specializate. De la ciocolata cu nuci și praline la trufe și scoici din ciocolată albă, această țară produce mai mult de 170.000 de tone de ciocolată pe an. Invenția pralinelor în Bruxelles în 1912, a dat peste cap întreaga populație și a acordat ciocolatei statutul de cheia industriei țării.
 • Cel mai important punct de vânzare a ciocolatei din lume este aeroportul din Bruxelles.
 • Elveția deține recordul privind consumul de ciocolată cu 10 kilograme de ciocolată pe an, pe locuitor. Urmează Australia și Irlanda cu 9 și respectiv 8 kilograme. Statele Unite sunt pe locul 11, cu un consum de 6 kilograme de ciocolată pe an, ca și Belgia. Conform Euromonitor Internațional 2010, consumul de ciocolată în România a fost de cca 2 kilograme pe locuitor.
 • La Torino are loc festivalul ciocolatei. Festivalul atrage peste 700.000 de vizitatori care consumă mai mult de 27.000 de kilograme de ciocolată.
 • Barcelona se mândrește cu un Muzei al ciocolatei – Museo de la Xocolata care cuprinde în colecția lui chiar și sculpturi în ciocolată.
 • Producția de ciocolată, în 2010, s-a ridicat la 83,2 miliarde de dolari, iar până în 2016 se preconizează o creștere cu 15%.
 • Timpul de creștere a arborelui de cacao poate ajunge la 200 de ani, dar perioada de rodire este de doar 25 de ani.
 • Pentru a fabrica jumătate de kilogram de ciocolată sunt necesare aproximativ 400 de boabe de cacao.
 • În Elveția, „The Swiss Chocolate Train” – Trenul de ciocolată pleacă din Montreux și face o oprire la Gruyeres, având ca destinație regiunea Broc, unde se poate vizita fabrica de ciocolată Cailler-Nestle.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar