Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se obține uleiul de palmier? Tehnologia de obținere a uleiului de palmier

/
/
727 Views

Uleiul de palmier ocupă locul doi în lume ca nivel de producţie, fructele ce conţin uleiul fiind recoltate de la palmierul de şi care se cultivă în zonele tropicale. În figura de mai jos este prezentată schema unei linii tehnologice de obţinere a uleiului brut. Uleiul de palmier este cel mai vândut , la nivel mondial după cel de soia.

Schema liniei tehnologice de obţinere a uleiului brut de palmier
Schema liniei tehnologice de obţinere a uleiului brut de palmier

Fructele de palmier sunt aduse de un transportor la presă unde, fructele sunt zdrobite şi presare în vederea punerii în libertate a uleiului, iar pentru intensificarea separării fazelor se face o omogenizare a materialului cu apă de diluţie. De aici amestecul este trecut la decantare unde se separă cea mai mare parte a nisipului. Trebuie menţionat că recoltarea ciorchinelui cu fructe de la palmierul de ulei se realizează de regulă manual (prin tăiere cu cuţite cu coadă lungă), acesta căzând pe sol, cel mai des nisipos, de unde şi necesitatea separării acestuia din masa supusă prelucrării.

Citește și: Tehnologia de fabricare a untului. Cum se fabrică untul?

După separarea părţii solide sub formă de fibre pe separatorul vibrator, faza lichidă este trecută într-un rezervor tampon, încălzită şi pompată la un desnisipator, unde are loc separarea ultimelor resturi de pământ şi nisip, ajungând în rezervorul de alimentare al decantoarelor. În linia tehnologică sunt prevăzute trei decantoare centrifugale orizontale unde are loc separarea apelor reziduale şi a nămolului din masa de ulei, astfel că puritatea uleiului rezultat este ridicată. Pentru corectarea purităţii finale, uleiul de palmier de la decantoare este trecut la un separator centrifugal cu talere, unde se elimină ultimele fracţii solide sub formă de nămol, iar după uscare într-un uscător cu vid, unde se elimină ultimele fracţii de apă, acesta este trecut la tancurile de depozitare, urmând a fi supus ulterior tratamentelor de rectificare.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar