Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Trufele. Ce sunt? Cum/Unde se cultivă? Când se recoltează?

/
/
745 Views

aparțin ciupercilor superioare (Macromicetae) și fac parte din clasa Ascomycetes, familia Tuberaceae, genul Tuber care cuprinde mai multe specii, dintre care comestibile, cu mare valoare alimentară, numai două: Tuber melanosporum Vitt. şi Tuber aestivum Vitt.

Tuber melanospora

Tuber melanospora (fierea pământului, trufa neagră, trufa violetă, trufa de iarnă etc.) nu are pălărie și nici picior. Ascocarpul (fructul comestibil) se aseamănă cu tubercul de cartof, având formă rotundă sau ușor ovoidală, cu diametrul de 3-10 cm. Tufa crește în pământ, la mică adâncime (3-15 cm). Preferă solurile permeabile, bine aerisite, bogate în calcar, expuse spre soare. Se întâlnește prin pădurile de foioase, în mod special în cele de stejar. De obicei formează cuiburi asemănătoare culturilor de cartof. Apar toamna-primăvara, din noiembrie până în martie.

Corpul fructifer este tuberculiform, de mărime variabilă, de la cea a unui bob de mazăre până la cea a unui pumn, cu un înveliș gros, de culoare negricioasă, brună-violacee. La exterior este străbătut de vene fine, ramificate, de culoare albă. Gustul este plăcut, iar mirosul de fragi.

Tuber aestivum Vitt.

Tuber aestivum Vitt. (trufa de vară, trufa văratică) seamănă cu specia precedentă ca formă și ca mărime. Crește în sol, la adâncime de 3-15 cm. Se găsește în pădurile de stejar din zonele mai calde ale țării. Preferă solurile bogate în humus și calcar. Apare în grupuri numeroase, ca tuber­culii de cartof, din august până în februarie.

Corpul fructifer prezintă la suprafață un înveliș gros de culoare neagră-albăstruie sau neagră-brună, cu veruci poligonale. La interior, trufele sunt compacte, de culoare albă-gălbuie la început, iar la maturitate devine bună. La exterior trufele sunt străbătute de vene, ramificate. Are gust plăcut și miros parfumat. Se cultivă în Franța, Italia, Spania, Noua Zeelandă, S.U.A. etc.

Trufele – cerințe față de factorii de mediu

Nutriţia este exclusiv heterofilă. Trufele sunt micorizante. Miceliul acestor trăiește în asociere (simbioză) cu rădăcinile unor plante superioare, ajutându-se reciproc: planta superioară micorizată asigură ciupercii glucide, vitamine, substanțe stimulatoare de creștere și fruc­tificare, iar ciuperca furnizează plantei azot, fosfor și alte elemente în formă ușor asimilabilă. Trufele preferă soluri profunde, cu textură semiușoară, bine aerisite, bogate în elemente nutritive, cu raportul C/N în jur de 10, bogate în cal­car, cu pH-ul cuprins între 7,4 şi 8,3.

Cum și unde se cultivă trufele?

Pentru cultură simt recomandate terenurile din zonele mai calde, din vestul și sudul țării (începând din Banat – Oltenia – partea sudică a Câmpiei Române – Dobrogea), plane sau ușor înclinate, cu posibilități de irigare. Bune premergătoare se consideră culturile de cereale, plante furajere, pomi fructiferi și viță-de-vie.

Înființarea unei culturi necesită plante tinere, din specii lemnoase trufiere (stejar pufos, stejar verde, specii de alun și altele) gata micorizate. Operațiunea de micorizare (asocierea arbore-ciupercă) se face de către unități specializate. Micorizarea cuprinde două faze: prima constă în ino­cularea plantelor lemnoase cu părți de ciupercă, capabile să o reproducă (spori, miceliu), operație ce se execută în laborator, iar faza a doua are ca obiectiv obținerea de plante sănătoase, cu micorizare bună. Lucrarea se poate executa în sere sau în case de vegetație, iar pentru cantități mai mari în pepiniere.

Cum se trufele?

Plantarea esențelor lemnoase micorizate la locul definitiv se poate executa toamna târziu (noiembrie-decembrie) sau primăvara foarte devreme (februarie-martie). Numărul de plante necesare pentru 1 ha de truferie variază între 200 și 600, în funcție de specia folosită. Plantarea trufelor se face după tehnica obișnuită folosită în pomicultură și silvicultură.

Trufele
Trufele

După plantare se execută lucrări superficiale (la adâncimea de 5-6 cm) asupra solului, se distruge vegetația ierboasă din jurul arborilor prin mijloace manuale sau ierbicide specifice. După crearea zonei libere de vegetație din jurul arborilor, solul trebuie doar zgâriat ușor pentru distrugerea crustei de la suprafață, pentru a permite o bună aerisire.

Citește și: cum se cultivă ciupercile albe termofile

În funcție de regimul precipitațiilor din zonă se aplică irigarea cu apă cu reacția neutră sau ușor alcalină. Tăierea de formare a coroanei arborilor se execută în primii ani după înființarea plantației. Pentru a împiedica evaporarea excesivă a apei din sol, în timpul vegetației este indicată mulcirea cu resturi de ramuri rezultate de la ardei, paie, coceni, tulpini de floarea-soarelui etc. în anumite cazuri se face fertilizarea solului.

Când se recoltează trufele?

Prima recoltă de trufe se poate obține după cel puțin 4 ani de la plantarea arborilor micorizați. De la însămânțare până la fructificare trece o perioadă de 5-6 ani și uneori chiar 8-10 ani. Din momentul fructi­ficării, trufele se comportă ca o cultură perenă, care poate dura 30-40 și chiar 50 de ani.

Trufele în interior
Trufele în interior

Maturarea trufelor văratice are loc toamna, prin luna no­iembrie, iar a trufelor negre iarna, în decembrie-februarie. Trufele ajunse la maturitate degajă miros plăcut, destul de puternic, care străbate stratul de sol de deasupra. Datorită acestui miros culturile de trufe sunt depistate cu ușurință de către câini și porci. În zilele liniștite și calde de toamnă, roiuri de musculițe, atrase de mirosul de trufe, plutesc în preajma acestor culturi. În Franța a fost construit un detector electronic care ușurează munca de depistare a trufelor.

Trufele se recoltează manual, cu multă atenție. După 10-12 ani de la plantare, cantitatea de trufe a fost de 6-8 kg/ha/an. După 15 ani s-au obținut 10 kg/ha/an, iar în unele cazuri s-a ajuns până la 30 kg/ha/an.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar