Hit enter after type your search item

Ce trebuie să știi despre dezbrobonirea strugurilor?

/
/
/
1266 Views

Înainte de începerea procesului, toate uneltele de vinificare, cum ar fi prese, ciubere, pâlnii se curăță bine în prealabil și bineînțeles se dezinfectează cu dioxid de sulf (SO2). Prelucrarea strugurilor are ca scop obținerea mustului, pentru a fi supus fermentării și transformării lui în . În cazul amatorilor, prelucrarea strugurilor cuprinde trei etape importante: dezbrobonirea strugurilor, zdrobirea boabelor de și extragerea mustului prin presare, din tescovină.

Dezbrobonirea strugurilor. Se poate face în trei metode:

 • cu mâna – este într-adevăr o metodă primitivă, dar în care se obține o bună calitate de must, deoarece se alege aproape bob cu bob. Se practică atunci când persoana în cauză este total lipsită de ustensile.
 • cu o furcă improvizată din lemn (atenție! DIN LEMN). Furca se introduce în masa strugurilor zdrobiți, eliminând ciorchinii fără boabe (și această metodă este tot una primitivă, dar… în lipsa ustensilelor utilizăm ceea ce avem).
 • a treia și cea mai eficientă, zdrobirea mecanică a strugurilor, care se face cu aparate speciale de zdrobire (zdrobitorul simplu). Tot mecanismul de zdrobire, este cositorit sau este făcut din fontă smălțuită (toate piesele care vin în contact cu mustul trebuie să fie cositorite).

 Când desciorchinăm, când zdrobim…?

Orice vinificator trebuie să știe când se poate avea loc desciorchinarea, zdrobirea și respectiv cât timp se fermentează împreună cu pielița și desigur trebuie de știut când este nevoie de ciorchini în vinificație și când nu. Vinificatorul trebuie să cunoască, în funcție de soiul, calitatea și scopul urmărit, următoarele:

Când este necesară dezbrobonirea strugurilor?

 • Strugurii avariați (crăpați, mucegăiți etc.) se vor dezbroboni și presa imediat și se va separa imediat mustul de pielițe, pentru a nu accentua infestarea iminentă cu microorganisme ce strică calitatea. Toate operațiunile de mișcare a vinului se vor face sub protecția sulfului, în doza ce se recomandă (citiți aici). Acest vin nu se păstrează, ci se consumă primul. De la acești struguri nu se recomandă scoaterea mustului prin presarea a II-a și/sau a III-a. Desigur, mustul sau vinul obținut de la astfel de struguri nu se cupajează cu vinuri sănătoase (adică acele vinuri obținute din struguri de calitate). Vinul rezultat din struguri mucegăiți va avea cu siguranță boala numită casarea oxidazică.
 • Strugurii din anii nefavorabili, necopți, acri, cu boabe mici, cu ciorchini încă verzi trebuie pe cât posibil zdrobiți și presați fără ciorchine. Aceștia introduc în vin un plus nedorit de tanin, astringență, făcând un vin dur, aspru, fără aromă și știros.
 • La strugurii colorați în albastru-violet (nobili), din care se prepară vinuri roșii, este necesar ca vinul să fermenteze parțial cu tescovina fără ciorchini, pentru a se extrage culoarea din pielița bobului (link către fermentația în roșu). Ciorchinii în fermentație amărăsc vinul.
 • La strugurii sănătoși, dar din care vrem să preparăm vinuri fine fără astringență din ciorchini.
 • la strugurii aromați ca: Muscaturi, Tămâioase și care trebuie să fermenteze parțial 2-4 zile pe boască (fără ciorchini), pentru a se extrage aromele din pielița bobului, unde se găsesc în cantitatea cea mai mare.

Când nu este necesară dezbrobonirea strugurilor?

 • în toate cazurile, la vinurile albe, când avem recolte mari și sănătoase și nu avem timp și ustensile adecvate. De astfel, strugurii nedezbroboniți favorizează presarea, căci ciorchinii au rol de dren și respectiv se favorizează scurgerea mustului. Desigur aici mustul nu fermentează cu pielița și nici cu ciorchini sau semințe.

Se poate improviza un dezbrobonitor-zdrobitor?

Dezbrobonirea strugurilor se poate face cu ajutorul unei site-grătar (din sârme mai groase), dar cositorite, cu ochiuri de circa 2 cm. Dimensiunile sitei nu trebuie să fie mari, doar cât acoperă bine o dejă, tocitoare. Se toarnă strugurii pe sită și cu ajutorul unei greble din lemn sau numai cu mâna, se apasă strugurii, eliberând ciorchinii.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :