Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Trasabilitatea în lanțul alimentar

/
/
1114 Views

Implementarea unui sistem de trasabilitate cu acuratețe, reduce semnificativ expunerea la risc a agenților economici din lanțul alimentar, prin faptul ca ajuta la identificarea, izolarea si corectarea problemei aparute intr-un mod eficient si rapid. Astfel se garanteaza siguranta alimentara, iar impactul economic negativ al unui astfel de incident este mult minimalizat. De asemenea, se garanteaza diferentierea pe piata a produselor agroalimentare cu diferite atribute (de exemplu, produse din agricultura ecologica) intr-o maniera documentata, de incredere si transparenta. Trasabilitatea pe lanțul alimentar, care stabilește legătura informațională între diferite entități, nu poate fi realizată fără o integrare bazată pe o abordare pe verticală a informațiilor.

Trasabilitatea reprezintă capacitatea de a parcurge drumul înapoi al unui , animal (care este folosit pentru producția de destinate consumului uman) sau substanță, prin toate etapele de producție sau distribuție. Etapele de producție și distribuție includ și importul, pornind de la producția primară până la locul de vânzare. În cazul industriei alimentare, multe companii au optat pentru implementarea sistemului de management al calității, pe baza cerințelor ISO 9001:2000, care are ca cerință stabilirea unui sistem de inregistrare, care să permită trasabilitatea produselor.

În acest sens este necesară o planificare riguroasă, încă din primele etape de dezvoltare, care să ia în considerare trei elemente principale, esenţiale pentru asigurarea succesului oricărui sistem de trasabilitate: a. compatibilitate, b. informaţii standardizate, c. definirea resursei care va face obiectul trasabilităţii si a unitatii trasate. În producția primară, trasabilitatea a fost definită ca abilitatea de a identifica istoria produsului de-a lungul lanțului alimentar, începând cu locul și momentul producției, incluzând identificarea input-urilor și a operațiilor de producție folosite.

Trasabilitatea poate fi utilă pentru scopuri analitice, pentru a identifica posibile cauze ale unei probleme Există 6 elemnte de bază ale trasabilității care, impreună, constituie un sistem integrat de trasabilitate în lanțul agro-alimentar.

Trasabilitatea produsului – determină locul fizic al unui , la orice nivel din lanțul alimentar, în scopul de a facilita managementul logistic, rechemarea produsului și diseminarea de informații către consumator sau alte părți interesate.

Trasabilitatea procesului – care stabilește tipul și secvența de activitate care a afectat produsul în timpul operațiilor în perioada de creștere, post-recoltare (ce se întâmplă, unde se întâmplă, când se întâmplă).

Trasabilitatea genetică – determină structura genetică a produsului. Include informații cu privire la originea (tip, furnizor) organismelor modificate genetic (OMG) sau a materialelor obținute din OMG.

Trasabilitatea input-urilor – determină tipul și originea (sursă, furnizori) input-urilor ca fertilizanți, apa de irigație, anumale, nutrețuri, aditivi folosiți pentru conservarea și/sau transformarea materiilor prime de bază în produse alimentare procesate (reconstituite sau noi).

Trasabilitatea bolilor și dăunătorilor – urmărește epidemiologia dăunătorilor, riscurile biologice (bacterii, virusuri sau alte microorganisme patogene) care pot contamina alimentele și materiile prime. Trasabilitatea măsurătorilor – conectează măsurătorile individuale rezultate, într-un circuit neîntrerupt de calibrare, cu standardele de referință acceptate. Pentru a realiza acest lucru,  echipamentele de măsurare și testare, precum și standardele de măsurare sunt calibrate, prin utilizarea unui standard de referință, a cărui calibrare este certificată ca fiind trasabilă la un standard național sau internațional. Un sistem de trasabilitate furnizează informații utile atât pentru consumatorul final al produsului cât și pentru tot lanțul de distribuție dintre producător și consumator. Cerințele similare sunt aplicabile la toate nivelurile lanțului alimentar, în procesare, marketing, restaurante, catering, etc.

Trasabilitatea produselor alimentare ofera o serie de avantaje si beneficii pentru consumatorii si producatorii de alimente, dintre care, cele mai importante sunt urmatoarele:

  • protecția siguranței alimentelor,
  • rechemarea rapidă și eficientă a produselor,
  • facilitează funcționarea schemelor de asigurarea calității,
  • protecția împotriva bioterorismului,
  • formarea unui nume pe piată și cresterea încrederii consumatorilor față de numele firmei,
  • controlul costurilor, fraudelor, furturilor.

Sistemele de control ale producției conțin detalii pentru fiecare a unui produs, la diferite niveluri, pentru ingrediente individuale, fiecare identificat cu un cod unic. Astfel de sisteme sunt guvernate de cerințele de vânzare, începand cu planul de producție, determinant pentru marimea fiecărui lot de produse, planul de aprovizionare. Pentru ca un astfel de sistem să funcționeze, este nevoie să poată fi accesibil un set complet de informații detaliate, despre specificațiile unice ale produselor, ingredientelor, ambalajelor și a furnizorilor acceptați. În mod ideal, un sistem de specificații trebuie să fie conectat direct la un sistem de control al managementului. Astfel, modificările aprobate circulă automat prin sistemul de informație, de la o dată specifică și nu poate fi discutabilă despre ce a fost modificat sau cum a fost schimbată data.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar