Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se topește și cum se limpezește ceara de albine?

/
/
464 Views

În general, stuparii amatori nu dispun de prea mult timp pentru lucrările apicole, mai ales că acestea abundă tocmai în perioada când și în gospodărie sunt atâtea de tăcut. Totuși, printr-o bună organizare a timpului și planificare a lucrărilor se obțin rezultate satisfăcătoare. Printre lucrările mai dificile și care nu pot fi amânate oricum în sezonul cald, se numără și recoltarea și prelucrarea cerii de . Se știe că ceara de se recoltează începând din primăvara până în toamnă sub formă de faguri noi, faguri vechi, răzături, resturi de la descăpăcire etc.

Ritmul de a cerii de albine fiind de 7-10 zile, pune probleme în ceea ce privește depozitarea, deoarece o mică neglijență sau scăpare din vedere lasă posibilități găselniței să distrugă cu repeziciune mari cantități de , aflată în faguri. Din acest motiv, majoritatea stuparilor prelucrează imediat materialul recoltat prin topire pe apă și filtrare prin tifon. Se obțin astfel turtițe mici, uneori în greutate de 200-300 g. Ceara obținută astfel nu e suficient de curată, dar este la adăpost de orice pericol și poate fi păstrată timp îndelungat și prelucrată când se adună în cantitate suficientă, sau când timpul permite.

Prelucrarea unor cantități mai mari de ceară, spre exemplu 5-10 kg odată se face mai anevoie, mai ales dacă utilarea nu este cea mai potrivită.

Mulți stupari consideră prelucrarea cerii de albine o operație murdară, migăloasă și pretențioasă. De fapt așa și este. Vasele, obiectele și hainele atinse de ceara topită se murdăresc ușor și se curăță greu. Topirea se cere atent supravegheată, deoarece prin supraîncălzire, așa cum se va arăta, ceara se degradează, iar dacă dă în foc, arde ca benzina. În plus, trecerea dintr-un vas în altul și mai ales filtrarea prin tifon, sunt operații care se fac destul de anevoie în condi­țiile din gospodărie.

Cum se limpezește ceara?

În acest articol încercăm să explicăm cum se limpezește ceara, utilizându-se vase emailate, alese co­respunzător scopului. Aceste vase pot face parte din utilajul stu­pinei, sau pot fi împrumutate de la bucătărie. În cele ce urmează vor fi indicate volumele vaselor folosite de către unii stupari, urmând ca cei interesați să-și aprecieze singuri volumele de care au nevoie, în funcție de cantitățile de ceară pe care le prelucrează. Volumele indicate permit obținerea unor calupuri de ceară de 5-10 kg.

De ce am nevoie pentru a limpezi ceara acasă?

Iată inventarul necesar :

 • oală înaltă de 15 l (diametrul de 28 cm), cu două toarte și capac;
 • oală înaltă de 6 l (diametrul de 21 cm);
 • ibric cu coadă 0,5 l (diametrul 9 cm);
 • strecurătoare din sârmă galvanizată cu coadă (diametrul 15-17 cm);
 • pătrățele de tifon, tăiate după mărimea strecurătorii, astfel ca să depășească cu puțin marginile sitei, când sunt așezate pentru filtrare;
 • lopățică din lemn pentru amestecat în oală (de 6 l) în timpul topirii cerii.

Utilizarea inventarului de mai sus permite formarea unor ca­lupuri de formă cilindrică având diametrul oalei I-a, adică 28 cm, iar înălțimea după cantitatea de ceară topită. Se pot însă obține și calupuri de alte forme, în tipare anume pregătite din lemn, ghips, metal sau alte materiale. Unii consideră mai avantajoasă oala emailată de 10-15 L, cu capac. Dacă este corespunzător izolată, ca răcirea să se facă lent, are loc o limpezire foarte bună a cerii topite. În tipare mai mici, insuficient izolate, răcirea se face mai repede iar limpezirea nu mai e atât de bună.

Limpezirea cerii în gospodărie

În oala de 6 l se pun 2-3 l de apă de ploaie sau din zăpadă topită. În lipsă se poate utiliza apă fiartă și răcită, căreia i se îndepărtează prin filtrare piatra fină formată. Când apa începe să fiarbă, se introduce ceara în bucățele mai mici, în acest fel grăbindu-se topirea. Ceara se topește la foc domol, atât de mic încât apa să nu dea în clocot. La fierberea apei ceara se descompune. Se cunoaște aceasta fiindcă se formează o spumă albicioasă, care persistă pe suprafața cerii topite, încălzirea se poate face și în reprize, trăgând oala de pe foc câte 10-15 minute. Topirea continuă și în acest timp, consumându-se căldura acumulată de apa de pe fundul oalei.

În oala de 15 l se pun 2-4 l apă, la fel ca în oala de 6 l, se încălzește până dă în clocot, apoi se ia de pe foc alăturându-se de oala de 6 l ca să nu se stropească soba cu ceară. Când ceara din oala de 6 l este complet topită, se iau cu ibricul cantități potrivite de topitură din stratul de deasupra și se toarnă prin strecurătoarea cu tifon, în oala mare, de 15 l.

Scoaterea cerii topite din vasul mic, cu ibricul, trebuie făcută cu atenție și anume: se cufundă ibricul în topitură, menținându-se astfel până se încălzește, deoarece altfel se încarcă cu ceară. Când e cald, se golește, se cufundă din nou în topitură, menținându-se astfel încât ceara să curgă în strat subțire peste buza ibri­cului. Se va vedea că dacă se cufundă prea tare sau dacă se agită topitură, în ibric intră odată cu ceara și impurități vizibile.

Când stratul de ceară rămas în oala mică este prea subțire și nu se mai pot evita impuritățile se adaugă din nou ceară și se reia operația până când s-a introdus în oala mare atâta ceară topită cât avem, sau atât cât dorim să fie într-un calup.

La terminarea lucrării, în mică va rămâne o cantitate ceară bogată în impurități, ceasta va fi acoperită cu capacul, izolată și lăsată să se răcească liniștit. Se va obține astfel o turtiță de ceară curată, sub care se va găsi un strat gros de impurități. După îndepărtarea stratului de impurități ceara se va reintroduce la o nouă limpezire. Oala mare, conținând ceara topită și filtrată prin tifon, se acoperă cu capacul, se așază într-un loc ferit și se înfășoară în 1-2 pături sau cu alt material izolator de care dispunem în casă. Nu trebuie uitat să se izoleze și fundul vasului.

Răcirea va dura 16-20 ore. Scoaterea calupului de ceară se va face numai după ce vasul s-a răcit bine. De fapt, până atunci nici nu se desprinde ceara de pe pereții vasului. După ce se controlează și se constată că ceara e desprinsă, calupul se scoate prin răsturnarea oalei, cu grijă să nu se împrăștie apa pe jos. Limpezirea se va face atât de bine încât ceara va fi foarte frumoasă. Cu cât răcirea se va face mai lent, cu atât ceara va fi mai curată. Prin acest mod de lucru, la partea inferioară a calupului, stratul de impurități va fi aproape inexistent dacă s-a lucrat corect. Dacă totuși acesta apare, se va răzui și se va introduce la o nouă topire. Cantitatea de apă adăugată oalelor de 15 l și 6 l este destul de mică, deoarece se folosește o ceară fără prea multe impurități. Modul acesta de lucru are numeroase avantaje :

 • se obține o ceară de calitate superioară;
 • pierderea de ceară în reziduuri este minimă;
 • lucrarea se poate face în bucătărie fără a face murdărie;
 • operațiile descrise sunt simple și nu cer nici o specialitate;
 • prelucrarea calupurilor poate fi făcută când în stupină nu mai sunt lucrări importante.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar