Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se hrănește tineretul taurin de reproducție de la 6-24 luni?

/
/
248 Views

În alimentația tineretului taurin de prăsilă trebuie avute în vedere următoarele obiective:

 • asigurarea unei corelații optime între vârstă – dimensiuni corporale – greutate corporală. Astfel dezvoltarea dimensiunilor corporale (înălțimea la greabăn, lărgimile) este mai intensă în prima treime a fazei de creștere, fapt pentru care în primele 8- 12 luni trebuie făcută o alimentație mai bogată în proteine, minerale și vitamine.
 • realizarea unui spor în greutate moderat. Pentru vițelele de nu se recomandă un spor zilnic ridicat, acesta fiind neeconomic sub raportul consumului de nutrețuri și nici avantajos pentru producția ulterioară de .

Normativele prevăd pentru perioada de creștere a vițelelor niveluri de hrană care să prevină subalimentația și supraalimentația, fiind recomandată o alimentație moderată și echilibrată.

 • evitarea îngrășării care este dăunătoare dezvoltării glandei mamare și funcției de reproducție. Astfel alimentația tineretului taurin se bazează pe nutrețuri de volum: fânul de calitate, semifânul, nutrețul însilozat de sau de ierburi, sfecla furajeră și mai puține concentrate. În perioada de vară, masa verde sub formă de pășune constituie nutrețul de bază, la care se adaugă un supliment de concentrate și după caz, fân pentru a asigura substanța uscată.

Alimentația tineretului taurin se face pe două perioade distincte: 6-12 luni și 12 – 24 luni. Având în vedere cerințele de nutrienți și capacitatea de ingestie, în funcție de greutatea corporală și sporul în creștere planificat. În prima perioadă, baza alimentației trebuie să o constituie fânul, nutrețurile verzi, nutrețurile murate și rădăcinoasele. Completarea și echilibrarea rațiilor sub raportul nutrienților se realizează prin administrarea unor amestecuri de concentrate preparate în fermă (orz, tărâțe de , porumb știuleți, șroturi, mazăre ele.) sau a nutrețurilor combinate specifice.

Citește și: cum se hrănesc vacile pentru a crește producția de lapte?

Acestea vor asigura circa 30% din valoarea nutritivă a rației la începutul perioadei și va scădea până la 10 – 12% la vârsta de 1 an. O atenție deosebită trebuie acordată nivelului proteic al rației (circa 15% PB) deoarece carența în proteine va determina o dezvoltare defectuoasă a scheletului (înălțimea mică) și a unor organe vitale (aspecte care nu pot fi remediate în viitor) și va fi întârziată apariția maturității sexuale (prima ovulație apare ia o vârstă mai înaintată).

Ce cantitate de nutrețuri se administrează la tineretul taurin/cap/zi la vârsta de 6-12 luni?

Alimentația tineretului taurin în perioada 6-12 luni
Alimentația tineretului taurin în perioada 6-12 luni

În alimentația tineretului taurin de reproducție se pot utiliza și concentratele PVM a căror valoare nutritivă, mod de administrare și variante de amestec sunt prezentate în tabelele de mai jos.

Conținutul în substanțe nutritive la concentratul P.V.M. pentru tineret taurin
Conținutul în substanțe nutritive la concentratul P.V.M. pentru tineret taurin

Cum se administrează concentratul P.V.M. în hrana tineretului taurin?

 • T 1-40 (pentru viței de până la 150 kg greutate vie):
  • direct: minimum 0,4 kg/cap/zi, presărat pe nutrețul de bază;
  • în amestec: concentrate P.V.M. = 40%; cereale măcinate = 60%;
 • T 2-20 (pentru tineret taurin de peste 150 kg greutate vie):
  • direct: 0,40 kg/cap/zi, presărat pe nutrețul de bază;
  • în amestec: concentrate P.V.M. =20%; Cereale măcinate = 80%.
 • T 2-35 ( pentru tineret de peste 150 kg greutate vie);
  • direct: minimum 0,5 kg/cap/zi, presărat peste nutrețul de bază;
  • în amestec: concentrate P.V.M. = 35%; Cereale măcinate = 65%.
Variante de amestec de cereale măcinate, în funcție de resursele existente
Variante de amestec de cereale măcinate, în funcție de resursele existente

Normele de hrană pentru tineretul taurin femel și mascul de reproducție

Normele de hrană pentru tineretul taurin femel și mascul de reproducție
Normele de hrană pentru tineretul taurin femel și mascul de reproducție
Normele de hrană pentru tineretul taurin femel și mascul de reproducție 2
Normele de hrană pentru tineretul taurin femel și mascul de reproducție 2
Norme pentru tăurași de reproducție
Norme pentru tăurași de reproducție

În cazul tăurașilor, singura deosebire constă în faptul că vara 3 – 6 kg nutrețuri verzi se înlocuiesc cu 1 – 2 kg fan, pentru prevenirea deformării abdomenului. În locul amestecurilor de concentrate se pot utiliza nutrețuri combinate complete, cu rezultare bune. O structură de nutreț combinat recomandată pentru tineretul taurin de la 6 la 12 luni este următoarea:

Structură de nutreț combinat
Structură de nutreț combinat

Din acest nutreț combinat se administrează 1-1,5 kg/cap în perioada 6-9 luni și 0,5 – 0,7 kg/cap în perioada 9-12 luni. După vârsta de un an, dacă nutrețurile de volum sunt de bună calitate, acestea pot asigura o creștere corespunzătoare tineretului taurin, fără a mai fi necesară folosirea concentratelor. În perioada de vară, pășunea asigură o dezvoltare armonioasă a tineretului și chiar permite o creștere compensatorie în cazul în care în perioada de iarnă alimentația a fost mai modestă, înregistrându-se sporuri medii zilnice de 200 – 500 g/zi.

În lunile iulie – august, când producția de masă verde de pe pășune este în general scăzută datorită secetei, este necesară suplimentarea rației tineretului cu nutreț verde cultivat și concentrate sau chiar cu nutrețuri conservate (fânuri, silozuri).

Ce cantitate de nutrețuri se administrează la tăurașilor/cap/zi la vârsta de 12-24 luni?

Cantitățile medii de nutreț ce se pot administra în perioada 12-24 luni
Cantitățile medii de nutreț ce se pot administra în perioada 12-24 luni

Tăurașii trebuie să primească vara 1 – 3 kg fân cu reducerea corespunzătoare a nutrețurilor verzi (5 – 15 kg) și completarea rațiilor cu 0,5 – 1,5 kg concentrate. După montă (16 luni Holstein-Friză; 18 luni Simmental) alimentația junincilor se va face astfel încât să nu se îngrașe, dar să realizeze un spor mediu zilnic ce 600-800 g, pentru a-și continua creșterea. Acest deziderat se poate realiza prin administrarea zilnică în rație 1 – 1,5 kg concentrate (sau nutreț combinat cu 12 – 13 % PB). Cu 6 săptămâni înainte de fătare cantitatea de concentrate se mărește până la 2 – 2,5 kg/cap.

Se vor reduce concomitent nutrețurile însilozate și borhoturile din rație. În ultimele 2-3 luni de gestație, în alimentația junincilor gestante trebuie respectate aceleași principii ca și pentru . În alimentația junincilor gestante se poate folosi și un nutreț combinat (exemplu tab. de mai jos).

Structură de nutreț combinat pentru juninci gestante
Structură de nutreț combinat pentru juninci gestante
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar