Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

În cât timp devii dependent de alcool sau de droguri / medicamente?

/
/
38 Views

Intervalul de timp pentru a deveni de diferă mult de la persoană la persoană. Unele substanțe provoacă după o perioadă relativ scurtă de folosire. Printre acestea se numără heroina și . Cine le consumă regulat, devine în mod sigur dependent de ele. Se spune: aceste substanțe au un potențial de dependență ridicat. Evoluția dependenței de alcool durează ani de zile și doar o parte din consumatori, cam 5 – 10%, devin dependenți. Instituirea dependenței este doar parțial provocată de natura substanței.

Un factor important îl reprezintă vârsta de debut al consumului: cine începe la 25 de ani devine dependent în medie după 10-12 ani, un tânăr de 20 de ani cam după 5 ani, în timp ce unui adolescent de 15 ani îi pot fi suficiente 5-6 luni pentru a deveni un veritabil alcoolic. Așadar, nu atât natura chimică a drogului este cea care provoacă dependența, cât importanța pe care drogul o are în sfera trăirilor și comportamentului persoanei în cauză.

Dependent de

În cazul medicamentelor sunt valabile următoarele aspecte: barbituricele și derivații lor (somnifere) duc în 10 – 15% din cazuri la dependență, cea fizică instalându-se chiar după două săptămâni. La majoritatea tranchilizantelor (sedative), această evoluție durează cel puțin 10 săptămâni. Un potențial de dependență deosebit de ridicat îl au produsele TAVOR (Bromazepam), LEXOTANIL (Lorazepam) și preparatele de sedare a tusei cu conținut de dihidrocodeină (CODENAL, CODEIN PHOSPHAT). Deoarece multe analgezice (calmante ale durerii) sunt oferite astăzi sub formă de combinații, pot duce și ele la dependență, mai ales atunci când li se adaugă o substanță psihoactivă (ANTINEVRALGIC, FASCONAL, CODAMIN).

Majoritatea medicamentelor au în plus o proprietate care favorizează evoluția dependenței: este vorba despre așa-numitul timp de înjumătățire al substanței. De el depinde perioada în care medicamentul rămâne activ în organism. La „ino­fensivul” Diazepam, timpul de înjumătăţire este de 32 de ore. La administrarea sa regulată în interval de 24 de ore, are loc o acumulare a acestei substanțe în organism. Acest fenomen duce la instalarea toleranței la acest medicament, ceea ce duce la mărirea dozei.

Citește și alte articole din categoria DROGURI sau BĂUTURI ALCOOLI

Unele medicamente sau componente ale unor preparate medicamentoase au timpi de înjumătățire și mai ridicați. Cel mai ridicat este al Prazepamului, prezent în organism timp de 67 de ore. În plus trebuie ținut cont de faptul că, la benzodiazepine (Diazepam, Lorazepam, Bromazepam, Oxazepam etc.), timpul de înjumătățire crește odată cu vârsta consumatorului. Din păcate, se are prea puțin în vedere această realitate la prescrierea medicamentelor care conțin asemenea substanțe active.

Este valabil atât pentru medicamente, cât și pentru alcool și alte : Cel ce este dependent de una dintre substanțele cu potențial de dependență, devine mult mai ușor dependent și de alte în comparație cu o persoană neutră. Acest lucru este valabil mai ales pentru substanțe sinergice (care se potențiază reciproc în efectul lor). Este cazul combinației alcool și multe dintre somnifere.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar