Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă susanul? Cum se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
717 Views

Deși este o cultură veche, nu se știe încă cu exactitate originea sa. Susanul se pentru semințele sale care au o largă întrebuințare la prepararea unor prăjituri, a covrigilor etc. Este o plantă erbacee, anuală, cu rădăcina pivotantă, puțin dezvoltată și ușor ramificată. Tulpina este înaltă, dreaptă, atingând uneori înălțimea de peste 1 m, muchiată, ramificată şi acoperită cu peri. Frunzele sunt lung pețiolate, cele inferioare sectate, iar cele superioare întregi, așezate opus și acoperite cu perișori. Florile, în număr de 1-3, de culoare albă-roză până la violetă sunt așezate la subsuoara frunzelor.

Fructul este o capsulă dehiscentă, cu 4-8 loji, care crapă ușor la maturitate. Susanul este pretențios la căldură. Semințele de susan germinează la 15-16°C. Susanul este pretențios atât la umezeală, cât și la sol. Se dezvoltă bine în soluri bine aprovizionate și cu textura mijlocie.

susanul?

Susanul este o plantă pretențioasă față de lucrările solului. Terenul trebuie să fie nivelat, bine mărunțit, afânat și cu multă . În acest sens se execută arături adânci, încă din vară, care se mențin curate până la venirea iernii.

Cum se cultivă susanul?
Cum se cultivă susanul?

Cultura de susan se înființează primăvara târziu, uneori după 40 zile de la începerea lucrărilor de primăvară. Susanul se seamănă când solul a atins temperatura de 18-20°C, respectiv în prima decadă a lunii mai. Semănatul se execută cu mașina de cereale, în rânduri, la distanța de 50-60 cm. Se folosesc 7-10 kg sămânță la hectar. Sămânța de susan se încorporează la 2 cm și se recomandă o tăvălugire ușoară la însămânțare. După răsărit, cultura se prășește. În perioada vegetației se aplică 3-4 prașile mecanice. Dacă însămânțatul a fost făcut corespunzător, nu este nevoie de răritul plantelor pe rând.

Fructele de susan se maturează eșalonat (de la bază spre vârf). Din acest motiv momentul de recoltare trebuie bine ales, dacă ținem seama și de crăparea ușoară a capsulelor. Acest moment coincide cu căderea forțată a frunzelor de la baza tulpinii, iar capsulele inferioare devin cafenii.

Când și cum se recoltează susanul?

Susanul se recoltează cu combina. După recoltare, susanul se condiționează cu selectoare și vânturători cu site foarte fine și se usucă până la umiditatea de cel mult 9%. Pentru a evita alterarea susanului, se păstrează în încăperi bine uscate și ventilate. Producția de susan ce se obține la hectar este 700-1600 kg. Pentru reînmulțiri se folosesc cu vechime de cel mult 1 an.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar