Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Alimente / Sucurile alcoolizate. Prepararea sucurilor alcoolizate din fructe

Sucurile alcoolizate. Prepararea sucurilor alcoolizate din fructe

/
/
/
190 Views

Sucurile alcoolizate sunt semipreparate foarte utile în pregătirea băuturilor alcoolice, prezentând calități de fructuozitate și fiind conservabile în timp foarte lung. Sucul alcoolizat nu se confundă cu cidrul, care este un prod us fermentat ca și vinul. Sucul alcoolizat este o soluție alcoolică de 18-20º,cu zeama (sucul) fructelor respective. Avantajul folosirii sucului alcoolizat, pe lângă cel de ordin calitativ este și de ordin economic. Astfel cu o mică cantitate de sau votcă vom conserva o cantitate mare din sucul unui fruct sau chiar mai multe sortimente de din fructe. De exemplu, dintr-un litru de de 80º, putem prepara peste 3 l suc alcoolizat. Să nu uităm că tăria alcoolică de 18-20º, fructozitatea și aroma fructului se mențin mai proaspete. Și fabricile de lichior, tot din considerente calitative (fructuozitate), conservă sucurile alcoolizate cu tărie de 17-20º, la care ulterior, la fabricarea lichiorurilor le ridică concentrația alcoolică.

Pentru obținerea sucurilor alcoolizate vom folosi numai fructe bine coapte, sănătoase, fără codițe. Acestea în prealabil se spală și li se scot sâmburii. Întrucât cantitatea care o preparăm este de obicei de câțiva litri, zdrobirea o putem face chiar și cu mâna, dacă ne lipsesc ustensilele. Obținem astfel o mustuială. Pentru a extrage mai bine culoarea și aroma din pielița fructelor, această mustuială o vom lăsa la rece 10-12 ore. În acest fel vom proceda cu fructele de zmeură, mure, căpșuni, vișine, cireșe, afine, fragi, fructe de coacăz, agrișe. Întrucât aceste fructe cedează mai greu culoarea și aroma, vom turna peste mustuială apă fiartă în cantitate de 1/3 din volumul respectiv; lăsăm apoi mustuiala acoperită 9-10 ore să se răcească. Chiar dacă în această fază sunt semne de fermentare nu este nici un pericol, căci alcoolizarea ulterioară taie orice fermentare.

Această mustuială o vom stoarce cu ajutorul unei pânze tari sau cu mâna. Unele fructe mai tari (de exemplu, prune, caise, piersici, pere) se taie și se opăresc cu apă fiartă 1/2 din volumul fructelor, pentru obținerea mustuielii. Această mustuială se lasă 24 de ore în repaus pentru a se extrage aroma și culoarea; fructele opărite se supun apoi presării pentru extragerea sucului. Sucul extras se alcoolizează imediat la 18-20º.

Sucurile proaspete au în compoziția lor chimică o serie de substanțe, printre care și pectina ce produce tulbureala. Prin procedeul alcoolizării, pectina împreună cu alte substanțe și suspensii se precipită, adică depune la fund. Formarea precipitatului la diferite sucuri se produce într-o durată de timp diferită: astfel, sucul alcoolizat de căpșuni, vișine, cireșe în cca. 15 zile, sucul alcoolizat de coacăze negre, caise în cca. 40 de zile, sucul alcoolizat de zmeură în cca. 45-60 de zile, sucul alcoolizat de prune în cca. 25 de zile, de afine în cca. 30 de zile, iar de pere și mere în cca. 80-90 de zile. În tot timpul depunerii precipitatului, baloanele de sticlă sau damingenele nu se vor mișca. Vor fi lăsate la temeperatura de 15-22ºC.

Calculul cantității de alcool în raport cu sucul de fructe se face astfel: sucuri alcoolizate formula

formula sucuri alcoolizate

P – cantitatea de alcool necesară în 1 pentru alcoolizare;
n – tăria dorită pentru obținerea sucului de fructe alcoolizat (în procente volume);
v – cantitatea de suc proaspăt nelcoolizat, luată în vederea alcoolizării;
k – tăria alcoolului folosit la alcoolizare.

Sucurile alcoolizate după depunerea precipitatului în timpul prescris se sifonează cu un furtun, având grijă să nu antrenăm precipitatul în suspensii de la fundul vasului. Sucurile alcoolizate sunt limpezi, au culoarea și aroma fructului pe care o păstrează în timp.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.