Hit enter after type your search item

Ce sunt sucurile alcoolizate? Fructe bune pentru sucurile alcoolizate

/
/
/
875 Views

Sucurile alcoolizate sunt soluții alcoolice cu sucul unor fructe (cireși, vișine, mure, afine, zmeură etc.). Sunt tot semipreparate din care se poate prepara în câteva minute o băutură ieftină, dar gustoasă.

Sucurile alcoolizate au 18-20° alcool. Păstrează caracte­ristica sucului de fruct (fructuozitate), plus aroma și culoarea naturală. Scopul alcoolizării este păstrarea fructozității, cu­lorii fructului natural și a unui suc limpede. Nu fermentează, nu se alterează și poate fi folosit cu multă ușurință la prepa­rarea unor băuturi slab-alcoolice, alcoolice (lichior, cocteil etc.) sau la alte preparate.

Cum se prepară sucurile alcoolizate?

Sucurile alcoolizate sunt semipreparate foarte utile în pregătirea băuturilor alcoolice, prezentând calități de fructozitate și fiind conservabile în timp foarte lung. Sucul alcoolizat nu se confundă cu cidrul, care este un produs fermentat ca și vinul. Sucul alcoolizat este o soluție alcoolică de 18-20°, cu zeama (sucul) fructelor respective.

Avantajul folosirii sucului alcoolizat, pe lingă cel de ordin calitativ este și de ordin economic. Astfel cu o mică cantitate de alcool sau votcă vom conserva o cantitate mare din sucul unui fruct sau chiar mai multe sortimente de sucuri din fructe. De exemplu, dintr-un litru de spirt de 80°, putem prepara peste 3 l suc alcoolizat. Să nu uităm că la tăria alcoolică de 18-20°, fructozitatea și aroma fructului se mențin mai proaspete. Și fabricile de lichior, tot din considerente calitative (fructozitate), conservă sucurile alcoolizate cu tărie de 17-20°, la care ulterior, la fabricarea lichiorurilor le ridică concen­trația alcoolică.

Ce fel de fructe se folosesc pentru obținerea sucurilor alcoolizate?

Pentru obținerea sucurilor alcoolizate vom folosi numai fructe bine coapte, sănătoase și fără codițe. Acestea în prea­labil se spală și li se scot sâmburii. Întrucât cantitatea care o preparăm este de obicei de câțiva litri, zdrobirea o putem face chiar și cu mâna, dacă ne lipsesc ustensilele. Obținem astfel o mustuială.

Pentru a se extrage mai bine culoarea și aroma din pielița fructelor, această mustuială o vom lăsa la rece 10-12 ore. În acest fel vom proceda cu fructele de zmeură, mure, căpșuni, vișine, cireșe, afine, fragi, fructe de coacăz, agrișe. Întrucât aceste fructe cedează mai greu culoarea și aroma, vom turna peste mustuială apă fiartă în cantitate de 1/3 din volumul respectiv; lăsăm apoi mustuiala acoperită 8-10 ore să se răcească. Chiar dacă în această fază sunt semne de fermentare nu este nici un pericol, căci alcoolizarea ulterioară taie orice fermentare.

Această mustuială o vom stoarce cu ajutorul unei pânze tari sau cu mina. Unele fructe mai tari (de exemplu prune, caise, piersici pere) se taie și se opăresc cu apă fiartă 1/2 din volumul fructelor, pentru obținerea mustuielii. Această mustuială se lasă 24 ore în repaus pentru a se extrage aroma și culoarea; fructele opărite se supun apoi presării pentru extragerea sucului. Sucul extras se alcoolizează imediat la 18- 20°C.

Ce este precipitatul și în cât timp se formează?

Sucurile proaspete au în compoziția lor chimică o serie de substanțe, printre care și pectina ce produce tulbureala. Prin procedeul alcoolizării, pectina împreună cu alte substanțe și suspensii se precipită, adică se depune la fund.

Formarea precipitatului la diferite sucuri se produce într-o durată de timp diferită: astfel, sucul alcoolizat de căpșuni, vișine, cireșe, aproximativ 15 zile, sucul alcoolizat de coacăze negre, caise în aproximativ 40 zile, sucul alcoolizat de zmeură în aproximativ 4o-60 zile, sucul alcoolizat de prune în aproximativ 25 zile, de afine aproximativ 30 zile, iar de pere și mere, aproape 80-90 zile. În tot timpul depunerii precipitatului, baloanele de sticlă sau damigenele nu se vor mișca. Vor fi lăsate la temperatura de 15-22°C.

Cât alcool se adaugă în sucul de fructe?

Calculul cantității de spirt în raport cu sucul de fructe se face astfel:

Formula de calcul: cantitatea de alcool raportat la sucul de fructe
Formula de calcul: cantitatea de alcool raportat la sucul de fructe

Sucurile alcoolizate după depunerea precipitatului în timpul prescris se sifonează cu un furtun, având grijă să nu antrenăm precipitatul în suspensii de la fundul vasului. Sucurile alcoolizate sunt limpezi, au culoarea și aroma fructului pe care o păstrează în timp.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :