Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Ștevia. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
1318 Views

Ștevia se pentru frunzele sale tinere care se folosesc la prepararea unor ciorbe și piureuri.

Ștevia – descrierea plantei

Rădăcina plantei de este pivotantă, puternică, pătrunzând în pământ la peste 1 m adâncime. Frunzele sunt mari, de formă oval-lanceolată, cu marginile ușor ondulate și de un gust acrișor amărui. Tulpina de crește înaltă, atingând 2 metri și ramificată la partea superioară. Florile sunt dispuse într-o inflorescență de timp racem, paniculiform, iar semințele de culoare brună-deschis și formă triedrică. Într-un gram intră 300 – 400 de . Facultatea germinativă este de 96 – 98% și se păstrează 4 ani. Ca și măcrișul, ștevia este o plantă mai puțin pretențioasă față de factorii de mediu. Preferă terenuri nisipoase, cu reacție acidă spre neutru. Manifestă cerințe mai mari față de umiditate și în caz de secetă, mai ales primăvara, se irigă spre a nu se diminua producția de frunze.

Cum se cultivă ștevia?

Pentru cultura șteviei sunt de preferat solurile cu textură mijlocie, bogate în humus, sunt bune premergătoare toate culturile care lasă solul afânat și curat de buruieni. În cazul înființării culturii pe straturi, lucrările de modelare se execută din toamnă ca însămânțarea să se facă primăvara cât mai de timpuriu.

CUM SE CULTIVĂ CRESONUL DE GRĂDINĂ?

În practică se seamănă la sfârșitul lunii februarie, dacă se poate intra în câmp, la adâncimea de 1,5 – 2 cm, iar distanța între rânduri este de 35 cm. Norma de sămânță este de 3,5 – 4 kg la hectar. După semănat sau concomitent, se tăvălugește. Când plantele au frunze, se răresc pe rând la distanța de 5-6 cm, așa încât să se asigure o densitate de 430 000 de plante la hectar.

Ștevia - Schema de înființare a culturii
Ștevia – Schema de înființare a culturii

Cultura se irigă prin rigole lungi sau prin aspersiune, asigurând în sol o umiditate de 70 – 75%, la adâncimea de 50 – 60 de cm. Se întreține curată de buruieni prin executarea de prașile și se fertilizează fazial.

Cum se recoltează ștevia?

Recoltarea se face manual, prin ruperea frunzelor, începând din aprilie – mai. Recoltarea se poate face și prin cosire mecanică, în care caz cultura trebuie să fie curățată de buruieni. Se obțin 5-7 tone la hectar, care se valorifică în stare proaspătă direct la consumatori sau sub formă conservată. Frunzele de ștevie se pot păstra bine timp de 6-8 zile, în spații bine aerate, la temperaturi de 0 – 1 grade Celsius. Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 90 – 95%.

Cum obțin semințele de ștevie?

Pentru obținerea de semințe se delimitează parcele din cultură la care nu se recoltează frunzele verzi. Acest lucru este necesar pentru ca plantele să se dezvolte normal, să înflorească și să fructifice. La sfârșitul lunii august, când semințele ajung la maturitate, plantele semincere se seceră sau se cosesc, se leagă în snopi ca și spanacul și se pun la uscat, după care se treieră în mod obișnuit. Producția de semințe poate ajunge până la 250 – 300 kg la hectar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar