Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Spanacul de Noua Zeelandă. Cum se cultivă?

/
/
630 Views

de Noua Zeelandă se cultivă pentru frunzele sale care se folosesc la prepararea unor mâncăruri, care și cele ale spanacului obișnuit. Este valoroasă din punct de vedere alimentare, datorită conținutului bogat în substanțe nutritive și cu efect terapeutic. Se mai adaugă faptul că intră în consumul curent de verdețuri de primăvară timpuriu până toamna târziu. Importanța terapeutică se explică prin conținutul ridicat în săruri minerale, vitamine, clorofilă, glucide, protide și lipide.

Spanacul de Noua Zeelandă – descrierea plantei

Spanacul de Noua Zeelandă este o plantă anuală, cu tulpina târâtoare, destul de lungă, ramificațiile atingând în lungime 80 – 100 cm. Rădăcinile plantei pătrund adânc în pământ și sunt puternic ramificate. Frunzele sunt de formă romboidale, pețiolate, alterne, cu marginile dințate, foarte cărnoase și ascuțite la vârf. Florile sunt dispuse câte una la subsuoara frunzelor și au culoare galbenă – verzuie. Fructul formează mai multe semințe destul de mari și colțuroase, închise separat în câte un compartiment. La un gram intră aproximativ 12 – 16 semințe. Facultatea germinativă este de aproximativ 70% și se păstrează 4-5 ani.

CUM SE CULTIVĂ LEVĂNȚICA? 

Spanacul de Noua Zeelandă are nevoie de soluri umede și călduroase, dă producții mari în condiții de zi lungă. În consecință, în condițiile din țara noastră se cultivă pentru a avea producție în timpul verii.

Cum se cultivă spanacul de Noua Zeelandă?

Cultura se înființează prin însămânțare directă și uneori prin răsad. Semănatul în câmp începe în cursul lunii aprilie, într-un teren bine pregătit și îngrășat, în cuiburi, la distanța de 0,8 – 1 metru între rânduri, introducându-se 3-4 semințe la cuib. Distanța între cuiburi pe rând fiind aceeași, cultura se realizează în pătrat. Cantitatea de sămânță necesară este de 5-7 kg.

Spanacul de Noua Zeelandă - Schema de înființare a culturii
Spanacul de Noua Zeelandă – Schema de înființare a culturii

Datorită faptului că se însămânțează la distanțe mari și mai târziu primăvara, pentru folosirea rațională a terenului se pot face culturi succesive și asociate cu legume care au perioada de vegetație scurtă (ridichi, salată etc.). Lucrările de îngrijire constau în prășit, răritul plantelor la 1-2 la cuib, irigat, îngrășare fazială imediat după răsărire. În prima parte de vegetație plantele cresc încet, ca apoi să se intensifice ritmul de creștere, mai ales când încep să ramifice puternic acoperind integral solul ca un mulci veritabil.

Cum se recoltează spanacul de Noua Zeelandă?

Primele frunze se pot recolta după 60 de zile de la semănat, dar cantitatea cea mai mare de frunze se obține după aproximativ 100 de zile de la însămânțare. Recoltarea se face prin tăierea lăstarilor și ruperea frunzelor. De pe ramurile rămase cresc alți lăstari, care se ramifică din nou și dau frunze pentru recolata următoare. În condiții de respectarea tehnologiei de cultură, producția la hectar ajunge ușor la 35 – 40 de tone. Condițiile de păstrare și valorificare sunt identice cu cele ale spanacului obișnuit și celorlalte verdețuri.

Cum se obțin semințele?

Pentru producerea semințelor se înființează cultura după aceeași tehnologie ca și pentru recoltarea pentru consum, însă nu se recoltează lăstarii și frunzele verzi, ci se lasă să fructifice. Toamna, după căderea primelor brume, când vrejii încep să se ofilească, se recoltează și se pun la uscat. După uscarea completă, vrejii se treieră cu batoza sau combina, pentru extragerea semințelor. Producția de semințe ce se poate obține este de 150 – 250 kg la hectar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar