Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă spanacul? Când se recoltează? Soiuri de spanac

/
/
241 Views

Frunzele de spanac se consumă în stare proaspătă sau deshidratate, fierte sau opărite, pregătite sub formă de diferite mâncăruri. prezintă importanță deosebită în alimentația omului deoarece el conține: 11,3% substanță uscată, 3-4,13% proteine brute, 3,6% hidranți de carbon, 2,10-3,35% cenușă, 80 mg% vitamina C, 2-8 mg% caroten, 59 mg% calciu, 51 mg% fosfor, 742 mg% potasiu, 31 mg% fier etc. Fiind dotat cu prețioase însușiri alimentare și terapeutice, se recomandă a fi folosit în caz de anemie, scorbut, îmbătrânirea țesuturilor și organismului, rahitism, astenie fizică și nervoasă, arsuri, eczeme etc.

Datorită perioadei scurte de vegetație și rezistenței la temperaturi scăzute, este planta legumicolă care apare pe piață primăvara devreme, iar toamna se recoltează până la căderea zăpezii, contribuind în felul acesta la aprovizionarea populației cu legume proaspete o perioadă îndelungată și aducând venituri importante cultivatorilor.

Spanacul – cerințe față de căldură, lumină, și sol

Cerințe față de căldură

Spanacul este o plantă rezistentă la temperaturi scăzute. Semințele germinează la 2-3°C. Temperatura optimă de creștere este de 15- 17°C. Spanacul semănat de toamnă, cu 3-4 frunze formate până la venirea frigului, suportă temperaturi de -8°C până la -10°C. Trebuie arătat că în regiunile cu ierni aspre și lipsite de zăpadă semănăturile efectuate toamna suferă de îngheț. De asemenea, solurile excesiv de bogate în azot fac ca plantele să fie mai sensibile la frig în timpul iernii. în astfel de condiţii este mai recomandabil să se semene primăvara devreme. Temperaturile ridicate, peste 25°C, influenţează negativ creşterea plantelor; acestea au frunze mici, fibroase şi emit repede tulpini florale.

Cerințe față de lumină

Acest factor de vegetație are importanță deosebită pentru culturile de spanac, în sensul că majoritatea soiurilor în condiții de zi lungă emit repede tulpini florale, înainte de formarea normală a rozetei de frunze. Primăvara și toamna se obțin producții bune de spanac, deoarece în aceste perioade ziua este mai scurtă și temperatura aerului moderată. Pentru culturile de vară se pretează un număr restrâns de soiuri. Acestea trebuie se­mănate în locuri ferite de prea multă lumină, în livezi tinere de exemplu și irigate la nevoie. Față de intensitatea luminii spanacul nu este pretențios; intensitatea optimă este de 4.000-5.000 lucși; o intensitate mai mare de 10.000 lucși favorizează emiterea tulpinilor florale.

Cerințe față de apă

Spanacul are pretenții ridicate față de umiditate, de aceea în condiții de secetă formează o rozetă mică, dă producții scăzute și de calitate inferioară. Dacă lipsa de umiditate este însoțită și de temperaturi ridicate, plantele emit repede tulpini florale. De aceea culturile de spanac trebuie să se irige pentru asigurarea umidității în sol la 75% din intervalul umidității active la adâncimea de 20-25 cm. Când se seamănă vara (pentru consum toamna), înainte de semănat se va face o irigare de aprovizionare cu 300-350 m³ apă la ha.

Cerințe față de soluri

Spanacul manifestă pretenții mari față de sol, cerând soluri cu textură mijlocie, permeabile, afânate, bogate în humus, cu pH 6,5-7,5. Pe terenurile prea ușoare, deoarece se pierde repede apa, se obțin producții mici, iar pe cele grele și reci plantele cresc încet. Este o plantă pretențioasă față de fertilitatea solului (la o producție de 20 t/ha spanacul extrage din sol: 77 kg azot, 26 kg pentaoxid de fosfor, 105 kg oxid de potasiu și 29 kg oxid de calciu), de aceea din toamnă se administrează cantități mari de îngrășăminte organice (40-50 t/ha gunoi de grajd) și minerale (90 kg/ha pentaoxid de potasiu și 150 kg/ha oxid de fosfor). Deoarece azotul slăbește rezistența plantelor la ger, acesta se va administra primăvara (25 kg/ha azot).

Soiuri de spanac

Soiurile și hibrizii de spanac sunt: timpurii, cu perioada de vegetație de 35-40 zile; semitimpurii, cu perioade de vegetație de 40-50 zile; târzii, cu perioade de vegetație de 50-55 zile. În țara noastră sunt răspândite soiurile: Smarald, Matador, Nores și Matares.

Soiuri de spanac
Soiuri de spanac

spanacul în câmp?

Terenurile pentru culturile de spanac în câmp, semă­nate din toamnă și destinate pentru consum în primăvară, trebuie să aibă o pantă ușoară spre sud, pe ele să nu băltească apa, să fie adăpostite, să se încălzească ușor etc. Spanacul se cultivă în culturi succesive, înainte sau după o cultură de bază. Bune premergătoare pentru cultura spanacului sunt plantele legumi­cole, care lasă terenul curat de buruieni și se fertilizează cu cantități mari de îngrășăminte organice și minerale (cartofii, castraveții, mazărea, faso­lea, tomatele, rădăcinoasele etc.).

Pregătirea terenului pentru cultura de spanac

Pregătirea terenului pentru cultura de spanac se face ca și în cazul culturii de salată, cu mențiunea că după executarea ară­turii de bază, înaintea semănatului cu una-două săptămâni, se aplică erbicidarea cu Ro-neet 3-5 litri la ha, în amestec cu 450 litri apă sau cu CDEC (Vegidex) 4-6 litri la ha, în amestec cu 400 litri apă (acest erbicid se poate administra și în cursul perioadei de vegetație, cu cel puțin o lună înainte de recoltare). Pentru culturile de spanac care urmează să se recolteze mecanizat nu se execută modelarea solului.

Când se seamănă spanacul?

Perioada de semănat variază în funcție de destinația culturii.

Perioada de semănat la spanac
Perioada de semănat la spanac

Când se seamănă toamna, pentru consum primăvara devreme, până la venirea înghețului plantele trebuie să formeze o rozetă de 4-5 frunze. Pentru a asigura obținerea de spanac proaspăt o perioadă de timp cât mai în­delungată, se seamănă eșalonat, din două în două săptămâni, în toate perioadele menționate. Pentru recoltarea manuală se seamănă ca și salata, iar pentru recoltarea mecanizată, însămânțarea se execută pe sol nemodelat, în benzi de 5 rânduri, distanțate între ele la 25 cm. Între benzi distanța este de 50 cm.

Cum se întreține cultura de spanac?

Cu excepția particularităților care apar ca urmare a producerii răsadurilor la salată, celelalte lucrări sunt valabile și recomandate și în cazul culturilor de spanac.

Când se recoltează spanacul?

Spanacul se recoltează când rozeta de frunze a ajuns la mărimea normală, specifică soiului cultivat. La culturile de primăvară recoltarea se efectuează din aprilie până în prima jumătate a lunii iunie, iar la cele de toamnă începând cu a doua decadă a lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie (în unele zone).

Recoltarea se face mecanizat cu mașina de recoltat frunzoase, prevăzută cu un elevator care transportă plantele recoltate direct într-o remorcă sau autocamion, care se deplasează paralel cu mașina de recoltat. Pe suprafețe mici recoltarea spanacului se face manual, o singură dată sau în 2-3 reprize, prin smulgerea plantelor sau tăierea acestora sub rozeta de frunze. Spanacul trebuie să se recolteze numai pe timp uscat, deoarece pe timp umed plantele se murdăresc și se depreciază ușor.

După recoltare, spanacul se sortează, se ambalează în lăzi sau coșuri și se livrează imediat pentru consum. În cazul în care spanacul nu se valorifică în aceeași zi pe piață, se recomandă ca după recoltare, până la desfacerea lui pe piață, să se păstreze în depozite frigorifice, la temperatura de 0°C și umiditatea relativă a aerului de 90-92%, unde se poate păstra timp de una-două săptămâni. Congelat se poate păstra timp de 2-3 luni la temperatura de -1°C. Producția de spanac poate ajunge la 18-20 t/ha sau chiar mai mult, în funcție de soi și fertilitatea solului.

Cum se cultivă spanacul în solarii și adăposturi joase?

Spanacul se cultivă în sistemul culturilor succesive, înainte sau după cultura de bază de , ardei gras, vinete, etc. În cazul cultivării spanacului înaintea culturilor de bază, după pregătirea solului, se însămânțează (în solarii sau câmp) la sfârșitul lunii octombrie, se recoltează în cursul lunii martie și astfel se creează posibilitatea pregătirii solului pentru cultura principală.

În cazul culturii spanacului pentru consum în toamnă, se însămânțează la sfârșitul lunii august sau prima jumătate a lunii septembrie și se recoltează în perioada octombrie-noiembrie. Primăvara foarte devreme sau toamna o dată cu venirea frigului, solariile și adăposturile joase se acoperă cu mase plastice și astfel se asigură producții mai timpurii cu 2-3 săptămâni decât în cazul culturilor din câmp, iar toamna se prelungește recoltatul până în noiembrie-decembrie în funcție de condițiile climatice anuale.

Cum se produce sămânța de spanac?

Spanacul fiind o plantă anuală, tehnologia producerii semințelor se aseamănă cu cea aplicată culturilor de consum, cu unele particularități. La amplasarea culturilor, se asigură distanța de izolare în spațiu de peste 1.500 m. Pentru înființarea culturilor se seamănă în benzi, pe teren modelat sau nemodelat, ca și la cultura pentru consum. Lucrarea se efectuează toamna, în ultima decadă a lunii septembrie, sau în zonele cu ierni geroase, fără zăpadă, se seamănă primăvara cât mai devreme posibil.

Lucrările de întreținere speciale aplicate culturilor semincere constau în: rărit, lăsând plantele pe rândurile marginale din fiecare bandă, la 10- 15 cm distanță unele de altele (plantele de pe rândurile de la mijloc se recoltează în totalitate și sunt date în consum); purificarea culturii, care se face de două ori (prima când plantele au 4-5 frunze în rozetă, iar a doua la apariția tulpinilor florale). Cu ocazia celui de-al doilea rărit, se elimină plantele netipice, slab dezvoltate, cât și cele care emit prea devreme tulpini florale. După terminarea înfloritului plantele mascule se smulg și se îndepărtează din cultură.

Recoltarea. Când 1/3 până la 1/2 din plante încep să se îngălbenească, semințele sunt tari și au culoare verzui-cafenie, începe recoltarea semincerilor, care se face prin tăierea plantelor cu secera. Plantele recoltate se leagă în snopi, se așază în clăi și apoi se treieră cu combina. Producția de se­mințe este de 600-900 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar