Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Sistemul limfatic. Ce este? Cum ne ajută? Cum funcționează?

/
/
832 Views

Sistemul limfatic este un sistem de vase al corpului care conduce lichid prin corp. Funcționând în strânsă legătură cu sistemul circulator, el asigură un serviciu vital secundar de , scurgere și regenerare.

Ce este sistemul limfatic?

La organismele simple precum meduza, diferența dintre mediul intern și cel extern al corpului este foarte mică. Meduza trăiește în ape sărate, ea ia substanțe nutritive și elimină excrementele direct în acest mediu printr-un proces simplu de difuzie. Pe măsură ce urcăm scara evoluționară, circumstanțele se schimbă. La animale mai dezvoltate, în special la ființele umane, celulele și grupurile de celule sunt mult mai specializate și din acest motiv au nevoie de sisteme mai dezvoltate de asigurare a nutriției și de înlăturare a substanțelor eliminate.

Sistemul limfatic, care este compus dintr-o rețea de vase limfatice, organe și țesuturi limfatice specializate, incluzând timusul, splina și amigdalele. Vasele limfatice – cele mai mici numite capilare limfatice – sunt dispuse alături de artere şi vene. Ele adună din țesuturi surplusul de lichid, cunoscut sub numele de limfă. Pereții capilarelor sunt foarte subțiri și permeabili, astfel încât moleculele și particulele mari, incluzând bacteriile, care nu pot pătrunde în capilarele sanguine, sunt transportate prin limfă.

Vase mici adună limfa din tot corpul nostru și se unesc, formând vase din ce în ce mai mari, până când limfa se scurge prin vene în sistemul circulator la baza gâtului, din numai două vase limfatice mari. Duetul limfatic drept aduce limfa adunată din jumătatea superioară a părții drepte a corpului nostru; restul limfei este adus de duetul toracic. Valvele de la deschiderile duetelor împiedică scurgerea sângelui în sistemul limfatic. În fiecare minut se scurg între patru și zece mililitri de limfă prin punctul toracic în vene și într-o singură zi 60% din volumul total de plasmă și 50% din cantitatea totală de care circulă prin sânge sunt transportate din capilare în sistemul limfatic şi de acolo înapoi în sânge.

Pe lângă faptul că ajută la menținerea unui volum constant de sânge, limfa contribuie și la transportul substanțelor nutritive prin corp. În intestine există un număr mare de vase limfatice și acestea adună mici globule de și le transportă în sânge prin duetul toracic.

Sistemul limfatic și lupta împotriva bolilor

Funcția cea mai importantă a limfei este însă combaterea infecțiilor. În diferite puncte ale rețelei, vasele limfatice se unesc cu un nod de țesut cunoscut sub numele de glandă limfatică. De aici limfocitele, celulele albe ale sângelui, care combat infecțiile, pornesc prin tot corpul prin intermediul vaselor sanguine și limfatice.

În glandele limfatice bacteriile și alte particule străine, care sunt prezente în limfă și trec prin aceste glande, sunt filtrate și distruse. Când iese din glande, limfa conține limfocite și anticorpi. Când avem o infecție, glandele limfatice ni se pot umfla și pot deveni dureroase, încercând să lupte împotriva organismelor străine și a celulelor albe ale sângelui distruse de infecție. Glandele de sub urechi, de sub falcă, de la subsuori și de la arcade devin foarte evidente când se măresc.

Vase și glande limfatice
Vase și glande limfatice

În general numărul limfocitelor din corpul nostru rămâne aproape constant, dar în unele condiții el poate să crească sau să scadă. De exemplu când avem febră glan­dulară, corpul nostru produce un număr mare de celule albe, printre care și limfocite, pentru a încerca să combată infecția. Uneori putem observa umflarea ușoară a glandelor, ceea ce indică o funcționare neadecvată a sistemului limfatic. Aceasta este de obicei temporară și este provocată de inactivitate prelungită. Umflăturile se vor retrage odată ce ne punem din nou în mișcare, deoarece mușchii se vor contracta și vor pomi din nou circulația limfei.

Sistemul limfatic și sistemul de circulație a sângelui

Sistemul limfatic este complementar sistemului de circulație a sângelui, dar complet separat de acesta; de asemenea ele funcționează în moduri diferite. De exemplu, circulația limfei prin corpul nostru este mult mai înceată decât cea a sângelui, deoarece sistemul limfatic nu are o forță de pompare precum cea pe care inima o produce în cadrul sistemului circulator.

Mușchii prin care trece sistemul limfatic se contractă pentru a menține circulația limfei, care este întreținută și de diferențele de concentrație ale substanțelor dizolvate în limfă și în sânge. Valvele, cum sunt cele din vene mai mari, determină circulația limfei într-o singură direcție.

Vasele limfatice se găsesc în toate părțile corpului, cu excepția sistemului nervos central, a oaselor, a cartilajelor și a dinților. Compoziția limfei depinde de locul în care se află în rețea. De exemplu, vasele limfatice care canalizează membrele conțin surplus de lichide necesare pentru organism, care se scurg din celule sau vase sanguine; de aceea această limfă este bogată în proteine. În schimb limfa din intestine conține multă grăsime, numită chil, pe care a absorbit-o din intestine în timpul digestiei. Această limfă este de culoarea laptelui.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar