Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Sfecla roșie. Cum se cultivă? Cum/Când se recoltează? Cum se obțin semințele?

/
/
1253 Views

Sfecla roșie se pentru rădăcina sa tuberizată care se consumă preparată fiartă sau coaptă, sub diferite forme: ca sa­lată, marinată și în industria conservelor. Rădăcinile de sfeclă roșie conțin: glucide, protide, acizi organici (malic, citric, oxalic), vitamine (B1, B2, PP, C), săruri minerale (Ca, Fe, P, K). De ce  este sfecla roșie de culoare roșie? Culoarea roșie este dată de betanină, care poate fi utilizat drept natural în industria alimentară.

Frunzele de sfecla roșie pot fi folosite, când sunt tinere, la prepararea ciorbelor, sar­malelor și au un conținut mai mare de substanțe proteice și săruri minerale față de rădăcini. Rădăcinile se folosesc și în scopuri medicinale sau la obținerea suro­gatului de cafea. Sucul de sfeclă roșie simplu sau în amestec cu alte sucuri de sau fructe are efect diuretic, de refacere a globulelor roșii, menține solubilitatea calciului în organism prevenind creșterea tensiunii arte­riale și a sclerozei, stimulează toate funcțiile fiziologice ale organismului.

Din punct de vedere economic, de sfeclă roșie este rentabilă. Consumul de forță de muncă de cca 700 ore om/ha se datorează în primul rând lucrărilor de rărit și recoltare. În cazul unei recolte de 20 t/ha, productivitatea muncii este de 35 ore/t și profitul realizat de către producător este asigurat. Eficiența economică a culturii de sfeclă roșie se poate mări prin folo­sirea la înființarea culturii a semințelor monogerme drajate care să deter­mine eliminarea răritului, prin utilizarea unor soiuri cu potențial productiv mai ridicat și prin mecanizarea recoltării.

Sfecla roșie – cultivare recomandate

  • timpurii – 70-80 zile – soiul Bordo;
  • semitimpurii – 80-90 zile – soiul De Arad și hibridul Pablo;
  • semitârzii – 90-100 zile – hibridul Action.

sfecla roșie?

Înființarea culturii de sfecla roșie se face prin direct în câmp. Bune premergătoare sunt: varza, tomatele, ardeii, castraveții, vinete pen­tru cultura de primăvară și mazăre verde, , verdețurile (în afara spa­nacului), pentru cultura succesivă.  Cultura timpurie de sfecla roșie este destinată obținerii rădăcinilor pentru consum în timpul verii.

Sfecla roșie – pregătirea terenului pentru cultivare

Pregătirea terenului se face ca pentru cultura timpurie a morcovului. Lucrările se încep din toamnă, se face fertilizarea terenului cu îngrășăminte minerale cu fosfor și potasiu, iar primăvara se administrează cele cu azot, iar pe solurile calcaroase se recomandă aplicarea de borax (20-25 kg/ha). Se erbicidează cu Ro-Neet 4-6 l/ha în 450 l apă, încorporarea facându-se rapid și superficial în sol, după care se modelează terenul și se tăvălugește ușor coronamentul brazdei.

Sfecla roșie – când se face semănatul?

Semănatul se face la începutul lunii aprilie când în sol sunt tempe­raturi de 8-10°C, la adâncimea de 3-4 cm. Pe teren modelat se seamănă mecanizat câte 3 rânduri pe brazdă echidistant la 37 cm. Pe suprafețe mari se poate semăna manual pe teren nemodelat, în rânduri la distanța de 35- 40 cm. Se folosesc 12-14 kg sămânță poligermă la ha și 7 kg sămânță monogermă. În grădinile familiare, pentru a obține producții foarte timpurii la so­iurile cu rădăcina rotundă, culturile se pot înființa prin plantarea de răsad, obținut în solarii sau răsadnițe reci.

Care sunt lucrările de întreținere a culturii de sfecla roșie?

Lucrările de întreținere aplicate în cultura de sfecla roșie sunt: prășit mecanic de 3-4 ori și manual de 2-3 ori; rărit la 15-20 cm între plante pe rând; irigarea de 5 ori cu norme de 400-500 m /ha; 2 fertilizări faziale (prima la câteva zile de la răsărire cu cantități mai mari de azot și fosfor, iar a doua după o lună, mărind doza de potasiu); combaterea agenților patogeni și a dăună­torilor se face asemănător ca la cultura morcovului.

Boli specifice sunt: Peronospora schachtii (mana); Erysiphe betae (fainarea); Cercospora carotae (cercopsporioza). Insecticidul Sumi-Alpha 2,5 EC al firmei japoneze Sumitomo Chemical, în doză de 0,3 l/ha, se recomandă pentru combaterea dăunătorilor Autographa gamma (buha gama) și Mamestra brassicae (buha verzei). Pentru obținerea unor culturi neîmburuienate se recomandă erbicidarea în vegetație cu Betanal aplicat în două etape: prima “stropire de șoc” (3 1/ha) când buruienile sunt în faza de frunze cotiledonale și a doua când buruienile au 2-4 frunze adevărate, aplicând superficial Betanal 3 l/ha + Nortron 2 l/ha (sau Pyramin EL 2 l/ha, sau Galtix 1,5 Kg/ha).

Când se recoltează sfecla roșie?

Recoltarea se face eșalonat începând cu luna iulie, manual prin smulgerea rădăcinilor când au 3-3,5 cm la colet. Se obțin 15-20 t/ha, rădăcini destinate consumului proaspăt în timpul verii.

Sfecla roșie – cultura de toamnă

Cultura de toamnă destinată rădăcinilor pentru păstrare și consum în timpul iernii este o cultură succesivă, care se aseamănă cu cea a morcovului de toamnă. Semănatul se efectuează în iunie după aceleași scheme ca la cultura tim­purie, iar lucrările de îngrijire sunt aceleași, mărind numărul de udări la 4-6. Recoltarea la această cultură se face integral, manual sau mecanic, prin dislocarea și smulgerea rădăcinilor, la sfârșitul lunii octombrie – no­iembrie, înainte de îngheț. Producțiile realizate sunt de 25-40 t/ha. Rădăcinile se curăță de frunze și pământ, se lasă pe teren în grămezi 2-3 zile pentru a se zvânta, se sortează și se ambalează în lăzi de tip P, în vederea păstrării în silozuri sau depozite.

Cum se obțin semințele de sfecla roșie?

Cultura pentru obținerea rădăcinilor plante-mamă prezintă urmă­toarele deosebiri față de cea pentru producerea rădăcinilor destinate consumului: se însămânțează în perioada 1-15 iulie. În cadrul lucrărilor de întreținere se execută purificarea biologică, îndepărtând plantele netipice, slab dezvoltate sau bolnave și cele care emit tijă florală.

Recoltarea, condiționarea producției și păstrarea rădăcinilor plante-mamă se face ca la cultura de morcov. Se obțin 150-200 mii rădăcini plante-mamă la hectar, cu care se plantează 4-5 hectare de seminceri. Culturile semincere se amplasează la distanțe de izolare de minimum 2000 m față de alte soiuri. Lucrările de pregătire a terenului, pregătirea materialului, epoca, sche­ma, tehnica plantării, ca și lucrările de întreținere a culturii, sunt asemănă­toare cu cele de la cultura seminceră de morcov.

Recoltarea se execută de la sfârșitul lui august până la mijlocul lunii septembrie. Prima dată se recoltează plantele la care semințele au ajuns la maturitate, urmând ca după câteva zile să se recolteze și restul plantelor. Plantele se taie cu secera, de la bază, după care se leagă în snopi, care se adună în clăi pentru uscare. Materialul se manipulează cu grijă pentru evi­tarea pierderilor prin scuturare. Treieratul se face cu combinele de tip Saima sau Gloria, iar condiționarea, cu ajutorul selectoarelor de tip Petkus. Producția de semințe este de 800 – 1000 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar