Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Sfecla roșie. Cum se cultivă? Când se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
263 Views

Sfecla roșie este originară din Europa, găsindu-se și azi în flora spontană în regiunile învecinate Mării Mediterane și pe țărmul răsăritean al Oceanului Atlantic. A fost luat în consumul alimentar în secolul al Ill-lea, iar în cultură, abia în secolul al XVf-lea. În prezent se cultivă pe suprafețe mari în Rusia, Italia, Germania, și Franța.

De la sfecla roșie sau de masă se folosește rădăcina tuberizată la prepararea unor ciorbe, marinate sau salate. Coaptă sau fiartă, rasă și amestecată cu hrean dă o salată gustoasă. Rădăcina de sfeclă se prezintă în mai multe forme, în funcție de soi (rotundă, rotund-turtită-alungită) (Imag. de mai jos). De ce are sfecla culoarea roșie? Culoarea roșie a rădăcinii sfeclei se datorează pigmenților antocianici. Cu cât dimensiunile cercurilor formate din țesut libero-lemnos sunt mai reduse, cu atât rădăcinile sunt de mai bună. Frunzele de sfeclă roșie sunt mari, lung pețiolate, cu vârful rotund și limbul ondulat, care poate avea culoarea verde sau roșie, nervurile, de regulă, sunt de culoare roșie-violacee.

Tulpina de sfeclă este înaltă de 1 m, muchiată, glabră și ramificată. Florile sunt mici, de culoare albă-verzuie, hermafrodite, actinomorfe grupate în spice. Polenizarea este alogamă. Fructul este un glomerul format din concreșterea învelișului a 2-6 semințe. Facultatea germinativă este 90-95% și se păstrează 3-4 ani.

sfecla roșie?

În țara noastră, cultura de sfeclă roșie se face prin semănat direct și este foarte asemănătoare cu cea a morcovului. Se deosebesc două tipuri de culturi de sfeclă roșie: cultura de primăvară, pentru consumul din timpul verii-toamnei și cultura de vară, pentru consumul din toamnă- iarnă. În cultură se folosesc trei soiuri: Bordo, Detroit și Vidra 28, iar pentru cele două tipuri de cultură se folosește aceeași schemă de înființare. La cultura de primăvară se seamănă la începutul lunii aprilie, iar la cea de vară la începutul lunii iunie.

Cultura de sfeclă roșie se face pe terenuri ușoare sau mijlocii, plane, permeabile, cu conținut moderat în azot, pH-ul între 6-7,5, cu posibilități de irigare. Plante premergătoare foarte bune sunt: ardeiul, tomatele și bostănoasele. Fertilizarea de bază a terenului se face, în general, cu 300-350 kg/ha superfosfat și 150 kg/ha sare potasică.

Se ară la adâncimea de 28-30 cm și se mărunțește. Înainte de semănat se erbicidează terenul cu Ro-neet (4 L/ha), încorporat în sol la 5-8 cm adâncime. Se seamănă trei rânduri pe straturi înălțate la distanța de 32 cm, folosind 12-16 kg sămânță la ha, încorporată la 2-4 cm adâncime. Când plantele au 2-3 se plivește cultura manual și se execută concomitent răritul pe rând la 20-25 cm, astfel incit să se asigure la hectar 100 000 de plante (Fig. de mai jos).

În timpul perioadei de vegetație se poate fertiliza cu azotat de amoniu după prima prașilă manuală. Se cu 750-900 mc/ha (metri cubi/hectar), în trei udări, a câte 250-300 mc/ha.

cum se cultiva sfecla rosie
Cum se cultiva sfecla roșie? Schema de înființare a culturii de sfeclă roșie

Combaterea bolilor și dăunătorilor de sfeclă roșie

Combaterea bolilor și dăunătorilor la sfecla roșie se face cu substanțe corespunzătoare bolilor mai frecvente în cultură. Astfel, mana sfeclei (Peronospora schachtii) se combate cu Dithane M-45O – 2%, Vandozeb- 0,2%, Orthocid – 0,2%, Zineb – 0,3% în 600 -1000 L/ha. Făinarea sfeclei se combate cu Morestan 0,05% sau Karathane – 0,08%. Împotriva atacului de Tanymecus (rățișoară) se recomandă 1-2 tratamente prin prăfuire cu Lindatox 3-30 kg/ha.

Când se recoltează sfecla roșie?

Sfecla roșie se recoltează când plantele au atins maturitatea de consum. Producția este cuprinsă între 20-25 t/ha. Aceasta se valorifică imediat sau se depozitează în silozuri, ținând seama că sfecla roșie constituie o materie primă pentru fabricile de conserve, mai ales în perioada de iarnă.

Cum se produc semințele de sfeclă roșie?

Producerea semințelor de sfeclă roșie se face în al doilea an de cultură. În acest scop, se aleg din toamnă, din culturile destinate pentru consum, plante mame tipice soiului, cu mărimea de 200 – 300 g, perfect sănătoase și nevătămate, care se însilozează peste iarnă la fel ca morcovul.

buchet de sfecla rosie
buchet de sfecla rosie

Primăvara devreme se plantele mame în teren arat și bine fertilizat din toamnă, la distanța de 70 cm între rânduri și la 40 cm pe rând. După pornirea în vegetație a plantelor, cultura se fertilizează cu 150 kg/ha azotat de amoniu, pentru a stimula creșterea vegetativă viguroasă. În perioada când încep să se formeze tijele florale se dau 300 kg/ha superfosfat, 150 kg/ha azotat de amoniu și 100 kg/ha sare potasică. În cursul perioadei de vegetație se fac 2-3 udări, cu norme de 300-400 mc/ha, urmate de prașile. Când glomerulele cu semințe ajung în pârgă, se recoltează tijele florale, se leagă în snopi și se pun în glugi la uscat. După uscarea completă se treieră cu combina. Producția de semințe este de 500-600 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar