Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se produc semințele de vinete și soiurile hibride?

/
/
546 Views

Cum se produc semințele de ?

Pentru soiurile pure tehnologia de obținere a semințelor de vinete este asemănătoare cu cea pentru obținerea de fructe destinate consumului, cu unele particularități: cultura se în­ființează prin răsad repicat, care se produce în exploatația care are ca sar­cină producerea de pentru a evita impurificarea acestora; purificarea culturilor se face de 2-3 ori până când primele fructe au ajuns la maturi­tatea de consum; se îndepărtează plantele netipice soiului, cele slab dezvoltate precum și cele bolnave; se limitează numărul fructelor pe plantă la 4, păstrându-se pe plantă în principal, din primele fructe formate și numai de calitatea extra și I; după ce s-au format suficiente fructe pe plantă se ciupesc vârfurile de creștere și se îndepărtează florile întârziate.

Recoltarea fructelor pentru extragerea semințelor se face când acestea au ajuns la maturitatea fiziologică, au culoarea galbenă-albicioasă, iar se­mințele s-au întărit și au culoare specifică galbenă-maronie. După recoltare, fructele se păstrează sub șoproane, în grămezi. Apoi se introduc în tocători și ce rezultă se trece în rezervoare cu apă pentru macerarea pulpei timp de 3 – 4 zile, după care se trec prin pasatrice echipată cu site adecvate. Producția de semințe condiționate este de 75 – 100 kg/ha.

Obținerea semințelor hibride

Pentru producerea semințelor hibride, soiul tată se seamănă cu o săptămână înaintea soiului mamă. În câmp se plantează 2/3 din suprafață cu soiul mamă și 1/3 cu soiul tată, pe parcele separate, situate în imediata apropiere pentru a ușura lucrările de polenizare. La o muncitoare se re­partizează câte 1500-1700 plante pentru polenizare și întreținere.

Castrarea și polenizarea se fac când sunt în faza de boboc nedeschis, cu stigmatul și staminele ajunse totuși la maturitate. Lucrările de hibridare încep în prima decadă a lunii iunie și durează până la sfârșitul lunii iulie. Se hibridează florile din primul și al doilea etaj. Se polenizează cel mult 6-8 flori pe o plantă, din care leagă, se formează, se dezvoltă și ajung la maturitatea fiziologică 4-5 fructe.

Fructele hibride se recoltează o singură dată când au ajuns la maturitatea fiziologică. Extragerea semințelor se face la fel ca la soiurile pure. Producția de semințe hibride condiționate este de 80 – 100 kg/ha.

Cum se cultivă vinetele în răsadnițe?

Se realizează cu răsaduri produse în sere înmulțitor. Se seamănă în primele zile ale lunii ianuarie. Repicatul se face în ghivece cu diametrul de 8-10 cm. Plantarea are loc în prima jumătate a lunii martie la distanțele de 50 x 30 cm. Se aplică lucrări obișnuite de îngrijire. Recoltarea poate începe în prima decadă a lunii mai și durează până la sfârșitul lunii iunie. Producția este de 4 – 5 kg/mp.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar