Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Scorțonera. Cum se cultivă? Cum/când se recoltează?

/
/
247 Views

Scorțonera este o plantă originară din sudul Europei, întâlnindu-se în flora spontană din Spania până în sudul Caucazului. În secolul al XV-lea a fost cunoscută numai ca plantă medicinală, iar ca legumă a fost luată în cultură în secolul al XVI-lea. Scorțonera se pentru rădăcini și frunzele sale tinere folosite în prepararea salatelor în diverse combinații.

Planta are o rădăcină tuberizată pivotantă, de culoare cafeniu-închis spre negricios, lungă de 25-30 cm, cu un diametru de 3-4 cm. Pulpa este moale, de culoare albă și bogată în latex (Imag. de mai jos). Frunzele sunt lanceolat-alungite, mai înguste la bază și vârf, ușor dințate pe margine. Tulpina este dreaptă, ramificată în partea superioară, fiecare ramură terminându-se în vârf cu câte un capitul.

Florile au o corolă galbenă, cu miros plăcut de vanilie. Inflorescențele apar în luna iunie când formează achene de 15-20 mm lungime și 1-1,5 mm în diametru, prevăzute cu 10 coaste longitudinale foarte fine, de culoare gălbuie. Greutatea a 1000 de achene este de 13-14 g, iar la un gram intră 70-90 de semințe. Facultatea germinativă este de 85-90% și se păstrează 2 ani.

Cum se cultivă scorțonera?

Scorțonera are nevoie de terenuri bogate și lucrate adânc. Scorțonera nu suportă fertilizarea cu gunoi de grajd în anul de cultură, iar pe terenurile nisipoase dă producții mici și calitatea rădăcinilor este inferioară. Semănatul se face imediat ce terenul s-a zvântat, începând cu luna martie până la sfârșitul lunii august. Se seamănă în rânduri la distanța de 30-32 cm și dacă nu dispunem de sămânța drajată și mașină de precizie pentru însămânțarea bob cu bob cantitatea de sămânță la ha este mai mare.

Înființarea culturii se face în mod obișnuit prin distribuirea seminței în șir, iar după răsărire, plantele se răresc pe rând la 8-10 cm. În acest caz, cantitatea de sămânță necesară pentru un ha este de 8-9 kg (Fig. de mai jos)

Semințele încolțesc și răsar după 20-24 zile, perioadă în care se poate executa o prașilă mecanică între rânduri. Când plantele au 2-3 frunze adevărate, se execută răritul pe rând. Înainte de executarea primei udări se fertilizează terenul cu complexe, în care azotul și fosforul să fie în raport de 1/1. Pe toată perioada de vegetație, cultura se întreține prin prașile și udări, iar în situația că plantele emit tulpini florifere din primul an, acestea se înlătură prin cosire pentru a favoriza creșterea rădăcinilor.

Schema de înființare a culturii de scorțonera
Schema de înființare a culturii de scorțonera

Se cunosc în cultură câteva populații de scorțonera menținute prin alegeri individuale repetate anual, ca:

  • Uriașă rusească, cu rădăcina de culoare albă, netedă, carnea fragedă și foarte gustoasă;
  • Uriașă, anuală este precoce, foarte productivă, cu mari rădăcini, carnea fragedă;
  • Vulcan este productiv, cu rădăcina de culoare negru-pronunțat și carnea de culoare albă, fragedă, cu gust plăcut.

Când se recoltează scorțonera?

Recoltarea frunzelor de scorțonera pentru consum se face în tot cursul anului, iar recoltarea pentru rădăcini are loc începând cu a doua jumătate a lunii septembrie. Dat fiind lungimea mare a rădăcinilor și consistența lor redusă, dizlocarea acestora la recoltare se face cu plugul. Producția de rădăcini la ha variază între 28 000-35 000 kg la hectar.

Pentru consumul din timpul iernii, rădăcinile se curăță bine de pământ, se sortează pe lungimi și se depozitează în lăzi paletizate (20-30 kg) în celule cu atmosferă controlată, la temperatura de 1-2°C. În lipsa depozitelor de păstrare, rădăcinile se pot însiloza în silozuri, în aceleași condiții ca morcovul sau sfecla. Valorificarea se face în condiții de preambalare la pungi sau vrac la kg.

Cum se produc semințele de scorțonera?

Producerea semințelor de scorțonera se face ca la toate plantele rădăcinoase bienale. Din cultura pentru consum realizată în anul I se răresc prin recoltare plantele la distanța de 60 cm între rânduri (un rând se scoate, unul se lasă), iar pe rând la 20-25 cm. Plantele mame rămase în , se mușuroiesc, pentru a le feri de îngheț în cursul iernii.

Primăvara devreme, cultura se fertilizează cu 300 kg/ha îngrășământ complex și se prășește adânc. În cursul perioadei de vegetație se fac una sau două udări, cu norme de udare de 200 mc/ha, urmate de prașile. Recoltarea inflorescențelor se face în a doua jumătate a lunii august și se treieră cu combina. Producția de semințe este de 80-100 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar