Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Salmoneloza. Infecția cu bacteria Salmonella

/
/
737 Views

Salmoneloza este o gastroenterită provocată de bacterii din genul . Această toxiinfecție alimentară este considerată ca cea mai frecventă și cu implicațiile cele mai grave. Salmonela este o boală infecțioasă ce trebuie privită separat de forma gastro-enterică.

Salmonelele pot fi clasificate în trei grupe:

 1. Salmonele care afectează numai omul:
 • Salmonella typhi care provoacă febra tifoidă;
 • Salmonella paratyphi A care provoacă febra paratifoidă;

Serotipurile adaptate la om se caracterizează prin:

 • număr redus de bacterii pentru a produce boala;
 • durata mare de incubație (10-12 zile sau chiar mai mult);
 • infecția este intestinală, dar și în sânge;
 • persoanele recuperate rămân încă purtători pentru o vreme relativ îndelungată;
 • produc temperatură corporală ridicată (39-40°C);

Simptomele febrei tifoide se referă la: slăbiciune generală, dureri stomacale, dureri de cap, pierderea apetitului, diaree, frisoane. Aceste simptome sunt de regulă însoțite de prostrație, dureri musculare, oboseală, neliniște, somnolență, moleșeală. Febra tifoidă este mai frecventă în țările subdezvoltate, fiind afectate aproximativ 21,5 milioane oameni. În țările dezvoltate febra tifoidă este foarte rară. De exemplu, în SUA s-au înregistrat anual aproximativ 400 de cazuri din care 75% la persoane care au efectuat călătorii internaționale. Mortalitatea poate ajunge la 20% în cazul persoanelor netratate adecvat. Febra paratifoidă se caracterizează prin simptome mai blânde decât în cazul febrei tifoide.

2. Salmonele care sunt adaptate la animale, unele fiind patogene și pentru om: Salmonella galinarum (la păsări), Salmonella dublin (la bovine), Salmonella abortus equi (la cabaline), Salmonella abortus ovis (la ovine), Salmonella cholerae suis (la porcine).

3. Salmonele fără preferințe de gazdă, (infectează atât omul cât și animalele, neavând o preferință față de o anumită gazdă). Aceste salmonele produc de regulă o gastroenterită, infecția localizându-se deci în intestine (sângele nu este infectat). În acest caz perioada de incubație este scurtă, boala fiind de scurtă durată și cu consecințe mai puțin serioase decât în cazul salmonelelor care produc febra enterică.

Salmonelele se transmit la om prin consum de contaminate cu fecale de la animale, păsări sau om în care există în mod normal salmonele: de vită, de pasăre (mai ales cea de rață sau gâscă), laptele și produsele lactate, , carnea crudă tocată, peștele (în special sortimentele afumate, insuficient prelucrate termic și depozitate la temperatura camerei), vânatul (unde portajul salmonelic poate depăși 67% la anumite specii) și chiar vegetale. De asemenea, există o contaminare post-procesare prin purtătorii umani, rozătoare, apă tehnologică, și alte surse. De remarcat că persoanele în vârstă, copii și cei cu sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare la salmoneloză. Salmonelele sunt distruse la temperaturi de 60°C timp de 15-20 de minute sau de către dezinfectantele pe bază de Clor, dar sunt rezistente la aciditatea stomacală sau la acțiunea enzimelor.

Pentru prevenirea salmonelozei se recomandă:

 • tratamentul cărnurilor și ouălelor. Nu trebuie să se consume băuturi care conțin ouă crude și nepasteurizat. Nu trebuie să se pregătească maioneză și înghețată cu ouă crude;
 • spălarea riguroasă a mâinilor, suprafețelor de lucru din bucătărie (inclusiv bucătăriile restaurantelor), a ustensilelor cu apă și săpun imediat după ce acestea au venit în contact cu materiile prime (carne de vită, porc, pasăre, oaie);
 • spălarea mâinilor cu apă și săpun după ce s-a venit în contact cu păsările vii;
 • păstrarea ouălor în stare refrigerată și separarea celor murdare de cele curate; spălarea ouălor înainte de pregătirea culinară; ouăle fierte nu trebuie păstrate în stare caldă mau mult de 2 ore;

Dacă nu se intervine corespunzător (tratament cu antibiotice), mortalitatea poate fi de 70%!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar