Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă rozmarinul? Când se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
243 Views

În țara noastră, rozmarinul se cultivă ca plantă condimentară, ornamentală și medicinală. Partea utilă a plantei o constituie lăstarii anuali cu frunzele specific aromate, utilizate în compoziția diferitelor salate din crudități sau pentru aromatizarea unor produse realizate la cuptor (fripturi înăbușite). Frunzele și lăstarii de rozmarin conțin ulei volatil, flavonoide, oxizi, cetone, acid glicolic și gliceric, vitamina C, iar semințele sunt bogate în ulei gras și elemente minerale, printre care cupru, plumb, zinc.

Rozmarinul este o plantă cu pretenții reduse față de temperatură (rezistentă la ger) și umiditate, care preferă soluri argilo-nisipoase, profunde, bine drenate, fertile.

rozmarinul?

Datorită semințelor foarte mici, culturile de rozmarin se înființează prin răsad și prin butași înrădăcinați. Pregătirea terenului se face din toamna precedentă pentru a permite plantarea răsadului primăvara devreme, în lunile martie-aprilie, sau în lunile iulie-august, dacă se folosesc butași înrădăcinați. În vederea obținerii răsadului, se seamănă în răsadnițe calde, în rânduri sau prin împrăștiere, la începutul lui februarie. Pentru obținerea butașilor, se recoltează lăstari anuali de la plante mamă din plantațiile vechi. Se fasonează la lungimea de 12-15 cm și se înrădăcinează în răsadnițe sau pe brazde reci, în substrat nutritiv, până în luna august când pot fi plantați Ia locul de cultură.

Cum se cultivă dovleacul pentru plăcintă?

Distanțele de înființare a culturii sunt de 50-60 cm între rânduri și 30-40 cm între plante pe rând. Lucrările de îngrijire din anul I constau în udări și prașile repetate și se repetă în următorii ani ai culturii.

Când se recoltează rozmarinul?

Rozmarinul se poate recolta începând din anul doi de cultură, în timpul înfloritului. Rozmarinul se recoltează prin tăierea vârfurilor lăstarilor anuali. Se recoltează de două ori pe an. Frunzele se pot consuma în stare proaspătă sau uscată. Pentru extragerea uleiului volatil, se transportă imediat la stația de distilare. Producția anuală de lăstari și frunze proaspete este de 4-6 t/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar