Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Rețete de cvas. Ce este cvasul? Cum se face cvasul în casă?

/
/
1152 Views

este o băutură slab alcoolică fermentată, răcori­toare, care se recomandă în egală măsură pentru toate vârslele. Din punct de vedere organoleptic este o băutură care place și răcorește prin conţinutul de provenit în urma fer­mentării alcoolice. Este puțin dulceagă, ușor tulbure și aromată. Are o cantitate mică de , până la 4°. În unele țări este o băutură care se consumă zilnic, deoarece ajută la digestie. Numărul rețetelor de cvas este foarte mare. Din gama bogată a aces­tora vom prezenta doar pe cele clasice.

Cvas de stafide – rețeta 1

Se prepară din 7 L apă, 100 g stafide, o lămâie mare, 12 g de bere și 1,5 kg se taie în 8 părți, iar boabele de stafide se pun într-un vas de aproximativ 15 L împreună cu zahărul. Se opăresc și se acoperă vasul cu un șervet; când soluția a devenit, călduță se adaugă și drojdia înmuiată în prealabil în apă și un vârf de cuțit de bicarbonat și apoi se amestecă. A doua zi începe a fermenta, fază care durează aproximativ 2 zile. Se pregătesc sticle curate în care se introduc stafidele (2—3 bucăți la sticlă), se toarnă lichidul la începutul fermentării, se dopuiește ime­diat, iar dopul se leagă bine cu sfoară sau se smolește ea la bulion. Sticlele se lasă la pivniță, unde se are loc fermentația. După câteva zile se poate consuma.

Cvas de stafide – rețeta 2

Se iau 200 g de pesmeți din de secară și se pun într-un vas mare; se toarnă 12 L de apă fiartă; în prealabil s-au fiert 25 g frunze de mentă care s-au turnat în vas; se lasă să stea lichidul în vas până devine călduț, apoi se strecoară totul prin pânză; pesmeții nu se storc. Se amestecă în continuare cu 400 g zahăr sau 600 g . Se mai adaugă 25 g drojdie de bere dizolvată într-o mică cantitate din același lichid și la dizolvare o lingură de de grâu. Amestecul se lasă la un loc călduț, apoi se strecoară și se trece în sticle, punând în fiecare sticlă câte 2 stafide. Sticlele se închid ermetic, dopul legându-se cu sfoară și se pun la rece. După 2 zile băutura se poate consuma.

Cvas de stafide – rețeta 3

Se ia 1,6 kg pesmeți din pâine de secară, care se pun într-un vas de lemn sau vas mare de metal emailat. În 10 L de apă se fierb aproximativ 60 g mentă. Apa fiartă se toarnă peste pesmeți; se acoperă bine vasul și se lasă să stea timp de 8 ore, apoi se trece lichidul într-un alt vas, fără a se stoarce pesmeții; se lasă lichidul astfel strecurat să stea încă 8 ore, după care se adaugă 50 g drojdie de pâine, 400 g zahăr și o lămâie tăiată felii. Lichidul se transvazează în sticle, în care se mai adaugă 1 sau 2 stafide. Sticlele se închid ermetic după procedeul știut. După o zi băutura este gata consumată.

Cvas din lămâie și miere

Se ia una lămâie mare și se taie în felii, i se îndepărtează sâmburii; se cântăresc 100 g stafide și 400 g miere; se mai adaugă coaja rasă de la 2-3 lămâi. Aceste cantități se pun într-un vas de lemn sau metal emailat, peste care se toarnă 9 L de apă fiartă. Când lichidul se răcește se ia 100 g de drojdie, care se terciuiește în prealabil și se toarnă peste compoziție; se mai adaugă la drojdie și o lingură de făină de grâu. A doua zi, când feliile de lămâie și stafide se ridică la su­prafață, ele se îndepărtează. Lichidul se strecoară printr-o pânză curată și apoi se toarnă în sticle, punând la fiecare sticlă 2-3 stafide. Sticlele se închid ermetic și se păstrează la rece timp de 5-6 zile, după care cvasul poate fi consumat.

Cvas din flori de soc

Este un cvas fin, aromat. Se prepară astfel: se dizolv într-un vas emailat mare, un kilogram zahăr, în 4 L apă fiartă în prealabil, la care se mai adaugă 2 g sare de lămâie. Florile de soc în cantitate de 100 g se adaugă la această apă caldă. Se omogenizează bine soluția cu ajutorul unui făcăleț sau cu ajutorul unui mixer(vezi aici tipuri de mixere). Vasul se ține acoperit în continuare la un loc cald, timp de 24 ore. După această perioadă se filtrează și se trage în sticle. Sticlele se dopuiesc și se leagă bine cu sfoară. Se țin la pivniță 2-3 săptămâni, după care cvasul se poate consuma.

Cvas din miere și lămâie

Se fierb 5 L de apă, care se lasă să se răcească puțin. Când lichidul este cald, se dizolvă în apă 10 linguri de miere și 10 linguri de zahăr. În continuare se mai dizolvă 2,5 g acid citric sau zeama de la 3 lămâi. Se taie coaja lămâilor în feliuțe, se introduc în soluția caldă. Se acoperă vasul cu pânză de tifon sau șervet curat și se lasă nemișcat vasul timp de 24 ore la temperatura camerei. Urmează filtrarea printr-o pânză curată; se transvazează în sticle și se dopuiesc legându-se bine cu sfoară. Se pun sticlele în pivniță și după o săptămână se pot consuma.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar