Hit enter after type your search item

De ce respirăm? Cum ajunge aerul în corp? Cât ne putem ține respirația?

/
/
/
973 Views

În cazuri extreme, putem rezista câteva săptămâni fără a mânca, câteva zile fără a bea ceva, dar numai două sau trei minute fără a respira. De ce are corpul nostru atâta nevoie de aer? De ce respirăm? Cât timp rezistăm fără să respirăm?

De ce trebuie să respirăm?

În fiecare zi, orice om inspiră și expiră circa 10 000 de litri de aer. Cei care sunt foarte activi consumă chiar mai mult aer. De obicei, respirația decurge cu totul automat. Într-adevăr, putem respira conștient mai profund sau mai repede, sau putem chiar să ne ținem respirația, dar în scurt timp nevoia de a respira nu mai poate fi suprimată.

Corpul nostru este dependent de alimentarea per­manentă cu aer. Mai precis, el are nevoie numai de o anumită parte din aer, și anume de oxigen. Acest gaz este prezent în proporție de 21 la sută în aer, fiind generat permanent de plantele verzi. Avem nevoie de oxigen pentru a prelucra substanțele nutritive asimilate și pentru a folosi energia conținută în ele. În principiu, este același proces ce are loc și într-o lumânare atunci când arde: materialul care conține energie stocată chimic – combustibilul – este transformat în energie în interiorul flăcării lumânării. În timpul acestui proces rezultă căldură și produse de ardere în formă gazoasă – în special dioxid de carbon.

Citește și: Cum a evoluat omul? Omul se trage din maimuță?

La fel se întâmplă și în corpul nostru, dar într-o formă mult atenuată, deoarece căldura unei flăcări ar distruge pur și simplu organele interne. De aceea, diversele substanțe din alimente care conțin energie sunt combinate treptat, în pași mici, cu oxigenul. În cadrul acestor procese este eliberat dioxidul de carbon, ca produs rezidual. În cantități mari, el este nociv, deci nu are voie să se acumuleze în corp. La fiecare expirație, o parte din acest gaz este eliminată din corp.

Zilnic respirăm de circa 15 până la 30 de ori pe minut. Cu această ocazie, inspirăm și expirăm cel puțin 10 000 de litri de aer. Această cantitate este comparabilă cu 1 000 găleți. Iar bulele minuscule din plămâni, prin care oxigenul trece în sânge, însumează o suprafață de 70 până la 90 de metri pătrați, adică aproape cât jumătate de teren de tenis.

Cum ajunge aerul în corp?

Mai multe organe și formațiuni ale organismului lucrează pentru a asimila oxigenul și a-l transmite cu fluxul sangvin în toate părțile corpului, precum și pentru a elimina produsul rezidual, dioxidul de carbon. Atunci când inspirăm, aerul pătrunde prin nas sau prin gură în corp, trece prin gât, apoi prin trahee și cele două bronhii până în plămân. Acest organ este format din două părți, lobul stâng și cel drept. Aceștia sunt formați din circa 300 de milioane de alveole pulmonare. Pereții alveolelor sunt împânziți cu o împletitură de vase de sânge capilare. Peretele lor este atât de subțire, încât gazele pot trece cu ușurință prin el. În ele are loc schimbul de gaze: oxigenul trece în sânge, iar dioxidul de carbon este expirat.

Plămânul se află într-o cavitate a corpului, împrejmuită de pereți musculoși. Partea inferioară este formată dintr-un mușchi foarte puternic, diafragma. Atunci când inspirăm, mușchii se contractă, așa încât cocoșul pieptului se întinde și plămânul este umflat: aerul este inspirat prin trahee, La expirație, mușchii se relaxează, plămânul se dezumflă: aerul este presat spre exterior.

Cât timp ne putem ține respirația?

Acest lucru depinde de exercițiul fiecăruia, cât de mult și de adânc a inspirat în prealabil și dacă între timp și-a mișcat corpul. Atunci când înoată pe sub apă, majoritatea oamenilor trebuie să-și facă provizii de aer pentru unul până la două minute. Dacă încercăm să păstrăm aerul în piept mai mult timp, organismul forțează puternic și dureros respirația. Oricum, este foarte periculos dacă respirația devine imposibilă. S-a întâmplat să se sufoce copii care s-au jucat cu pungi de plastic pe care și le-au tras lor sau partenerilor de joacă pe cap. Pătrunderea unor obiecte în trahee, cum ar fi o îmbucătură de mâncare ajunsă din greșeală acolo, poate bloca respirația. Cel mult după trei, patru minute fără respirație, încep problemele: creierul nu primește suficient oxigen și se instalează leșinul.

Există și oameni care se antrenează pentru ținerea respirației și care ajung la performanțe remarcabile, cum sunt scufundătorii în apnee. Aceștia nu folosesc aparate pentru respirat, se scufundă până la 100 de metri adâncime și pot rămâne chiar și 7 minute sub apă. Dar acestea sunt recorduri și nu arareori se întâmplă ca asemenea scufundători să leșine sau să aibă probleme de sănătate.

Când facem efort fizic, mușchii consumă oxigenul mai repede, decât este capabil sângele să îl livreze, chiar dacă inima bate mai repede și plămânii trag aer cu mai multă putere. Dar acest lucru nu cauzează probleme, pentru că, în asemenea situații, mușchii au capacitatea de a produce energie și fără oxigen suplimentar – chiar dacă nu sunt la fel de eficienți. Pot face, ca să zicem așa, o „depășire de cont”. Când ne odihnim, golul acesta de oxigen este recuperat; în aceste clipe avem impresia că ne lasă respirația.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :