Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

De ce se recomandă legumele în alimentație?

/
/
543 Views

Legumele, alături de fructe dețin un rol foarte important într-o alimentație rațională. Datorită conținutului lor bogat în aminoacizi, acizi organici, săruri minerale, vitamine, substanțe aromate, intervin în realizarea unei digestii normale, neutralizând aciditatea gastrică excesivă. Prin culoare, gust, aromă legumele stimulează secrețiile salivare și gastrice favorizând o bună digestie, fapt care le recomandă mai ales pentru antreuri.

Compoziția chimică a legumelor în stare proaspătă este foarte variată. Componenta de bază este însă apa care poate ajunge până la 80-90%. Legumele conțin și hidrați de carbon () sub formă de amidon, glucoză, fructoză etc., care reprezintă o sursă de energie necesare bunei desfășurări a proceselor vitale. Legumele cele mai bogate în sunt morcovii, cartofii, sfecla roșie, pătrunjelul și roșiile.

În ceea ce privește proteinele – factori vitali de cea mai mare importanță – acestea se găsesc în în cantități mai mici, mai mult în legumele uscate cum ar fi mazărea, fasolea, lintea, bobul etc. Dar, în se găsesc în cantități mari aproape toate vitaminele. Astfel vitamina A se întâlnește de regulă în legumele mai intens colorate cum ar fi morcovii, spanacul, ștevia, salată verde, verdețurile, ardeii grași și gogoșarii – în special cei roșii, sfecla roșie, varza roșie. Această vitamină nu se distruge prin fierbere, păstrare și conservare.

Vitaminele din grupul B se găsesc în special în legumele uscate cum ar fi fasolea, mazărea, linte, bob precum și în fasolea verde, varză, cartofi, roșii etc. Vitamina C se găsește aproape în toate legumele, dar se distruge foarte repede la mai ridicate, în special în prezența oxigenului. Ea se conservă foarte bine în varza murată. Vitamina E se găsește în salată, varză, verdețuri. Este cea mai stabilă la căldură, suportând o temperatură de până la 200°C.

Vitamina K este întâlnită în special în legumele din familia verzei ca varză albă și roșie, conopida, gulii, precum și în spanac, morcovi, cartofi, sfecla roșie etc. Din sărurile minerale cu rol deosebit de important în organismul omenesc, calciu se găsește cu precădere în legumele uscate, fasole, mazăre, linte, precum și în varză, conopidă, morcovi, ceapă verde, verdețuri.

Fosforul se găsește, de asemenea, mai mult în legumele uscate, iar în cantități mai mici în mazăre verde, ceapă, morcovi, usturoi. Fierul se găsește în toate legumele verzi: spanac, ștevie, varză, verdețuri, mazăre verde, fasole verde, precum și în legumele uscate.

Toate acestea recomandă utilizarea a cât mai multe legume în alimentație, pe o perioadă cât mai îndelungată din timpul anului.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar