Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se face rachiul de gutui? Cum se obține țuica de gutui – pe scurt

/
/
2046 Views

Gutuia este un fruct cu tradiție în zona Mării Mediterane, dar care crește bine și la noi. Femeile folosesc parfumul ei de­licat punând-o în dulap, între haine. Pe lângă producerea de gemuri și alte specialități delicioase, gutuia se folosește și la obținerea unui fin, aromat. Pulpa gutuii este foarte dură, pietroasă, necesitând un mod de lucru aparte. Pentru a face rachiul de , după cules lăsați fructele să se mai coacă 2-3 săptămâni și folosiți-le doar pe cele bine coapte și sănătoase. Înaintea preparării decoctului spălați-le și îndepărtați-le puful cu peria sau prin frecare.

De ce mai avem nevoie pentru a face rachiul de gutui?

Iată aditivii necesari:

  • de cultură pură – respectând instrucțiunile de uti­lizare și de dozaj de pe pachet.
  • pentru subțierea decoctului. Gutuia fiind relativ uscată, acest este foarte important. Se respectă in­strucțiunile de utilizare și de dozaj de pe pachet.
  • Acizi – se aduce la pH 3,0-3,2.

După ce strângeți toate ingredientele necesare, curățați cuva și dopul de fermentație și spălați și curățați de puf gutuile puteți începe să preparați decoctul.

Cum se prepară decoctul (amestecul de fructe)v?

Tocați gutuile foarte mărunt adăugând în același timp enzimele și drojdia, turnați totul în cuvă, închideți-o și lăsați să stea o zi pentru ca enzimele să își facă treaba și să subțieze decoctul. Apoi adăugați acizii încet, amestecați bine și aduceți la pH 3,0-3,2 (pen­tru măsurarea acidității vezi acest articol).

Închideți vasul etanș și puneți dop de fermentație pentru a putea observa evoluția. După 1-2 zile, mai amestecați o dată bine și eventual controlați valoarea pH-ului. Temperatura tre­buie să fie de 18-20° C. Când pe la dopul de fermentație nu mai iese dioxid de carbon, verificați gradul de fermentație sta­bilind cantitatea de zaharuri rămase (vezi aici cum se măsoară cantitatea de zaharuri rămase). Se distilează imediat după terminarea fermentației. Aveți nevoie de cazan cu amestecător deoarece decoctul este foarte gros. Distilați încet, separați curat cele trei fracțiuni și continuați ca la celelalte de fructe (depozitare, filtrare etc.).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar