Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Alimente / Proteinele în alimentație. Ce sunt aminoacizii?

Proteinele în alimentație. Ce sunt aminoacizii?

/
/
/
156 Views

Proteinele din compoziția unor alimente de origine vegetală sau animală sunt pur și simplu surse de aminoacizi care rezultă prin hidroliza gastrică și intestinală a proteinelor. În acest fel își pierd specificitatea (informația structurală specifică) și în același timp antigenitatea. Aminoacizii absorbiți de organism sunt folosiți pentru diferite construcții: proteine din compoziția citoplasmei și structurilor organice ale țesuturilor solide și lichide, enzime, hormoni, anticorpi, proteine transportatoare (de oxigen, metale, etc.). Unele proteine sunt implicate în contracția musculară și rezistență mecanică, altele joacă rol de protecție și de detoxifiere a organismului, participă la capacitatea de tamponare a sângelui, precum și la reglarea schimburilor de apă și electroliți în interiorul și în afara celulei, menținerea sistemului neuro-muscular etc.

Proteinele din alimentația (hrana) omului pot fi de origine animală (carne de vită, oaie, porc, pește, pasăre, lapte și derivate, ouă, moluște și crustacee etc.) și de origine vegetală din cereale, leguminoase (soia, mazăre, linte, fasole, lupin) și legume, în special mazăre verde, fasole verde, fasole țucară, fasole grasă etc. Calitativ proteinele alimentare se deosebesc între ele prin conținutul lor în aminoacizi, dar mai ales prin conținutul lor în aminoacizi esențiali și raportul dintre aceștia. În această direcție o proteină este caracterizată de așa numitul indice chimic al proteinei (ICp) care se determină cu ajutorul relației următoare:

IPc=10 aminoacizi esențiali/100 g proteină

Cei 10 aminoacizi esențiali sunt: izoleucina, leucina, lizina, metionina, cisteina, fenilanina, tirozina, treonina, triptofan, valina.

În funcție de conținutul și proporția aminoacizilor esențiali proteinele alimentare pot fi grupate în trei clase:

  1. proteine complete – care conțin toți aminoacizii esențiali în proporții apropiate de cele corespunzătoare omului (ex. ovoalbumina și ovovitelina din ou; lactoalbumina și lactoglobulina din lapte; actina, miozina și mioalbumina din carne).
  2. proteine parțial complete – conțin toți aminoacizii esențiali în proporții corespunzătoare, dar 2-3 sunt în cantități mai mici și limitează utilizarea celorlalți (ex. glicina din soia; leucozina, gluteina din cereale; legumetina din mazăre uscată).
  3. proteine incomplete – lipsesc 1-2 aminoacizi esențiali, iar cei prezenți sunt în proporții dezechilibrate (ex. colagenul din tendoane, oase; zeina din porumb)

Împărțirea în cele 3 clase a proteinelor nu trebuie să conducă la concluzia că în alimentație este necesar să existe numai proteine de origine animală (carne, lapte, ouă, pește) din următoarele considerente științifice:

  • anabolismul poate avea loc în condițiile în care pe piața anabolică se găsesc aminoacizi necesari, indiferent de sursa din care provin, ceea ce înseamnă că piața metabolică de aminoacizi poate fi foarte bine echilibrată prin consum, în cantitate suficient de mare de proteine de calitatea a doua, care se completează reciproc din punct de vedere aminoacidic, proteinele de origine animală având efect corector, în sensul că sortimentul aminoacidic, rezultat în final să fie complet.
  • proteinele de origine animală au în general masă moleculară mai mare decât cele de origine vegetală și deci și degradarea lor până la aminoacizi în tractul gastrointestinal este mai lentă (cu excepția proteinelor serice din lapte care sunt considerate proteine „rapide” adică cu digestie rapidă) și deci cu consum mai mare de energie.

În ceea ce privește importanța aminoacizilor esențiali care pot fi aduși din proteinele de origine animală sau vegetală, se pot menționa următoarele:

Izoleucina este implicată în reglarea glucidelor din sânge, participă la crreșterea și repararea țesutului muscular, este necesară în formarea hemoglobinei și participă la reglarea energetică. Sursele de izoleucină sunt: carnea, laptele, ouăle, peștele, soia, grâul, fasolea, lintea, bobul, migdalele;

Leucina este implicată în reglarea glucidelor din sânge, creșterea și repararea țesutului muscular, producția de hormoni, reglarea energetică. Sursele de leucină sunt: carnea, laptele, ouăle, peștele, orezul roșu, migdalele, semințele leguminoase (linte, fasole, bob), soia, grâu.

Lizina intervine în formarea/reglarea colagenului, anticorpilor, hormonilor și enzimelor; promovează absorbția calciului, dezvoltarea și repararea țesutului muscular, scăderea trigliceridelor serice. Sursele de lizină sunt: carnea, laptele, ouăle, peștele, lintea, fasolea, cartofii, soia, drojdia.

Metionina previne depunerea de grăsime pe artere, acționează ca antioxidant și promovează sinteza colagenului. Sursele de metionină sunt carnea, laptele, ouăle, peștele, fasolea, lintea, ceapa, usturoiul, soia.

Fenilanina funcționează ca neurotransmiter, crește nivelul sanguin de norepinefrină, epinefrină și dopamină. Sursele de fenilanină sunt laptele, arahidele, semințele leguminoase, avocado, migdale.

Treonina intervine în producția de anticorpi. Sursele de treonină sunt carnea, laptele, ouăle, fasolea, nucile, semințele leguminoase.

Triptofanul este un precursor al serotoninei care combate anxietatea și favorizează somnul și reglează apetitul. De asemenea, intervine în producerea de niacină. Un nivel ridicat de serotonină în creier poate provoca coma hepatică. Sursele de triptofan sunt carnea, laptele, peștele, orzul, orezul roșu, soia, alunele și arahidele.

Valina intervine în dezvoltarea și repararea țesutului muscular, în reglarea energetică și producerea de niacină. Sursele de valină sunt carnea, laptele, ouăle, cerealele, ciupercile, nucile, soia, arahidele.

Histidina intervine în dezvoltarea și repararea țesuturilor și în formarea histaminei (amină biogenă). Sursele de histidină sunt carnea (în pricinpal de porc și pasăre), orezul, grâul, brânzeturile.

Aminoacizii neesențiali pot fi sintetizați de organismul uman, însă capacitatea de sintetizare este în funcție de rasă. Astfel rasa galbenă (chinezii) are o capacitate mai mare de sintetizare a aminoacizilor neesențiali decât rasa caucaziană. Nivelul de glutamină și serină din plasma tinerilor chinezi este de 6 ori mai mare decât la tinerii din rasa albă, dar chinezii sunt capabili să detoxifieze organismul de acid glutamic mai bine și mai rapid decât europenii la care se înregistrează „sindromul restaurantului chinezesc” în cazul unui consum exagerat de alimente ce conțin acid glutamic sau cele care sunt potențiale cu glutamat monosodic în vedere intensificării percepției gustului unui produs alimentar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!