Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se obțin semințele de roșii? Tehnologia producerii semințelor de roșii

/
/
932 Views

Producerea semințelor de roșii se face diferențiat pentru soiuri pure și pentru hibrizi, ținând scama de unele lucrări caracteristice. Răsadurile trebuie produse în ferma producătoare de pentru a nu impurifica soiurile. Purificarea culturilor se face de 3-4 ori: după plantare, la înflorii, la apariția primelor roșii coapte și înainte de recoltare, îndepărtând toate plantele netipice soiului, slab dezvoltate sau bolnave. Cu ocazia purificării și a recoltării se îndepărtează primul fruct precum și de calitatea a treia și sub STAS.

Cum se cultivă roșiile în solarii?

Recunoașterea și aprobarea culturilor semincere se face de aprobatorii autorizați, după efectuarea lucrărilor de purificare, când 80 – 85 % din plantele rămase au fructele coapte. Roșiile se recoltează manual și se începe când fructele de la primele 3 inflorescențe au ajuns la coacerea deplină. Se fac de obicei 3-4 recoltării pe măsură ce roșiile au ajuns la maturitatea fiziologică. Înainte de extragerea semințelor se face o sortare a roșiilor. Se rețin numai roșiile calitatea extra, I și a Il-a.

Extragerea semințelor se face mecanic cu pasatricea. Semințele extrase se spală cu apă, apoi se usucă. Cantitatea de roșii necesară pentru a ex­trage 1 kg de semințe este cuprinsă între 250 și 550 kg în funcție de soi. Producția de semințe este de 80 – 150 kg/ha

Cum se obțin semințele hibride?

În cazul producerii semințelor hibride se aplică o tehnologie mai com­plexă. Se preferă unitățile cu forță de muncă, care dispun de terenuri fer­tile, adăpostite de curenți reci și vânturi care ar dăuna lucrărilor de pole­nizare. Soiurile mamă se seamănă între 15 și 20 martie, iar cele tată în 3 re­prize: prima cu o săptămână înainte, a doua la 10 zile după soiul mamă, iar a treia la alte 10 zile după a doua. Pentru un ha lot de hibridare este necesar să se cultive un ha cu soiul mamă și 0,3 – 0,5 ha cu soiul tată.

Răsadurile se produc prin repicare în ghivece sau pe strat nutritiv la 7×5 cm. Plantarea în câmp se face după 1-5 mai, la aceleași intervale de timp cum s-a semănat. Pentru a evita impurificările mecanice, la plantare se asigură distanțe de izolare de 50-100 m între soiuri diferite, iar soiurile parentale se plantează pe parcele separate, asigurând între ele distanțe de izolare de 5-10 m.

După plantare suprafața pentru soiul mamă se repartizează pe munci­tori, care vor executa toate lucrările de îngrijire, dar și castrarea și poleni­zarea florilor. Pentru o muncitoare se repartizează 800 – 1000 plante la genitorii materni cu creștere nedeterminată și 500 – 600 plante la cei din so­iurile cu creștere determinată.

Pentru genitorii cu creștere nedeterminată susținerea plantelor pe spalieri este obligatorie. Genitorii materni cu creștere determinată se susțin pe spalieri cu o sârmă sau araci scurți. Plantele genitoare materne cu creștere nedeterminată se copilesc conducându-le numai cu tulpina principală, iar la plantele genitorului matern din soiuri cu creștere determinată se face îndepărtarea unora din ramifi­cații lăsând numai 2-3. Genitorii paterni nu se copilesc.

Castrarea și polenizarea încep odată cu deschiderea primelor flori la genitorul matern, de obicei către sfârșitul lunii mai. Castrarea florilor se face în momentul când petalele au o deschidere de minimum 45° față de baza florii și maximum de 90°.

Polenul se recoltează cu o zi înainte de polenizare, din etajele I – VI de pe plantele patern. Se rup florile, se extrag conurile anteriale, se usucă pe hârtie în strat subțire într-o încăpere încălzită (25 – 30° C) timp de 5 – 10 ore. Extragerea polenului se face cu mixeta, vibratorul, sau prin scuturare în cutii din plastic.

Polenizarea se face cu ajutorul tuburilor de sticlă cu diametrul de 3-5 mm și lungimea de 2 cm în care se află polenul. Operația se execută zilnic, când temperatura nu este prea ridicată, respectiv dimineața și după-amiaza în zilele însorite, prin introducerea pistilului florilor castrate în tubul de sticlă cu polen. Polenizarea se execută numai până la începutul lunii au­gust. Florile castrate și polenizate se pot marca cu fire de ață colorată sau se rupe o sepală. După inflorescența a V-a plantele se cârnesc. Copilii și florile care se formează după cârnit se îndepărtează periodic. Recoltarea se face în etape, când roșiile sunt bine coapte. La extragerea semințelor se îndepărtează roșiile cu diametrul mai mic de 3 cm ca și cele diforme. Producția de semințe hibride este de 75 – 100 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar