Hit enter after type your search item

Din ce se poate obține alcool?

/
/
/
2145 Views

Alcoolul etilic, în cea mai mare parte, se obține pe cale biotehnologică fiind denumit și bioalcool, cu utilizări în industria alimentară, chimică, farmaceutică etc. Prin anhidrizare se poate folosi drept carburant în motoarele cu explozie.

Din ce se poate obține ?

Principalele materii folosite la fabricarea alcoolului etilic sunt:

 • materii prime amidonoase
 • materii prime zaharoase: sfecla și trestia de zahăr, din sfeclă și trestie, struguri, fructe, tescovine dulci;
 • materii prime cu conținut ridicat de inulină și lichenină: tuberculi de topinambur, rădăcini de cicoare, mușchi de Islanda;
 • materii prime ligno-celulozice: paie, coceni, tulpini de floarea-soarelui, vrejuri de mazăre, fasole, soia, deșeuri forestiere;

Cele mai utilizate materii folosite în Europa sunt cerealele, cartofii și mai puțin melasa.

Cerealele. Sunt folosite pe scară largă pentru producția de alcool etilic alimentar și biocarburant, având în vedere suprafețele mari cultivate și producția mare la hectar în condițiile unei agriculturi performante și folosirii unor soiuri productive, cu conținut ridicat de amidon.

Cartofii constituie o materie primă deosebită pentru producția de alcool, deoarece producția, exprimată în amidon, este dublă față de cea a porumbului, reprezentând 3000-4000 kg amidon/ha, față de porumb, la care se obțin 1500-2000 kg amidon/ha.

Melasa (de trestie și de sfeclă) reprezintă un subprodus al industriei zahărului și se prezintă ca un fluid vâscos, de culoare brun-închis până la negru, cu miros de cafea prăjită și gust dulceag.

Alte materii din care se poate obține alcool sunt reprezentate de:

 • Preparatele enzimatice pentru lichefiere (dextrinizare);
 • Preparate enzimatice ajutătoare care se folosesc în două scopuri:
  • pentru mărirea concentrației de aminoacizi utilizați de drojdiile de fermentare (preparate enzimatice proteolitice);
  • pentru reducerea vâscozității plămezii (xilanaze, celulaze);
 • Preparate enzimatice pentru zaharificarea plămezilor lichefiate-dextrinizate: amiloglucozidaza – obținută din tulpini selecționate de Aspergillus niger.

În prezent, pentru lichefiere-dextrinizare și zaharificare nu se mai utilizează malț verde sub formă de lapte de slad, având în vedere costurile materiei prime (orz), inclusiv investițiile necesare pentru obținerea malțului verde și a laptelui de slad.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :