Hit enter after type your search item

Când/Cum se plantează tuberoza? Când se scot bulbii de tuberoza?

/
/
/
616 Views

Deși cunoscută de multă vreme, tuberoza s-a impus pe piața cu flori abia de 10-15 ani, odată cu creșterea preferințelor pentru această . La noi în țară, cultura de tuberoza este bine cunoscută în satele din jurul orașului Dumbrăveni (jud. Alba), de unde multe flori iau drumul piețelor bucureștene. De asemenea, cantități însemnate de tuberoza se produc pe terenurile din jurul capitalei. Tuberoza înflorește din iulie până în octombrie.

Cerințe față de sol, apă și lumină

Este o floare pretențioasă. Tuberoza se pe terenuri însorite și ferite de vânturi puternice. Tuberoza are nevoie de multă apă. De asemenea, tuberoza are nevoie și de căldură multă pentru creștere și înflorire. Peste iarnă, bulbii de tuberoza se păstrează la temperaturi de 6-8°C până la 18-20°C. Terenul ales pentru această cultură trebuie să fie permeabil și bogat în humus.

Cum se formează bulbii?

Bulbii de tuberoza sunt mari, cu circumferința peste 10 cm, grei și de formă ușor piriformă. Spre deosebire de gladiolă, bulbul de tuberoză care înflorește nu este înlocuit de altul relativ egal ca mărime. El este consumat de floare și locul lui rămâne liber, iar bulbișorii care se formează de jur împrejur sunt slabi calitativ, în comparație cu cei crescuți pe loturi speciale destinate producerii de de tuberoza. Deci, la tuberoză nu se poate vorbi de o producție secundară, cu de calitate, în loturile florifere, așa cum se întâmplă în cazul culturilor de gladiole.

Existența culturilor de bulbi în anul I, al II-lea și al III-lea este absolut necesară pentru realizarea bulbilor floriferi, tuberoza fiind mai pretențioasă din acest punct de vedere. În procesul de formare a noilor bulbi și bulbili, în mod obișnuit, la tuberoză, în jurul bulbului central, iau naștere de pe rizom 20-40 bulbili.

Pregătirea terenului pentru plantare

În toamna anului premergător culturii se ară la 28-30 cm și se administrează cantități mari de gunoi, deoarece tuberoza solicită foarte multă hrană. Mranița poate fi administrată primăvara, o dată cu mărunțirea solului sau după plantarea bulbilor prin folosirea ei ca mulci.

Cum se plantează bulbii de tuberoza?

Tuberoza se plantează pe brazde cu lățimea de 1,20-1,40 m și potecă de 50 cm. Distanțele de plantare sunt de 25-30 cm între rânduri și 15-20 cm între bulbi pe rând. Adâncimea se apreciază la 8-12 cm, în funcție de gradul de afânare a solului. Știut fiind că tuberoza are nevoie de cantități mari de săruri minerale, unii producători aplică zeamă diluată de gunoi de păsări pe șanțul deschis pentru plantare. Menționăm că bulbii nu se așază imediat, ci numai după zvântarea pământului proaspăt îngrășat, de obicei a doua zi.

Când se plantează tuberoza?

Tuberoza
Tuberoza

Tuberoza se plantează în luna aprilie. Întrucât tuberoza este prin excelență o plantă iubitoare de căldură, mulți producători instalează tuneluri din plastic deasupra culturii, în scopul captării căldurii și, deci, devansării creșterii și înfloririi. Bulbii de tuberoza se pot planta și în ghivece, încă din februarie-martie, aceștia așezându-se în răsadnițe sau sere, la 18-20°C și corespunzătoare. Bulbii vor porni în vegetație, iar la sfârșitul lunii aprilie sau în mai plantele vor fi trecute în grădină.

În privința pregătirii bulbilor în vederea plantării se impun eliminarea bulbilor bolnavi și dezinfectarea cu un fungicid (Benlate 0,1% – 15 minute, Topsin 0,2% – 24 ore) cu 1-2 zile înainte. O practică mai veche, la care mulți producători au renunțat constă în îndepărtarea rizomului de la baza bulbului. Operația de tăiere cu briceagul se face cu 1-2 săptămâni înainte de plantare, după care bulbii se țin în încăperi călduroase (20-22°C) în vederea zvântării și calusării (vindecării) rănii. Se presupune că acest rizom dur ar împiedica pornirea rădăcinilor. Părerile sunt împărțite. Alții, dimpotrivă, susțin că rizomul conține cantități mari de substanțe nutritive ce vor fi preluate în procesul de creștere a tijelor florale.

Cum se îngrijește tuberoza?

În principal, se aplică următoarele lucrări: menținerea solului în stare afânată și curată de buruieni prin plivire și săpălugire, mulcirea cu mraniță, frunze ușor descompuse sau paie tocate (se va asigura astfel mai multă căldură, apă și menținerea structurii solului), udarea regulată și din abundență (pe rigolele de udare se poate pune varză), administrarea de îngrășăminte chimice, de 1-2 ori pe lună, sub formă de soluție, în concentrație de 0,1- 0,2%, sau solidă (20-30 g/m² azotat de amoniu + 50-60 g/m² superfosfat + 30-40 g/m² sulfat de potasiu). Tuberoza se recoltează când 2-4 flori de la baza inflorescenței sunt bine deschise, altfel există riscul ca bobocii să nu se mai deschisă.

Când se scot bulbii de tuberoza din pământ?

Așa cum s-a precizat, nu se pune problema obținerii de bulbi mari din cadrul culturilor florifere. Totuși, puietul care se formează se scoate din pământ către sfârșitul toamnei, după care se curăță de pământ și se scurtează frunzele la 2-3 cm. Separarea și sortarea bulbilor se pot face toamna, imediat după scoaterea din sol, cu condiția ca după aceea să se usuce bine, sau pe parcursul iernii ori, mai bine, primăvara, înainte de plantare.

Păstrarea bulbilor pe timpul iernii are loc în încăperi cu temperatura de 8-10°C și umiditatea relativă mai ridicată (70-80%). Bulbii floriferi este bine să se depoziteze pe parcursul a două-trei luni (I-II-III) la 20-22°C și umiditate relativă 80- 85%. În acest caz, procentul de înflorire poate ajunge la 100%. De altfel, înflorirea plantelor depinde foarte mult de mărimea bulbilor și de temperatura de păstrare. Mulți producători știu acest lucru și depozitează cel puțin o parte din bulbii mari în bucătării, unde, de obicei, se realizează condițiile menționate.

Creșterea bulbililor se realizează în loturi separate, în care distanțele și adâncimea se micșorează cu câțiva centimetri. Dacă se pleacă de la bulbili cu diametrul de 1-2 cm, sunt necesari aproximativ 3 ani pentru realizarea bulbilor cu un diametrul de peste 4 cm, care vor fi folosiți după aceea în culturile florifere.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :