Hit enter after type your search item

Pielea-cel mai mare organ al omului. De ce transpirăm? Cine face pistrui?

/
/
/
718 Views

Pielea este cel mai mare organ al omului

Pielea este cel mai mare organ omului. Așa subțire cum este, are o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați, iar în cazul unui adult cân­tărește de la 3 până la 4 kilograme. Ea îndeplinește o mulțime de sarcini și dă naștere părului și unghiilor.

Ce rol are pielea noastră?

Prima sarcină a pielii este clară: ea reprezintă un înveliș protector, impermeabil, al corpului, prin care nu ies nici sângele și nici vreun alt fluid al corpului. În plus, ea reprezintă un strat de protecție împotriva mizeriei și a pătrunderii agenților patogeni, precum bacteriile sau ciupercile microscopice. Pielea se protejează și pe sine împotriva germenilor, și anume printr-un strat gras de sebum format din substanțe antiseptice. Acesta este susținut și de bacterii inofensive, care populează pielea noastră, fără să ne dăuneze. Acestea chiar ne ajută să luptăm împotriva bacteriilor periculoase.

Citește și: Câte oase sunt în corpul uman? Care este cel mai mic os din corpul uman? Dar cel mai lung os din corpul uman?

Pielea este importantă și pentru reglarea temperaturii corpului, ca organ de simț. În ea se găsesc o mulțime de celule senzoriale, care reacționează la presiune, durere, atingeri ușoare, căldură și frig. Foarte mulți dintre acești senzori se află în buricele degetelor și în buze. Acestea ne ajută să explorăm lumea, dar sunt foarte importante și pentru relațiile interumane – sărut, îmbrățișări tandre, mângâieri ale oamenilor care se iubesc.

Din ce este formată pielea?

din ce este formata pielea
din ce este formata pielea?

Stratul superior al pielii este epiderma protectoare. Ea este formată din celule plate, care mor și sunt în permanență înlocuite de altele venite de dedesubt. De aceea, ea este acoperită cu un strat cornos, format din celule moarte, care se desprind rând pe rând.

Mult mai groasă decât epiderma este derma, care se află dedesubt. Aceasta este pielea propriu-zisă, vie, formată dintr-un țesut foarte rezistent, cu numeroase fibre de țesut elastice și împânzită cu vase sangvine. Unele dintre celule pot produce pigmentul melanină, care face ca pielea să se închidă la culoare.

Sub dermă este stratul sub­cutanat. Aici se găsesc numeroși senzori şi rădăcinile firelor de păr (foliculi capilari), glande sudoripare și seboree. În fiecare folicul capilar pătrunde și o glandă seboree. Grăsimea ei face părul frumos, mlădios și strălucitor. În plus, stratul subcatanat conține numeroase celule de grăsime (adipoase), ca protecție împotriva loviturilor și a frigului, dar și ca provizie de hrană.

Un om nu este niciodată singur, nici chiar atunci când se păstrează foarte curat. În glande și în pori trăiesc o mulțime de acarieni. În mod normal, aceste mici arahnide nu ne dăunează – nici nu le simțim. Numai câteva specii, precum cele care declanșează boala de piele numită râie, formează canale iritante în piele.

De ce unii oameni au pielea întunecată (sunt negri)?

Aproape sigur, strămoșii noștri au avut cu toții pielea întunecată, pentru că, după ce și-au pierdut blana, pentru a transpira mai bine, au trebuit să-și protejeze cumva pielea de razele soarelui. Pericolul nu îl reprezenta căldura soarelui, ci razele ultraviolete, a căror energie poate distruge celulele pielii. Pielea se poate proteja împotriva acestora și cu ajutorul unui pigment maro-închis, melanină. Acesta este produs în cantități mai mari sau mai mici în epidermă. Locuitorii Europei Centrale și de Nord au pielea deschisă la culoare. Aceasta pentru că trăiesc în zone cu mai putin soare și de aceea nu produc atât de multă melanină. Dar atunci când se expun un timp mai îndelungat la soare, pielea lor începe să producă melanină.

De ce transpirăm?

De regulă, transpirăm să ne răcorim. Corpul încearcă să-și păstreze-temperatura în jurul valorii de 37 grade. Transpirația este un mijloc bun, pentru că, atunci când se evaporă, apa produce multă căldură, pe care o extrage din corp. În stratul cornos se află milioane de glande sudorifice, cam de la 100 până la 350 pe centimetru pătrat. Atunci când, în urma unui efort sau a unei agitații foarte mari, de exemplu la un examen greu, se formează multă căldură în corp, glandele secretă transpirație. Aceasta este formată din apă, mici cantități de sare și alte substanțe.

De aceea, picăturile de transpirație au gust sărat. Dacă suntem obligați să lucrăm intens într-un mediu foarte cald, corpul nostru poate produce cantități mari de transpirație, uneori mai mulți litri pe zi. Corpul pierde atunci nu doar apă, ci și săruri. Drept urmare, atunci când transpirăm mult, trebuie nu doar să bem multă apă, ci să și mâncăm ceva sărat. Bacteriile care trăiesc pe pielea noastră descompun unele substanțe din transpirație și produc astfel mirosul de transpirație.

Cum se face pielea ca de găină?

Este adevărat că de câteva milioane de ani nu mai avem blană, dar pielea noastră este acoperită de mici fire de păr. Rădăcinile părului se află situate adânc în stratul subcatanat, și fiecare produce câte un fir de păr, care crește. Foliculii capilari formează mici ridicături la suprafața pielii. Din cauza lor numim pielea a fi ca de găină (pentru că și pielea găinii jumulite arată așa).

Corpul are mai multe mijloace de protecție împotriva frigului. Astfel, vasele sangvine se contractă, pentru a pierde mai puțină căldură – de aceea pălim. Dacă nu este suficient, atunci începem să tremurăm: mușchii se contractă și se relaxează involuntar într-un ritm rapid, producând căldură. Ridicarea părului când este frig sau când ne speriem are sens: întărește protecția termală a corpului.

Cine face pistrui?

De regulă, fac pistrui oamenii ai căror părinți au și ei așa ceva. Predispoziția pentru aceste mici pete este ereditară. Pistruii apar mai ales la oamenii cu pielea foarte deschisă la culoare. În mod normal, toată suprafața pielii produce melanină în prezența luminii soarelui, care să o protejeze de radiațiile periculoase. La unii oameni, doar unele celule produc în anumite zone această protecție. Astfel apar petele de melanină, adică pistruii. Cine este afectat de acest fenomen trebuie să fie atent: în zonele dintre petele de culoare pot apărea arsuri solare, pentru că pielea nu a produs aici protecția naturală.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :