Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Pe scurt despre cum se fabrică ciocolata!

/
/
1127 Views

Ciocolata este un produs zaharos care se topește în gură fără a putea percepe particulele, cu onctuozitate de unt proaspăt, aromă plăcută și gust fin.

Se fabrică mai multe tipuri de ciocolata, care se clasifică după conținutul de zahar și cacao.

SortimentulZahăr%Cacao %
foarte dulce57-6033
Ciocolată dulce45-5730
Ciocolată semidulce50-5040
Ciocolată amăruie<45min. 45
Ciocolată amară<30Min. 70
Ciocolată foarte amară<20Min 80

Materiile prime sunt reprezentate de: boabele de cacao care după recoltare se maturează (fermentează) 2 luni de zile, după care se prăjesc uscat (se tratează cu aer cald la temperatura de 110 – 130°C timp de 20-30 de minute. Din boabele de cacao prăjite prin presare se obține masa de cacao, cu umiditate de 2-3%. Masa de cacao se supune operației de omogenizare (7-8 ore) în vederea eliminării excesului de apă și a unei părți din substanțele volatile, precum și a unei temperări la 85-90°C când umiditatea se reduce la 0,5-0,7%.

Masa de cacao se tratează cu substanțe alcaline (1% K2CO3 față de masă), se adaugă apă până la umiditate finală de 10-12% și se temperează la 85-90°C/60-90 de minute. La tratarea alcalină a masei de ciocolată au loc următoarele procese: reducerea acidității, oxidarea substanțelor tanante, asigurarea pH-ului optim, eliminarea unei părți din apă. Masa de cacao alcalinizată se usucă până la 1,5-2% umiditate în uscător, până la temperatura masei de 90-95°C.
Masa de cacao astfel pregătită se presează și se obține unt de cacao și praf de cacao tip C cu 22% grăsime și tip 1 cu 13% grăsime. Deci primii doi componenți ai ciocolatei sunt masa de cacao fie untul de cacao fie praful de cacao.
Alte materii prime sunt zahărul pulbere, laptele praf (în cazul ciocolatei cu lapte), arahide, scorțișoară, sâmburi grași (alune, arahide, migdale), cuișoare, anason, trandafir, coniac, lichior.
La stabilirea rețetei pentru fabricarea masei de ciocolată trebuie să se țină seama de: conținutul de zahăr pe care trebuie să-l aibă ciocolata, conținutul de grăsime (unt de cacao) pe care trebuie să-l aibă ciocolata, conținutul de grăsime al masei de cacao cu care se lucrează.

La fabricarea ciocolatei cu lapte se ține seama de cantitatea de lapte praf și conținutul de grăsime al acestuia.
Calitatea masei de ciocolată (care rezultă din toate ingredientele rețetei) și deci a ciocolatei va fi determinată de: finețea particulelor de cacao și de zahăr, și eventual de lapte; onctuozitatea masei de ciocolată va depinde de conținutul în grăsime și gradul de dispersie al particulelor solide și învelirii lor în pelicule de unt de cacao; gustul masei de ciocolată este determinat de cacao, zahăr, lapte, aromatizant; mirosul va depinde în principal de masa de cacao, untul de cacao și aromatizantul folosit.
Zahărul praf utilizat la fabricarea ciocolatei participă la:

  • Gradul de dulce;
  • Stabilitatea produsului (cristitalele de zahăr cu dimensiuni de 10-15µ trebuie să fie bine dispersate în masa grasă)
  • Contribuie la formarea aromei prin intermediul reacțiilor Maillard.

În condițiile respectării rețetei, un echipament tehnologic performant contribuie în mare măsură la calitatea ciocolatei (în special rafinarea masei de ciocolată și consarea acesteia)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar