Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Pătrunjelul este un medicament natural!

/
/
649 Views
este folosit atât de des la mâncare, încât puțină lume mai știe că este un medicament redutabil, cunoscut încă de pe vremea dacilor și romanilor. Numele de pătrunjel era „petroselinon” și, înainte să devină plantă comestibilă, creștea în sălbăticie. Romanii le dădeau să mănânce pătrunjel gladiatorilor, înainte de a intra în arenă, pentru a le spori forța și puterea de reacție.
Pătrunjelul era cunoscut și de daci, care îi spuneau „patrinelu”, de unde a derivat mai târziu numele de „pătrânjel” și apoi „pătrunjel”. În vechea medicină populară românească, pătrunjelul era un remediu universal. Din frunzele lui se făceau cataplasme contra contuziilor și a sânilor inflamați, se oprea laptele, se aplicau pe pișcăturile de țânțari și de viespi. Tocate și amestecate cu sare, frunzele se introduceau în ureche, pentru a combate durerile de dinți. Fiert în lapte, pătrunjelul se folosea contra amigdalitei (comprese), ca diuretic în bolile renale și gută, contra bolilor venerice și a herniei.

O plantă așa de folosită și răspândită ca pătrunjelul nu mai are nevoie de prezentare. Important este să știți că valoarea lui medicală rezidă în uleiurile volatile pe care le conține, în cantități însemnate de vitamina A, B și C și săruri minerale. Rădăcina pătrunjelului, folosită în sănătate, este o „campioană absolută” în vitamina C, pe care o conține în cantitate de trei ori mai mare decât portocalele.

Recoltare
Frunzele se recoltează și se folosesc proaspete. Pentru iarnă se recoltează pe timp frumos și se usucă în locuri bine aerisite. Rădăcinile se recoltează începând din octombrie și până în primele zăpezi. Semințele se recoltează când fructele formate din flori ajung la maturitate.
Vă recomandăm să folosiți pătrunjelul autohton, românesc, cumpărat de la producătorii țărani, iar nu pe cel uitat până ce mucegăiește prin supermarketuri;

Tratamente interne

 • Diuretic și antiinflamator al căilor urinare – se face un decoct dintr-o plantă întreagă (un pătrunjel mijlociu, cu rădăcină și frunze). Se fierbe 20 de minute într-o jumătate de litru de apă. Se lasă la infuzat 15 minute. Se bau trei căni pe zi.
 • Dureri de stomac – infuzie din 2 lingurițe de frunze uscate de pătrunjel, opărite cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 10 minute. Se bea călduț, înghițitură cu înghițitură.
 • Hipertensiune și astm – decoct dintr-o lingură de rădăcină dată pe răzătoare, pusă la fiert 20 de minute în 500 ml apă. Se bea în cursul unei zile în mai multe reprize.
 • Contra paraziților intestinali – se prepară un decoct dintr-o mână de frunze de pătrunjel, una de frunze de țelină și una de violete. Se fierb într-o jumătate de litru de apă. Se strecoară, se lasă să se răcească. Se bea câte o cană dimineața, înainte de micul dejun.
 • Stimularea funcției sexuale – se ia câte o linguriță de semințe măcinate de pătrunjel înainte de mesele principale;
 • Tratarea herniei – 10 rădăcini de pătrunjel se pun la fier în 2 litri de vin sau borș. Se lasă pe foc până ce lichidul scade la o jumătate de litru. Lichidul se strecoară și se bea, iar rădăcinile se pasează. Pasta obținută se aplică pe locul cu pricina, sub bandaj.
 • Probleme legate de ciclul menstrual – suc proaspăt de frunze de pătrunjel, obținut în storcător. Se adaugă și puțină apă. Se iau, în perioada premenstruală, câte 3-5 linguri de suc pe zi, înainte de masă.
 • Nervozitate – câteva frunze proaspete de pătrunjel se zdrobesc pe un fund de lemn, se amestecă cu 3 linguri de lapte, și 1 linguriță de miere de tei. Se iau câte 3 lingurițe pe zi
 • Contra beției – 50 de grame rădăcină rasă de pătrunjel se fierbe împreună cu jumătate din coaja unui grapefruit și jumătate din coaja unei portocale, într-un litru de apă. Se lasă pe foc să scadă la jumătate, se îndulcește după gust cu miere. Se ia 1 linguriță dimineața, pe stomacul gol. După un consum exagerat de alcool, se recomandă mâncatul de frunze proaspete de pătrunjel, puse pe pâine prăjită;
 • Stimularea apetitului  – se recomandă consumul zilnic de frunze de pătrunjel tocate, adăugate în mâncăruri sau transformate în salate. În acest caz se amestecă cu usturoi dat pe răzătoare și ulei de măsline. O felie de pâine prăjită cu salată de pătrunjel este un mic dejun ideal, mai ales pentru anemici și convalescenți, dar și pentru toți cei care vor să aibă resurse sporite de energie.

Tratamente externe 

 • Contra conjunctivitei și alte boli inflamatorii ale ochilor – se aplică pe ochi comprese cu frunze fierte și călduțe de pătrunjel;
 • Dureri de dinți – se pun frunzele zdrobite de pătrunjel pe dintele dureros și pe dinafară, pe obraz;
 • Mastite – se aplică pe sâni comprese cu decoct din rădăcină de pătrunjel;
 • Leucoree – se prepară un decoct de 100 grame semințe de pătrunjel la 1 litru de apă. Se fierbe 5 minute, apoi se lasă să se răcească. Se strecoară. Se fac instalații vaginale.
 • Nevralgii – se prepară un amestec din suc obținut din rădăcină de pătrunjel și alcool de 70 de grade în cantități egale. Se aplică pe traseul durerii;
 • Contuzii, înțepături de insecte – se zdrobesc câteva frunze de pătrunjel și se aplică pe locurile cu probleme;
IMPORTANT!
 • Pătrunjelul nu trebuie folosit în caz de nefrite renale!
 • Femeile însărcinate trebuie să stea la distanță de tratamentele cu pătrunjel, pentru că substanțele pe care le conține produc avortul!!!
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar