Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum păstrezi corect alimentele pe timpul verii?

/
/
726 Views

Cei mai multi dintre noi aruncăm în frigider ce ne vine la îndemână, însă nu de fiecare dată este corect. Dacă nu depozităm corect alimentele, mai ales pe timp de vară, riscurile să contractăm o boală digestivă, o toxiinfecţie sau o intoxicaţie sunt mari. Alimentele trebuie păstrate în condiţii adecvate, pentru a nu se altera mai devreme decât ar trebui şi pentru a nu ajunge să le consumăm fără să ştim că sunt dăunătoare. Alterarea este favorizată de temperatură, de acţiunea luminii şi a oxigenului din aer, de prezenţa microorganismelor etc.

Vezi mai jos cum păstrezi corect alimentele pe timpul verii.

Unde păstrăm lactatele?

Laptele trebuie dus acasă rapid la frigider, în cel mult o oră de la achiziţionare, pentru că este un mediu extrem de propice multiplicării bacteriilor. Laptele UHT rezistă însă optim la transport. Locul ideal pentru este în zona rece şi întunecată din frigider, pe raftul de jos. Colţurile din spate sânt cele mai răcoroase, fără mari fluctuaţii de temperatură. Chiar dacă le ţineţi la rece, nu păstraţi produsele lactate uşor perisabile, smântână, iaurt, dulce sau bătut, până aproape de data expirării. Brânza pasteurizată corect depozitată poate fi consumată şi la 10 zile după termenul înscris pe ambalaj. Totuşi, nu puteţi fi siguri niciodată când vine vorba de lactate. Consumaţi-le în aceeaşi zi în care le-aţi desfăcut, iar restul aruncaţi. Brânza trebuie stocată separat, mai ales cea moale, care poate fi contaminată cu listeria şi din care se poate scurge zar peste celelalte . Contaminarea are loc instantaneu.

Carnea trebuie congelată imediat

Carnea reprezintă un mediu de dezvoltare rapid pentru bacterii. Cea proaspătă ar trebui congelată imediat, dacă nu aveţi de gând să o folosiţi până cel târziu a doua zi. Carnea crudă trebuie ţinută într-un recipient, la distanţă de alte alimente, pe un raft inferior al frigiderului, pentru a evita scurgerea sucurilor crude peste celelalte alimente. Carnea moale şi lipicioasă provine de la un animal bolnav sau este veche. Dacă miroase, mai ales în profunzime, nu riscaţi consumarea ei, oricât de bine spălată sau condimentată ar fi. Carnea care s-a dezgheţat parţial nu trebuie să mai fie recongelată. Dezgheţarea se face în frigider sau la şi nu la temperatura camerei. Carnea congelată se păstrează numai la minus 18 grade C, condiţii în care poate rezista timp de 6 luni. Carnea gătită poate fi mâncată şi după 3-4 zile de păstrare în frigider. Kaizerul, şunca, salamul trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, trebuie consumate în 2-3 zile. Afumăturile se vor păstra mai bine într-o încăpere uscată, bine aerisită.

Legumele trebuie spălate şi bine şterse

Legumele şi fructele se păstrează în locurile uscate, reci şi întunecate ale frigiderului care, de altfel este prevăzut cu compartimente speciale pentru zarzavaturi în partea de jos. Chiar şi acolo, legumele nu se ţin împreună cu fructele, pentru că se îngălbenesc. Legumele nu trebuie să se alăture de carnea crudă sau brânza cu zer, deoarece se pot contamina cu germeni şi, fiindcă le consumăm crude, ne vor îmbolnăvi rapid. Legumele şi fructele se depozitează bine spălate, însă şi bine şterse, deoarece apa favorizează apariţia mucegaiului. Legumele cu consistenţă moale nu trebuie să fie păstrate mai mult de 2-3 zile la frigider, iar în afara lui, trebuie să stea în locuri uscate, întunecoase şi bine aerisite. Cele mai bune condiţii de păstrare sânt la temperaturi mici, de cel mult 2 grade Celsius, în cutii de lemn sau coşuri de papură.

care n-au ce căuta în frigider

Există legume pe care nu e bine să le păstrăm în frigider. Roşiile îşi pierd dulceaţa şi aroma, cel mai bine stau la întuneric, la temperatura camerei. Ţineţi la frigider doar roşiile foarte coapte, dar niciodată mai mult de trei zile. Ceapa nu are ce căuta în frigider. Se păstrează în pungi de hârtie sau în plasele cu găuri în care este ambalată. Ceapa verde rămâne proaspătă, dacă a fost congelată în recipiente de plastic. Cartofii se alterează dacă sunt păstraţi în frigider. Nu ţineţi la frigider nici măcar cartofii dulci. De asemenea, usturoiul trebuie păstrat la temperatura camerei şi în niciun caz în frigider. Usturoiul nu se strică şi poate fi păstrat cel puţin două-trei luni fără probleme. În general, e bine să nu punem în frigider: avocado, portocale, banane, lămîi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, pere, piersici, prune, ananas. Se pun la frigider: mere, fasole, de pădure, broccoli, varză, morcovi, conopidă, ţelină, cireşe, porumb, castraveţi, vinete, ghimbir, struguri, ardei iute, verdeţuri, ciuperci, dovlecei.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar