Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se păstrează laptele în casă pentru mai mult timp?

/
/
624 Views

Pasteurizarea iși sterilizarea laptelui mai poartă denumirea generală de igienizarea laptelui. Pasteurizarea laptelui se realizează prin aducerea laptelui la temperaturi de 85-95 grade Celsius și menținerea lui timp de 15-30 de minute la această temperatură pentru a distruge microorganismele. Sterilizarea se realizează prin fierberea laptelui la temperaturi de peste 100 de grade Celsius (100-130 de grade), timp de 10-30 de minute.

Ce fel de vase se folosesc la prelucrarea laptelui?

Igienizarea se face în vase emailate sau de inox, fără fisuri și fără defecte, care, normal ar trebui să fie utilizate numai în acest scop. Înainte de a pune în vas, se recomandă ca vasul să fie clătit cu apă rece, pentru a evita prinderea laptelui de fundul vasului și afumarea lui. Vasul cu lapte se pune pe foc, mai întâi la foc mare, iar când începe să fiarbă, se micșorează flacăra. În acest timp, cu o lingură de lemn sau din inox se amestecă și se lasă să fiarbă timp de 10-30 de minute.

Laptele se agită continuu în timpul fierberii, pentru ca grăsimile să se disperseze în întregul conținut și să nu se formeze pojghiță deasupra. După fierbere, se pune vasul cu lapte în apă rece, pentru o răcire bruscă. Apoi se poate păstra la frigider timp de 24 de ore. Pentru a încerca dacă laptele este suficient de proaspăt pentru a fi fiert, fără să coaguleze, se pune puțin lapte într-o lingură de inox și se ține deasupra flăcării. Dacă laptele nu se brânzește, se poate pune la fiert întreaga cantitate.

Laptele fiert nu mai are aceleași proprietăți

Fierberea laptelui provoacă unele modificări ale componentelor acestuia. Lactalbumina și lactoglobulina încep să se denatureze odată cu atingerea temperaturii de 65 de grade și se intensifică odată cu creșterea temperaturii și cu prelungirea timpului de fierbere. Astfel, este posibil ca printr-o sterilizare la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, timp de 30 de minute, să se distrugă integral proteinele. De asemenea, trebuie de știut că, laptele nu se expune la soare, pentru că astfel se favorizează înmulțirea microorganismelor. Se recomandă ca, vasele folosite pentru fierberea și depozitarea produselor lactate să nu se folosească și la prepararea altor mâncăruri, ca să nu imprime laptelui miros de mâncare. Este bine să se folosească în lucru cu laptele vasele din pământ, inox, email sau sticlă, nu din alte materiale.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar