Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Păstrarea cârnaților după afumare. Cât timp se păstrează cârnații?

/
/
1147 Views

După încheierea proceselor de preparare a cârnaților, cârnații sunt, în principiu, gata pentru a fi consumați. Este întotdeauna un moment special să tăiați și să gustați un cârnat pe care l-ați preparat pentru prima dată, mai ales ca începător. Dar nu veți putea consuma în stare proaspătă toți cârnații pe care i-ați preparat. O parte – de cele mai multe ori, cea mai mare – trebuie păstrată. Pentru aceasta există modalități diferite, nu doar pentru a proteja cârnații să nu se altereze, ci și pentru a-i păstra astfel încât la consumarea ulterioară să nu observați (sau numai în foarte mică măsură) faptul că aceștia nu au fost preparați chiar înainte de a fi aduși la masă. Păstrarea cârnaților se poate face prin diverse metode, pe car le-am descris în cele ce urmează.

Păstrarea cârnaților în dulapul pentru afumat sau într-o încăpere întunecoasă

Păstrarea cârnaților în dulapul pentru afumat sau într-o încăpere întunecoasă se face doar pentru produsele neperisabile sau cele semi-perisabile. Aici se încadrează, de exemplu, șunca, cârnații cruzi, dar și cârnații de Cracovia și alte tipuri de . De asemenea, sângeretele afumat la rece în membrane naturale subțiri poate fi păstrat prin această metodă. Acesta devine tare ca salamul. Important este ca temperatura să nu depășească 12-14° C, deoarece în caz contrar grăsimea se topește încetul cu încetul. Astfel, stratul exterior se lipește de sau de cârnat, iar produsul se strică, încăperea nu trebuie să fie nici prea uscată, deoarece porțiunile de margine ale cârnaților se usucă prea tare. Consecințele sunt aceleași ca la o temperatură prea ridicată. Umiditatea aerului trebuie să fie undeva în jur de 60%.

În case cu încălzire centrală se găsesc rareori încăperi adecvate. Dulapul pentru afumat este potrivit pentru păstrare doar dacă temperatura încăperii nu este mai mare decât cea descrisă mai sus. Umiditatea relativ mare a aerului are în plus avantajul că produsele nu se usucă atât de repede și atât de tare. În afară de aceasta, este important ca în dulap să fie întuneric, deoarece grăsimea râncezește (se oxidează) la lumină (raze ultraviolete). Trebuie să aveți grijă să existe o ventilare ușoară, care însă nu trebuie să fie prea puternică, deoarece și prin aceasta părțile de margine ale cârnaților se pot usca.

Păstrarea cârnaților prin răcire

Răcirea cârnaților este o metodă de conservare pe perioade relativ scurte. Cămătarii amatori folosesc de obicei frigiderul. Temperatura ideală de păstrare a cârnaților este de +1° C, dar este acceptabilă și până la +5° C. Bineînțeles, este ideal dacă aveți în casă o încăpere (pivniță) în care se pot atinge astfel de temperaturi în condiții de umiditate scăzută. Acest lucru se poate întâmpla aproape exclusiv pe timp de iarnă, într-o astfel de încăpere cârnații pot fi atârnați, lucru deosebit de important mai ales la cârnații pentru prăjit. Aceștia ar trebui să stea atârnați în șir pe stinghii, astfel încât să nu se atingă între ei.

Cârnații pentru prăjit care nu sunt afumați și care conțin și ou se pot păstra la rece doar o zi sau două. La cârnații pentru prăjit afumați care nu conțin ou, timpul de păstrare la rece poate fi prelungit până la o săptămână, la temperaturile descrise.

Păstrarea cârnaților la rece este deosebit de adecvată pentru fierte și cârnați fierți în membrană artificială. Pentru aceștia, durata de păstrare poate fi de două până la trei săptămâni, cu condiția ca ei să nu fie tăiați. Cârnații se așază în frigider pe grătare. Cârnații pot fi puși unii peste alții doar dacă sunt foarte bine răciți. Tot la rece se pot păstra cârnații fierți și mezelurile fierte în membrană naturală. Pentru cârnații neafumați, se recomandă o perioadă maximă de păstrare de două până la trei zile. La mezelurile fierte și afumate, cum sunt crenvurștii sau cârnăciorii, este valabil același lucru, deoarece acești cârnăciori subțiri se usucă foarte repede. Durata de păstrare pentru cârnați fierți și cârnați Cracovia în membrană naturală, care sunt și afumați la rece, este de două până la săptămâni. Dar și în acest caz produsele se usucă.

Păstrarea cârnaților prin congelare

Dacă doriți să păstrați un timp mai îndelungat mezeluri fierte, cârnați pentru prăjit sau fierți în membrane, cea mai bună metodă de conservare este congelarea. Pentru cârnații care urmează a fi păstrați astfel trebuie să aveți grijă să prelucrați doar carne proaspătă, și nu carne care este deja râncedă.

Cârnații trebuie congelați cât mai repede după preparare. Păstrarea cârnaților prin congelare este foarte sigură și relativ simplă. Chiar și strămoșii noștri agățau bucăți de carne și cârnați în lunile reci de iarnă, în perioadele de îngheț, constatând că astfel erau bune pentru consum timp de câteva săptămâni.

Cârnații proaspeți au, fără îndoială, cel mai bun gust. Dacă la congelare respectați însă, anumite , consistența și gustul cârnaților vor diferi foarte puțin de cele ale cârnaților proaspeți. Foarte importante sunt buna funcționare a congelatorului și ambalarea corectă. În plus, trebuie să respectați anumite legate de timpul de păstrare și timpul de dezghețare.

Reguli la congelarea cârnaților

La congelare, din material este extrasă căldura, până ce produsul îngheață complet. Apa din cârnați este transformată în cristale de gheață. S-a constatat că este necesară o temperatură de circa -18° C pentru a păstra alimentele comestibile. În această zonă de temperatură, condițiile de viață pentru bacterii nu mai sunt favorabile și astfel poate fi asigurată durabilitatea produselor. Congelarea trebuie să se producă cât mai repede posibil. Materialul trebuie să înghețe complet în cel mai scurt timp, în felul acesta pierderea de zeamă de carne la dezghețare fiind minimă. Din acest motiv, pentru congelare temperatura ar trebui scăzută și mai mult (la circa -25° C).

Acest procedeu este numit și congelare-șoc. Acest lucru este necesar mai ales dacă doriți să congelați cantități mai mari deodată. Un congelator nu ar trebui în niciun caz încărcat cu cantități prea mari deodată. Acest lucru provoacă o creștere prea mare a temperaturii, ceea ce duce la o prelungire a procesului de congelare. Din acest motiv, se recomandă să puneți un strat de cârnați în congelator, după care să așteptați șase până la opt ore.

Toți cârnații pot fi păstrați prin congelare

Așa cum am mai arătat, crenvurștii, șunca fiartă și cârnăciorii trebuie răciți cât mai repede după preparare, după care se vor congela. Fiecare zi suplimentară scade calitatea produselor. Acestea trebuie să fie întotdeauna bine răcite, apoi se pune câte o porție într-o pungă, se scoate aerul pe cât posibil (un aparat de vidare este foarte util în acest sens), după care punga este închisă cu un elastic sau un clip. Pungile închise se pun apoi cât mai repede în congelator.

Dezghețarea cârnaților

În cazul cârnaților care urmează să congelați, trebuie să aveți grijă încă din timpul preparării să nu folosiți apă, sânge, slănină și sare în cantități prea mari, deoarece acestea influențează negativ calitatea. Dacă folosiți membrane mai mari, recomandăm să tăiați cârnații înainte decongelare în porții care corespund cantității dorite după decongelare. La dezghețare trebuie să aveți foarte mare grijă. Cel mai bine este să decongelați bucățile de cârnați într-un vas cu capac etanș în frigider. Acest lucru poate dura între două și trei zile (cel puțin dublu decât la temperatura bucătăriei).

Cel mai bine este să puneți hârtie creponată pe fundul vasului, pentru ca aceasta să absoarbă lichidul în timpul decongelării, iar cârnații să nu stea în acest lichid. În acest fel, cârnații vor avea din nou o structură similară cârnaților proaspeți, adică nu vor fi plini de apă sau uscați.

Citește și: Cum se pregătesc mațele de porc înainte de a fi folosite la prepararea cârnaților?

Cârnații țărănești pentru prăjit sunt congelați cruzi și se recomandă să-i puneți în șirag în congelator. Trebuie să aveți grijă să nu se atingă; în caz contrar, îngheață împreună, iar la separare membranele se rupe. După ce cârnații au înghețat, îi puteți pune într-o pungă mai mare. Astfel aveți posibilitatea de a scoate cârnații individual sau în porții mai mari. Acest lucru este deosebit de avantajos dacă aveți musafiri neașteptați; puteți servi rapid ceva bun. Cârnații pentru prăjit pot fi fierți în stare congelată, ceea ce durează bineînțeles mai mult. Același lucru este valabil pentru cârnăciori.

Timpul de decongelare pentru cârnații pentru prăjit este de numai o zi, spre deosebire de ceilalți cârnați. Deoarece pasta pentru cârnați este crudă, nu trebuie să depășiți acest timp de decongelare, pentru a nu le da timp bacteriilor să se înmulțească. 

Păstrarea cârnaților la rece sau congelare?

Am amintit necesitatea păstrării cârnaților cruzi sau a șuncii crude într-o încăpere răcoroasă și întunecată. În cazul cârnaților cruzi tartinabili, această metodă de păstrare este limitată. Chiar dacă sunt afumați, se recomandă congelarea lor. Cârnații cruzi feliabili se usucă tot mai mult dacă sunt păstrați prin metoda descrisă. Dacă doriți să evitați o uscare suplimentară, ceea ce se dorește de cele mai multe ori, după ce sunt deja feliabili, și acești cârnați pot fi congelați.

Păstrarea cârnaților – cât timp se păstrează cârnații la rece?

Același lucru este valabil și pentru șunca crudă. Cârnații cruzi mai pot fi congelați dacă observați că, prin păstrarea lor în încăperea întunecoasă, calitatea lor se deteriorează. Pentru a evita lor, ar trebui să-i congelați neapărat. Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care carnea pentru cârnați nu a fost cea mai potrivită sau dacă ați făcut greșeli la preparare sau maturare. Mai ales dacă sunteți începător, ar trebui să observați cârnații cu atenție pe perioada păstrării și să-i încercați din timp în timp.

Ar fi supărător dacă salamul, preparat cu atâta grijă, s-ar strica prin păstrare. Nu există norme pentru durata de păstrare a cârnaților în congelator, datorită diferențelor de compoziție și metodelor de preparare.

Cu cât un cârnat este mai gras și mai sărat, cu atât se poate păstra mai puțin.

Bineînțeles, cârnații își păstrează cu atât mai mult calitatea, cu cât sunt păstrați mai puțin. În condiții normale, cârnații fierți, cruzi și mezelurile fierte pot fi păstrate până la maxim trei luni. Durata de păstrare a cârnaților pentru prăjit n-ar trebui să depășească patru până la șase săptămâni. Se observă foarte repede că acești cârnați râncezesc. Același lucru este valabil pentru cașul de carne și pentru crenvurşti.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar