Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Părul. De ce oamenii au părul creț? De ce nu doare când ne tundem?

/
/
572 Views

Dacă nu a intervenit frizerul, înseamnă că este vorba de forma părului; mai exact, forma secțiunii. Aceasta este ­determinată de rădăcina părului și este ereditară. Dacă firul de păr are o secțiune de formă rotundă, atunci este lins. Dacă, în schimb, este ovală, atunci este ondulat sau creț. Atunci când este destul de plat, aproape ca o panglică, el se cârlionțează. Diametrul firului de păr este și el important. Părul cu firul gros este destul de rigid, în timp ce cel subțire este moale.

Citește și: tu știi când se umple memoria omului?

Culoarea părului nu are nimic de-a face cu forma lui. Mulți asiatici și indieni au parul negru, lins, în timp ce în Africa întâlnim numeroși oameni cu parul negru și creț. Parul blond și roșcat este întâlnit mai cu seamă în Europa. Oamenii blonzi au mai puțină melanină în păr. De regulă, nu au acest pigment nici în restul corpului; de aceea, adesea ochii lor sunt albaștri, cenușii sau verzi în loc de căprui – ca la majoritatea oamenilor. La oamenii mai în vârstă, scade producția de pigment în rădăcina părului. În schimb, se acumulează bule minuscule de aer în păr, ceea ce duce la apariția părului alb.

Ce rol are părul?

Pentru modă, părul nostru este extrem de important. În decursul mileniilor, oamenii au găsit nenumărate metode de a-l tunde, a-l aranja în diverse forme sau a-l înfrumuseța cu tot felul de accesorii împletite în el. Epoci întregi și curente sunt legate de anumite frizuri, cum ar fi cele de paj ale membrilor trupei Beatles, cele punk sau cozile indienilor. La fel de mult s-au străduit bărbații cu bărbile.

Care este însă funcția naturală a părului, nu se știe foarte clar. S-ar părea că ne protejează de radiațiile solare, să nu afecteze cel puțin creștetul și creierul nostru atât de sensibil. Alta este situația cu restul de păr:

Sprâncenele ne protejează ochii de picăturile de sudoare, iar genele ne apără de insectele care ar putea să ne intre în ochi. Parul din zona axială și cel pubian răspândește un anumit miros, pe care nu îl percepem conștient, dar care joacă un rol important atunci când un bărbat și o femeie fac cunoștință.

De ce nu ne doare atunci când ne tundem?

Nu simțim nimic când ne tundem pentru că părul nu conține nervi. El reprezintă doar niște prelungiri moarte ale pielii, care se formează în foliculii capilari. Milioane dintre acestea sunt răspândite pe toată suprafața pielii. Pe cap sunt între 80.000 și 150.000. Foliculii se găsesc în și au aspectul unei cepe. Aceștia conțin speciale, care sunt alimentate de vase sangvine și produc substanța părului. Părul pătrunde la suprafață printr-un canal. Părul de pe cap crește cam de la 10 până la 15 centimetri pe an.

Cum se formează culoarea părului?

Alte celule din rădăcina părului produc pigmenți, care colorează parul șaten, negru, blond sau roșcat. Pe fiecare folicul se află un mușchi, care poate ridica părul, și două sau trei glande seboree, care secretă grăsimea ce face parul strălucitor și mlădios. Doar bărbații au o barbă adevărată. Femeile au cel mult un puf fin în zona bărbiei. Acest lucru este determinat de hormoni, care controlează dezvoltarea corpului. Aceștia fac ca la un bărbat în devenire să se dezvolte organele sexuale, să crească laringele, să se îngroașe vocea și să mijească barba.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar