Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Păpădia. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
884 Views

este răspândită în flora spontană aproape pe toate meridianele globului. La noi în țară încă nu a ajuns să fie luată în cultură, deși se consumă sub formă de salată prin recoltarea frunzelor de la plantele întâlnite pe câmp sau pajiști ca buruiană sălbatică. Luată în cultură, devine o plantă cu frunze mari și cărnoase mult mai gustoase, iar dacă se înălbesc se poate prepara o salată delicioasă.

LEUȘTEANUL. CUM SE CULTIVĂ? CUM SE RECOLTEAZĂ?

Păpădia se mai utilizează și în scopuri farmaceutice. Rădăcinile de păpădie conțin o serie de acizi și alcooli triterpenici ca traxrol, taraxasterol. Substanța de rezervă din rădăcini este inulina, care se găsește în procent de 30 – 40%. Se recomandă ca medicament în bolile unde există un dezechilibru glandular. Ceaiul de păpădie se mai recomandă în obezitate, normalizarea circulației sângelui, mărește pofta de mâncare la convalescenți, are acțiune diuretică, ceea ce face ca toxinele din corp să se elimine rapid. De asemenea, are și acțiune antibiotică pe un număr mare de germeni.

Cum se păpădia?

Pe terenurile cu pantă ușoară, care se zvântă primăvara târziu, se execută arătura din toamnă, la 20 – 30 cm și se modelează pentru a putea permite însămânțarea de primăvară cât mai timpuriu (sfârșitul lui februarie – începutul lunii martie). Se seamănă la distanța de 28 – 32 de cm între rânduri, pe straturi sau pe teren plan. Se folosește 1 – 1,3 kg de sămânță la hectar. Adâncimea de însămânțare este foarte mică, de aproximativ 0,5 cm. După răsărire plantele se răresc pe rând la 10 – 12 cm. Cultura se întreține prin prașile și irigări repetate.

Cum se recoltează păpădia?

Spre sfârșitul toamnei, plantele se recoltează prin tăierea tufei la colet. Din porțiunea de tulpină rămasă în pământ apar alți muguri care formează alte rozete. Producția de frunze de păpădie ce se realizează la hectar este de 16 – 20 de tone. Cultura durează 3-4 ani. Păpădia – schema de înființare a culturii

După recoltare, rozetele de frunze se pun în coșuri, apoi se curăță de pământ prin spălare (cufundând coșul cu rozete într-un bazin mare cu circuit continuu de apă). După spălare, rozetele se preambalează în pungi de polietilenă sau se pun în lăzi pentru a se putea valorifica.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar