Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Cum se cultivă? / Păpădia. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

Păpădia. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
/
133 Views

Păpădia este răspândită în flora spontană aproape pe toate meridianele globului. La noi în țară încă nu a ajuns să fie luată în cultură, deși se consumă sub formă de salată prin recoltarea frunzelor de la plantele întâlnite pe câmp sau pajiști ca buruiană sălbatică. Luată în cultură, păpădia devine o plantă cu frunze mari și cărnoase mult mai gustoase, iar dacă se înălbesc se poate prepara o salată delicioasă.

LEUȘTEANUL. CUM SE CULTIVĂ? CUM SE RECOLTEAZĂ?

Păpădia se mai utilizează și în scopuri farmaceutice. Rădăcinile de păpădie conțin o serie de acizi și alcooli triterpenici ca traxrol, taraxasterol. Substanța de rezervă din rădăcini este inulina, care se găsește în procent de 30 – 40%. Se recomandă ca medicament în bolile unde există un dezechilibru glandular. Ceaiul de păpădie se mai recomandă în obezitate, normalizarea circulației sângelui, mărește pofta de mâncare la convalescenți, are acțiune diuretică, ceea ce face ca toxinele din corp să se elimine rapid. De asemenea, are și acțiune antibiotică pe un număr mare de germeni.

Cum se cultivă păpădia?

Pe terenurile cu pantă ușoară, care se zvântă primăvara târziu, se execută arătura din toamnă, la 20 – 30 cm și se modelează pentru a putea permite însămânțarea de primăvară cât mai timpuriu (sfârșitul lui februarie – începutul lunii martie). Se seamănă la distanța de 28 – 32 de cm între rânduri, pe straturi sau pe teren plan. Se folosește 1 – 1,3 kg de sămânță la hectar. Adâncimea de însămânțare este foarte mică, de aproximativ 0,5 cm. După răsărire plantele se răresc pe rând la 10 – 12 cm. Cultura se întreține prin prașile și irigări repetate.

Cum se recoltează păpădia?

Spre sfârșitul toamnei, plantele se recoltează prin tăierea tufei la colet. Din porțiunea de tulpină rămasă în pământ apar alți muguri care formează alte rozete. Producția de frunze de păpădie ce se realizează la hectar este de 16 – 20 de tone. Cultura durează 3-4 ani.

Păpădia - schema de înființare a culturii
Păpădia – schema de înființare a culturii

După recoltare, rozetele de frunze se pun în coșuri, apoi se curăță de pământ prin spălare (cufundând coșul cu rozete într-un bazin mare cu circuit continuu de apă). După spălare, rozetele se preambalează în pungi de polietilenă sau se pun în lăzi pentru a se putea valorifica.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!