Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Ce sunt nervii? Cum transmit nervii semnalele? Ce sunt dendritele?

/
/
829 Views

Oamenii nu pot supraviețui decât în contact cu mediul. Trebuie să adunăm informații, pe care să le prelucrăm inteligent, iar apoi să acționăm corect. Pentru aceasta avem organele de simț și mai ales sistemul nervos cu centrul său, creierul. Printre cele mai uimitoare tipuri de celule ale corpului nostru se numără celulele nervoase (). Sarcina lor este să transmită mesaje prin corp. alcătuiesc un soi de rețea de calculatoare în organismul nostru, transmit mesaje de la celulele de simț ale corpului către creier și comenzi dinspre creier către mușchi.

Ce sunt nervii?

Forma celulelor nervoase este foarte neobișnuită. Acestea sunt alcătuite din formațiuni cu chip de stea, din care pleacă peste 1 000 de fibre scurte. Aceste fibre se numesc (din grecescul dendros, care înseamnă copac), pentru că se ramifică. În plus, fiecare celulă nervoasă are o prelungire, axonul, care poate ajunge chiar și la câțiva metri. De regulă, și capătul acestuia este ramificat. Prin capetele dendritelor și ale axonului, celulele nervoase sunt legate de mușchi sau de alte . În acest fel, dendritele pot prelua semnale, iar axonul doar transmite semnale.

Sistemul nostru nervos preia senzații, precum durerea, atunci când ne înțepăm într-un ghimpe de trandafir și le transmite către creier. În corp avem aproximativ 100 000 de milioane de celule nervoase, interconectate prin prelungiri.

Cum pot transmite nervii semnalele?

Uimitor, dar nervii transmit semnalele asemănător cu firele de telefon, anume electric: cât timp o celulă nervoasă nu transmite nici un semnal, în interiorul ei se acumulează particule încărcate electric negativ, iar dincolo de peretele celulei plutesc cu precădere particule încărcate pozitiv. Peretele celulei este granița; particulele nu pot pătrunde prin el. Aceasta înseamnă că între interiorul celulei și spațiul din afara celulei există o tensiune electrică. În momentul în care un capăt al celulei nervoase preia un semnal, peretele celulei devine pentru o clipă permeabil. Particulele încărcate pozitiv trec rapid în interiorul celulei, atrase fiind de cele negative. Urmarea: tensiunea electrică a celulei scade brusc.

Citește și: Cum a evoluat omul? Omul se trage din maimuță??

Modificarea tensiunii se propagă precum un val cu până la 100 de metri pe secundă de-a lungul fibrei nervoase. În clipa următoare intră în acțiune niște „pompe moleculare” minuscule, care împing particulele pozitive spre exterior, restabilind starea anterioară, astfel încât celula să fie pregătită pentru un nou semnal, pe care să îl transmită.

Dendrite
Dendrite

Nervii nu sunt legați direct de celulele musculare sau de simț. Între ele se găsește un mic gol, numit sinapsă. Aici, semnalele nu se transmit electric, ci pe cale chimică. Semnalul nervos degajă la capătul nervului cantități minuscule de substanțe. Aceste substanțe mesagere declanșează, la rândul lor, impulsuri nervoase în cealaltă celulă.

O celulă nervoasă nu cunoște decât două variante: „tensiune electrică la maximum” și „fără tensiune”. De aceea, când o celulă de simț al durerii semnalizează mai întâi o atingere ușoară, apoi o iritație puternică, intensitatea semnalului nervos nu se modifică. Crește doar numărul de impulsuri nervoase pe secundă. Este ca atunci când, în caz de pericol, nu strigăm mai tare după ajutor, ci tot mai des, pe măsură ce ne este mai rău.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar