Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă năutul? Cum se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
298 Views

Năutul se cultivă pentru a fi consumat atât sub formă de păstăi tinere (verzi) preparate ca mâncăruri sau supe, cât și ca în faza de maturitate deplină, folosite mai ales în cofetării la prepararea rahatului. Boabele de năut prăjite și măcinate dau un surogat care substituie cu succes cafeaua. Cel mai mult se folosește însă în amestec cu boabele de cafea. Datorită conținutului ridicat în proteine, (în medie 24%), la care se adaugă un procent însemnat de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară ridicată. Boabele mai găsesc o utilizare și în hrana mai multor specii de animale.

Năutul este o anuală, autogamă, care crește până la 50 cm. Tulpina este muchiată, adeseori țepoasă, ramificată intens de la bază, formând tufe dese. Frunzele sunt imparipenate, formate din 3-8 perechi de foliole oval-alungite, puțin dințate sau crestate pe margini. Florile sunt mici, de culoare albă, purpurie sau albastră. Pedunculul floral este curbat. Înflorirea are loc la sfârșitul lunii iunie, începutul lui iulie.

Fructul este o păstaie pubescentă, glanduloasă, umflată, lungă de 2-3 cm, conține de regulă două semințe mari, ovoide, din care una este uneori seacă. În dreptul embrionului sămânța are un apendice de forma unui cioc de culoare gălbuie. Într-un gram intră 2-3 boabe. Facultatea germinativă a boabelor este de 90% și se păstrează 3-4 ani. Năutul preferă un sol nisipos sau argilo-nisipos, cu o expoziție sudică, având nevoie de multă căldură și o umiditate potrivită.

năutul?

Ogorul de toamnă este întreținut primăvara cu lucrări de grăpat și discuit. La sfârșitul lunii aprilie se însămânțează, în rânduri, la distanța de 50 cm. Se folosesc 35-40 kg sămânță la ha care se încorporează în sol la 4-6 cm. Pe rând se distribuie sămânța bob cu bob, la distanța de 15-20 cm. Cultura se întreține în prima etapă după înființare cu lucrări de prășit și irigat în caz de secetă excesivă.

Cum se cultivă năutul? Schema de înființare a culturii de năut
Cum se cultivă năutul? Schema de înființare a culturii de năut

Când se recoltează năutul?

Năutul se recoltează atunci când păstăile devin galbene, iar boabele au început să se întărească. Se cosește cu cositoarea mecanică și se lasă 4-5 zile pe sol, după care se treieră staționar cu combina. Producția de boabe la hectar ajunge la 1 000-1 500 kg.

Soiuri de năut

  • Năutul alb – este un soi cu bobul alb, foarte mult folosit la prepararea supelor;
  • Năutul roșu – soi cu bobul roșiatic; este folosit la prepararea surogatului de cafea;
  • Năutul negru – foarte puțin cunoscut. Este folosit mai mult ca plantă de ornament.

Valorificarea boabelor de năut nu prezintă probleme deosebite. Sămânța se condiționează mecanic și se ambalează în pungi de polietilenă sau în saci de iută. Pentru reînmulțiri se folosesc semințe din culturile de consum. Pentru evitarea impurificărilor mecanice, la culturile semincere se asigură o izolare în spațiu de 50 m între soiuri și față de culturile de consum.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar