Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Napul. Cum se cultivă? Cum se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
245 Views

Napul este originar din răsăritul Asiei și era cunoscut înaintea erei noastre de greci și romani. Mult timp, în majoritatea țărilor nordice, reprezenta aproape unica legumă folosită. Pe măsură ce au crescut suprafețele cultivate cu cartof, napul comestibil a pierdut din importanță și ocupă suprafețe tot mai mici. Se cultivă tot mai mult în regiunile cu climă temperată sau chiar rece.

De ce se cultivă napul?

Napul se cultivă pentru rădăcinile sale. Se consumă fierte, prăjite sau deshidratate. În medicina populară, napii se fierb și decontul se folosește contra tusei. Napul este o plantă erbacee bienală, care în primul an formează rădăcini cărnoase și o rozetă de frunze, iar în al doilea an, tulpini florifere și fructe. Napul crește în 45-50 zile (soiurile timpurii de primăvară), iar soiurile târzii de toamnă în 110-120 zile. Rădăcina este cărnoasă, de diferite forme (ovală, turtită, alungită, rotundă etc.), de culoare albă până la roșu-violaceu sau chiar neagră. Gustul rădăcinilor este dulce-picant.

Frunzele sunt alungite, de culoare verde-deschis, divizate până la nervura principală. Cele situate spre vârful tulpinii sunt întregi, ovale și aproape sesile. Atât frunzele, cât și pețiolul sunt acoperite cu perișori, caracter ce le deosebește de frunzele de brojbă. Tulpina este dreaptă, înaltă de 0,6-2,0 m, goală în interior, glabră și foarte adesea ramificată. Florile sunt de culoare galbenă. Fructul este silicvă. Semințele sunt mici, rotunde, de culoare brună, cu un luciu metalic. Facultatea germinativă este de 85-90% și se păstrează 3-5 ani.

În condiții de secetă, rădăcina se lemnifică și devine amară la gust, iar în terenurile bogate în substanțe azotoase, planta emite mai multe frunze în dauna creșterii rădăcinilor. De aceea, se înființează numai în regim irigat și se fertilizează cu fosfatice și potasice (40-60 kg la ha).

napul?

Napul comestibil se înmulțește numai prin sămânță. În funcție de soi (timpurii sau târzii) se seamănă primăvara, la sfârșitul lunii martie, începutul lui aprilie sau toamna prin august-septembrie. Semănatul se face cu mașina în rânduri, la distanța de 28-32 cm, încorporându-se sămânța în sol la adâncimea de 1,5-2 cm. Pentru 1 hectar de nap sunt necesare 3-4 kg de sămânță. După semănat sau concomitent, terenul se tăvălugește.

Cum se cultivă napul? Schema de înființare a culturii de nap comestibil
Cum se cultivă napul? Schema de înființare a culturii de nap comestibil

Cum se îngrijește cultura de nap?

La răsărirea plantelor, cultura de nap se plivește și se pră­șește mecanic (vezi aici motosape) sau manual. Ținând seama de faptul că plantele de nap răsar la 4-6 zile, la aproximativ 25 zile de la însămânțare cultura se rărește pe rând la 8-10 cm plantă de plantă pentru soiurile timpurii și la 14-18 cm pentru soiurile târzii de toamnă (Fig. de mai sus). Se pot testa pe suprafețe mici erbicidele folosite la plantele din grupa verzei, pentru a economisi prașilele mecanice și manuale.

Soiuri de nap

Dintre soiurile de nap cele mai răspândite în cultură pot fi amintite: Petrovskaia (originar din Rusia) are rădăcina turtită, cu o scobitură în partea de jos, iar carnea este galbenă, cu gust plăcut. Crește pe jumătate la suprafața solului. În funcție de forma și culoarea rădăcinii, mai sunt și alte soiuri:

  • Olandeză galbenă turtită – este un soi cu rădăcină turtită, cu rădăcina de culoare galbenă, cu gust plăcut;
  • Albă turtită timpurie, are rădăcina turtită în formă de disc, cu rădăcina de culoare albă și foarte fragedă ;
  • Mingea de zăpadă cu rădăcina sferică, miezul alb ca zăpada și foarte fin la gust, timpuriu.

Se mai cunosc și alte soiuri cu mai puțină răspândire în cultură, cum sunt: Globul de aur, Cap roșu de Milano, Hibridul lui Pale, Târzie de Auvergne etc.

Când se recoltează napul?

Napul se recoltează când rădăcinile ajung la completa dezvoltare și își încheie ciclul de vegetație. Producția se ridică, la soiurile timpurii, între 10-16 t/ha, iar la soiurile de toamnă, între 16-25 t/ha.

Cum se păstrează napul?

După , napul (rădăcinile) se curăță de pământ, frunze și se sortează. Rădăcinile rănite de nap se valorifică imediat, iar cele sănătoase se pun în lăzi și se paletizează în celule cu atmosferă controlată, în același regim de temperatură și umezeală a aerului ca în cazul rădăcinoaselor albe. Valorificarea napului se face în vrac, la kg sau preambalate în pungi de polietilenă la greutatea de 0.5-1,5 kg.

Producerea semințelor de nap

Producerea semințelor se face în al doilea an de cultură, la fel ca și la brojba, fără a se scoate plantele mame din sol peste iarnă. Producția de semințe de nap este de 250—300 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar