Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Rețete de vinuri – Mistelul – ce este? Cum se face mistelul în gospodărie?

/
/
774 Views

Mistelul este un a cărui metodă de preparare constă dintr-un amestec de și în așa fel ca fermentația să nu mai înceapă. Mustul se alcoolizează până se obține gradul alcoolic între 15 și 20°. De exemplu, din 100 Litri mistel, care conține 84 litri must cu o concentrație în zahăr de aproximativ 200 g/L și 16 L de 90° va rezulta un mistel de 15,4° alcoolice cu 168 g zahăr la litru.

Dacă mustul este mai concentrat de 200 g zahăr la litru se lasă să înceapă fermentarea, pentru ca o parte din zahăr să fie transformat în alcool. Când a scăzut la 200 g la litru se adaugă alcool, pentru a menține un grad alcoolic de 17-20°, când fermentația încetează imediat. La acest grad alcoolic vasele se lasă liniștite pentru ca vinul să se limpezească. După 2-3 luni se pritocește în contact cu aerul. Pritocitul se repetă la 2-3 luni încă de 5 ori, vinul fiind bine aerisit și omogenizat. Se consumă ca vin desert sau se cupajează.

Cum se face mistelul roșu?

Boabele dezbrobonite și zdrobite din struguri negri foarte dulci se pun în căzi sau puține pentru a scoate culoarea prin fermentare. Se lasă să se înceapă fermentarea, având grijă a da căciula la fund în mod regulat. În momentul când fermentația a început, se alcoolizează imediat, pentru ca aceasta să înceteze. Macerația poate dura de la 3 până la 5 săptămâni. Urmează tragerea de pe macerat și o singură presare.

Aceste mistele împreună cu pielița și sâmburii sunt mai aspre. Sunt în schimb bune prin învechire și mult apreciate în prepararea aperitivelor amare de tip Quiquina. În final, va fi o băutură limpede, de desert, care prin învechire se catifelează. Se aromatizează de unii amatori cu floare de soc care îi transmite o aromă foarte plăcută. Mistelul proaspăt se trage de pe depozit ca și în cazul în cazul acestui vin.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar