Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Mirosul apei. Cum se determină mirosul apei? Determinarea mirosului apei

/
/
1007 Views

depinde de prezenţa în ea a substanţelor mirositoare volatile, care nimeresc în ea prin căile naturale şi antropogene. Mirosul apelor de suprafaţă şi ale celor subterane este influenţat de prezenţa în ele a substanţelor organice. Mirosul apelor potabile este detrminat de proprietăţile lor, procesele tehnologice şi procedeele de potabilizare. De exemplu, apa ce conţine fenolii, după clorinare la staţiile de potabilizare capătă un miros neplăcut de fenolii cloruraţi, care se determină organoleptic în cazul conţinutului de 2,4-difenoli în cantităţi de
0,002 mg/l. Determinarea mirosului se bazează pe cercetările organoleptice ale mirosului şi intensităţii lui în probele de la temperaturile de 20 grade C şi 60 grade C.

Mirosul apei – Aparatură necesară

 • colbe conice cu gîtul larg cu un volum de 500 ml,
 • cilindrul gradat cu capacitate de 250 ml,
 • baie de apă,
 • termometru de laborator cu gradaţie de la 0 pînă la 60 grade C.

Cum se determină mirosul apei ? Mod de lucru

 • În colbă conică se toarnă 250 ml de apă de cercetat la 20 grade C, apoi colba se închide cu un dop şi se agită în poziţie verticală.
 • Dopul se deschide şi se determină caracterul şi intensitatea mirosului de apă.
 • După aceasta colba se închide cu dopul şi se încălzeşte pînă la 600C la baie de apă, după ce conţinutul ei se amestecă prin agitare şi se deschide dopul.
 • Urmează determinarea organoleptică a mirosului şi intensităţii lui. Concluziile se notează în registru în formă liberă.

Cum se determină culoarea apei? Determinarea culorii apei

După particularităţile specifice mirosurile pot fi împărţite în două grupe de bază:

 1. Mirosurile de provienenţă naturală (de la organismele vii şi moarte ce trăiesc în apă, influenţa solurilor, etc.). Aceste mirosuri se impart în mirosul pămîntos, putred, cu miros greu (alterat), ierbos, de mucegai, de turbă, etc.
 2. Mirosurile de natură artificială (de la deversările de la intreprinderile industriale, prelucrarea apelor cu reagenţii chimici, etc.). Se deosebesc mirosurile de clorfenol, acetonă, alcool, oţet, benzină, clor, etc.

Intensitatea mirosurilor se estimează la temperaturile de 20 grade C şi 60 grade C după o scară de 6 baluri conform tabelului ce urmează.

mirosul apei
mirosul apei
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar