Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Mierea și diabeticii. Câtă miere poate consuma un diabetic?

/
/
4724 Views

Diabetul este una dintre cele mai relevante probleme de sănătate în zilele noastre. Odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul de îmbolnăvire. Corpul uman suferă modificări de-a lungul vieții. Masa corporală lipsită de grăsimi se reduce odată cu înaintarea în vârstă, corpul pierzând țesut din mușchi, dar și din organe și din schelet. În timp ce țesuturile non-grase reprezintă la tineri aproximativ 61% din masa corporală totală, la persoanele peste 85 de ani media este de doar 54%.

Datorită faptului că reducerea masei musculare înseamnă, totodată, reducerea capacității de stocare a carbohidraților, odată cu înaintarea în vârstă apare riscul instalării diabetului de tip II. În timp ce în cazul diabetului de tip I, care este genetic, producția de este insuficientă, problema cauzată de diabetul de tip II este, în general, hipersecreția de . Totuși, aceasta nu va avea efectul de a reduce suficient de mult glicemia, deoarece punctele de contact din celulele musculare și hepatice de care se lipește insulina pentru a ajunge în celulele coprului nu mai recunosc hormonul. Problema este cauzată și de un regim constant de viață bazat pe consumul excesiv de glucide și pe supraponderalitate.

În trecut, cantitatea de din hrana diabeticilor era redusă drastic. Majoritatea asociațiilor diabeticilor, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) refuză în prezent restricțiile de acest gen și recomandă inclusiv diabeticilor un regim alimentar bogat . Aceștia sunt o sursă importantă de energie, atât la persoanele sănătoase, cât și la . Totuși, este important să se aleagă alimente bogate în glucide care se descompun lent.

Mierea are indexul glicemic mediu (61) și conține în mare parte fructoză. În plus, datorită prezenței microelementului crom, necesarul de insulină se reduce. Numit și factor de toleranță la glucoză, acesta sporește sensibilitatea receptorilor de insulină, astfel stimulând efectele acesteia. Se presupune și că cromul are efecte directe asupra pancreasului. Din acest motiv, diabeticii au voie să consume , de preferat fiind, însă, mierea bogată în fructoză, precum cea de salcâm. În plus se recomandă consumul de numai în cantități mici, împreună cu alimente bogate în fibre, deoarece cu cât hrana este mai bogată în fibre, cu atât mai încet va crește glicemia pacientului.

Carbohidrații din pâinea integrală se eliberează mai lent decât cei din pâinea albă, la fel și cei din mere necojite față de carbohidrații din mere curățate de coajă. Amidonul din cartofi, izolat, intră în sânge la fel de repede ca zahărul de masă.

Și prepararea alimentelor este relevantă: glucidele din fructele și legumele întregi se eliberează mai încet decât atunci când acestea sunt mărunțite; cele din cartofi fierți intră în sânge mai încet decât cele din cartofi prăjiți. Cel mai puțin crește glicemia după consumul de legume în păstăi (fasole, linte, arahide). Din acest motiv, felul principal trebuie să fie compus întotdeauna în mare parte din legume, iar gustările dintre mese, din hrană crudă. Mierea se recomandă a se consuma pe pâine bogată în fibre și unsă cu brânză proaspătă sau cu grăsime. Pentru a evita o creștere rapidă a glicemiei este de preferat consumul de pâine integrală cu grăsime sau brânză proaspătă, în loc de pâine albă fără nimic altceva.

Cantitatea de miere consumată de diabetic trebuie să fie inclusă în calculul carbohidraților ingerați zilnic. Apelați obligatoriu la ajutorul unui specialist în nutriție.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar