Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Ce este memoria? Se umple vreodată memoria omului? Cum memorăm?

/
/
726 Views

Memoria noastră nu înmagazinează doar „știință tip dicționar”. Am păstrat în amintire și scene din viața noastră – imagini ale rudelor și prietenilor, inclusiv amintiri despre firea lor și despre modul lor de comportament cuvinte și gramatica limbii noastre, melodii, opere de artă. gusturi, mirosuri și sentimente. Dar și îndeletniciri precum mersul, înotul, mersul pe bicicletă, calculele, cititul, scrisul și multe altele. Nici nu trebuie să ne străduim să ne împrospătăm majoritatea amintirilor, pentru că le aplicăm și le exersăm atât de des, încât sunt mereu prezente.

Mult timp, cercetătorii și-au imaginat că există în creier o zonă specială dedicată memoriei, la fel cum în casă există o bibliotecă. Astăzi se știe că lucrurile nu stau așa. Memoria este împărțită pe zone largi ale creierului. Însă, se cercetează încă modul în care se produce înmagazinarea.

Se umple vreodată memoria?

Nici dacă învățăm intens toată viața, nu se termină vreodată capacitatea de memorare. Pentru că doar o părticică din toate informațiile pe care le asimilăm se duce în memorie. Oricum, în fiecare secundă, percepem tot felul de imagini și de sunete. Dacă le-am înregistra pe toate ca un videorecorder, memoria s-ar umple rapid. Asemenea informații ajung în memoria de scurtă durată și sunt uitate după câteva secunde. Selectăm doar foarte puține lucruri care sunt importante pentru noi.

Citește și: Ce conține creierul? Cum este alcătuit creierul? Cum coordonează creierul corpul?

Capacitatea de a uita este, bine înțeles, neplăcută, atunci când vrem sau trebuie să învățăm anumite lucruri – cum ar fi semnificația unor cuvinte. Important este să repetăm cât se poate de des și să aplicăm cele învățate teoretic, pentru ca aceste lucruri să treacă din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată. Oricum, lucrurile pe care le-am învățat, dar de care nu ne-am folosit niciodată, pălesc. Cine a învățat la școală limba franceză foarte bine, dar 20 de ani nu a vorbit-o, iar dintr-odată are nevoie de ea, o să se străduiască zadarnic să-și amintească multe dintre acele cuvinte.

Cum memorăm?

Noi avem mai multe tipuri de memorie. Acestea diferă în funcție de perioada de timp pentru care stochează informațiile. Lucrurile pe care le stăpânim foarte bine sunt păstrate în memoria de lungă durată.

Există lucruri pe care trebuie să le reținem pentru cel mult câteva minute. În memoria de scurtă durată ajung, de regulă, impresiile din viața de zi cu zi. De exemplu, cât am plătit uneori la casă la magazin. Asemenea lucruri neimportante le uităm după vreo oră – asta dacă nu s-a întâmplat ceva ieșit din comun: dacă am răsturnat ceașca de ceai peste o carte, în timp ce vorbeam la telefon, ne vom aminti întâmplarea poate și câteva luni după aceea – oricum, incidentul revine în memorie cu multe amănunte când vedem petele de ceai din carte.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar