Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Tehnologie / Membrii familiei de albine. Cine trăiește într-un stup de albine?

Membrii familiei de albine. Cine trăiește într-un stup de albine?

/
/
/
381 Views

Cea mai cunoscută specie de este albina europeană (Apis mellifera). In familia de (regatul albinelor) se găsesc trei tipuri de : matca, albinele lucrătoare şi trântorii. Aceștia constituie membrii familiei de .

Membrii familiei de albine – matca

Matca – este „regina stupului”. De obicei, în stup este o singură matcă. Ea este singura femelă fecundată din stup, fiind răspunzătoare de înmulţirea familiilor de albine, fiind cea care depune ouăle în fagure. Ca dimensiuni, ea este cea mai mare albină din stup, având corpul mai lung (20-25 mm), capul mic, abdomenul foarte dezvoltat, aripi mai mici şi greutate de 250-280 mg.

Membrii familiei de albine – lucrătoarele

Numărul acestora este variabil, oscilând de la 10 000 în perioada de iarnă, până la 40 000-80 000 în timpul verii. Au talia mai mică (12-14 mm), o greutate de aproximativ 100 mg şi aripile sunt de aceeaşi lungime cu abdomenul. în fapt, lucrătoarele sunt femele cu organele de reproducere nedezvoltate. Lucrătoarele îndeplinesc mai multe munci, în funcţie de vârsta pe care o au, şi anume:

  • curăţarea celulelor – este prima muncă oficială a lor. Imediat după ce au ieşit din celulă, se spală, apoi li se usucă aripioarele. Munca de a curăţa celulele este grea şi, de aceea, înainte de a se apuca de curăţat, ele iau un strop de miere pentru a avea energie şi puţin polen pentru a-şi întări muşchii. Munca în celule durează vreo trei zile, după care albina trebuie să îndeplinească o altă misiune, şi anume aceea de doică;
  • albinele-doici – ele hrănesc şi îngrijesc larvele până când acestea ies din celule. Tot ele asigură puilor de albine şi căldura necesară. La început, după trei zile de incubaţie, ele dau larvelor lăptişor de matcă la fiecare 4-5 minute, timp de trei zile. Apoi, le oferă un amestec de miere şi apă numit „nectar”. De asemenea, puii de albină primesc polen. O albină munceşte ca doică timp de 1-2 săptămâni, după care va îndeplini funcţia de constructor al fagurilor de miere;
  • albinele-constructori – pentru a construi, mai întâi albinele se hrănesc şi stau împreună o zi întreagă. Aşa cum stau ele atârnate, opt glande de sub stomacul lor produc fulgi micuţi de ceară. Mai târziu, albinele vor mesteca aceşti fulgi de ceară, dându-le forma corespunzătoare, formând astfel pereţii fagurelui; construcţia fagurelui durează aproximativ cinci zile;
    albinele-curăţătoare – aceasta este o muncă neplăcută şi constă în curăţarea stupului şi cărarea gunoiului în afara acestuia;
  • albinele-paznici – ele sunt cele care îi studiază cu mare grijă pe cei care vor să vină în cetatea (regatul) lor. Orice musafir nepoftit este tratat ca duşman şi atacat. Ele asigură paza la urdiniş, oprind intrarea oricărui intrus;
  • albinele-ventilatoare – albina ia parte la funcţionarea sistemului de aer condiţionat al stupului. Această muncă este de o importanţă crucială, pentru că atunci când afară este foarte cald, larvele ar putea muri;
  • albinele-mesagere – au rolul de a căuta sursele de hrană şi de a le anunţa pe celelalte lucrătoare despre distanţa la care se găsesc şi calitatea acestora;
  • albinele-culegătoare – sunt cele care strâng nectarul, mana, polenul şi propolisul;
  • albinele-magazionere – se ocupă de depozitarea a tot ceea ce produc albinele.

Membrii familiei de albine – trântorii

Sunt masculii care împerechează matca, asigurând perpetuarea speciei. Sunt prezenţi în cuib din primăvară până
toamna. în număr de câteva sute, au lungimea de 15-17 mm, aripi ce depăşesc abdomenul, capul globulos şi o greutate de 200 g.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar