Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă măzărichea parfumată (Lathyrus odoratus)?

/
/
393 Views

Măzărichea parfumată este o agățătoare, foarte modestă, ce înflorește frumos în prima parte a verii. Măzărichea crește până la 1,5-2 m înălțime. Tulpinile sunt subțiri, muchiate și aripate. Frunzele paripenat compuse, cu 2-3 foliole ovale, poartă la bază două stipele şi sunt terminate cu un cârcel mare, care permite plantei să se prindă de tutorii puși la dispoziție. Florile sunt mari, grupate câte 2-6 în ciorchini susținuți de pedunculi lungi. Ele sunt divers colorate și foarte plăcut parfumate. La această specie s-au creat foarte multe soiuri, cu deosebire în Anglia și SUA, ce aparțin mai multor tipuri sau rase, prezentate în tabelul de mai jos.

Măzărichea - soiuri
Măzărichea – soiuri

Măzărichea – cerințe pentru a înființa o cultură

Măzărichea este o floare care preferă soluri ușoare, bine drenate, lucrate profund, cu fertilitate bună și un pH 6-7,5. Măzărichea necesită temperatură moderată. Căldura mare și seceta diminuează calitatea și opresc creșterea și înflorirea. Cele mai bune condiții sunt create de temperaturi moderate (12-15°C) și umiditate relativă mai ridicată. Ploile, uneori prea reci, din regiunile de deal și munte, dăunează plantelor.

Cum se măzărichea?

Măzărichea se cultivă prin semănate direct la locul definitiv în martie-aprilie. Măzărichea se seamănă în cuiburi (3-4 la un cuib), distanțate la 25 cm pe rând, sau pe șănțuleț (1-2 la 8-10 cm distanță). Adâncimea de semănare este de 2-3 cm. Se poate semăna în rânduri simple sau duble, la distanțe ce pot varia de la 25 cm la 50 cm, cu potecă de 70-100 cm.

Îngrijirea culturii

Susținerea plantelor se realizează după mai multe procedee: instalarea de spalieri cu două sârme groase (una în partea de jos și cealaltă sus, către vârful plantelor) și dirijarea plantelor cu ațe (sfori) verticale prinse de cele două sârme; instalarea de tutori verticali la fiecare cuib și reunirea a câte 4 dintre ei la partea superioară, sub formă de piramidă.

Citește și: cum se cultivă garoafele?

Udarea se poate face moderat, evitându-se stropirea frunzelor, deoarece sunt predispuse îngălbenirii și atacului de făinare. Fertilizarea suplimentară se aplică la 2-3 săptămâni, folosindu-se soluții în concentrație de 0,1-0,2%. Măzărichea se recoltează zilnic, dimineața, când sunt în fază de boboc semideschis.

măzărichea în sere sau solarii?

În condițiile de la noi din țară, măzărichea se poate semăna direct în solul acestor spații în decada a doua a lunii februarie. Cultura se poate începe și cu răsad produs în seră temperată când semănarea se face în luna ianuarie, în ghivece de 8-10 cm sau în lădițe. Răsadul se plantează la locul definitiv în prima jumătate a lunii martie. Schemele de semănare, plantare sunt aceleași ca la cultura de calendula (gălbenele). În primăverile foarte reci se poate interveni cu mulcirea cu paie, acoperirea solului cu folie din polietilenă uzată, instalarea de tuneluri din folie din polietilenă, în scopul câștigării de căldură în aceste spații.

Măzărichea lathyrus
Măzărichea lathyrus

Menținerea solului permanent reavăn, prin udări regulate, până la răsărirea deplină, este obligatorie. În continuare se udă de 1-2 ori pe săptămână. Fertilizarea se aplică cel puțin de 3-4 ori în timpul înfloririi. Rezultate bune se obțin cu zeamă de bălegar diluată de 8-10 ori. Palisarea se execută după procedeele arătate mai sus. În plus, se poate interveni cu ciupirea, copilirea lăstarilor laterali și ruperea cârceilor. Ciupirea nu este obligatorie, dar se poate executa pe plantele tinere deasupra a 3-4 frunze, pentru a se obține două tulpini care vor fi mai puternice, dar mai puțin lungi. Ruperea lăstarilor laterali și o parte din cârcei are drept scop fortificarea tijelor principale, obținerea de pedunculi lungi și ușurarea recoltării florilor.

Măzărichea semănată în sere sau solarii apare la începutul lunii mai. Înflorirea se eșalonează până în iulie. Varianta de cultură prin producerea de dă rezultate mai bune. Prin folosirea răsadurilor se asigură o cultură uniformă ca desime și nivel de creștere și dezvoltare a plantelor.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar