Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Să mâncăm mai sănătos! Ce înseamnă de fapt a mânca sănătos?

/
/
612 Views

Toată lumea dorește să mănânce . Și, pe bună dreptate, este firesc acest lucru. Dar ce înseamnă, de fapt, ca lumea să mănânce ? A mânca înseamnă să consumăm produse organice din diverse surse, fie de origine animală, fie de origine vegetală.

A mânca sănătos, nu înseamnă să folosim așa numitele produse tradiționale, pe care, multe persoane le consideră produse bio. Nu înseamnă să consumi produse pe a căror etichete sunt menționate doar și alte diverse ingrediente, chiar dacă ele sunt permise de lege. Nu înseamnă să consumi alimente provenite din materii prime modificate genetic sau iradiate. A mânca sănătos nu înseamnă  să consumi produse falsificate prin utilizarea de diverse substanțe sau ingrediente, care sunt străine de produsul în cauză, nu înseamnă să consumi produse contaminate cu bacterii, virusuri și toxinele acestora, infestate cu diverși paraziți.

A mânca sănătos înseamnă

A mânca sănătos înseamnă să folosești alimente cât de cât proaspete, cât mai sănătoase din punct de vedere sanitar, senzorial și compozițional, realizând un echilibru între proporția celor de origine vegetală și a celor de origine animală. Din păcate, este foarte greu de îndeplinit acest stil de viață în ziua de azi. În primul rând, din cauză că oamenii sunt din ce în ce mai ocupați, tot timpul alergând după bani, după bunuri, după un trai mai bun. Dintr-un alt punct de vedere, astăzi, în agricultură și zootehnie nu se mai folosesc doar îngrășăminte naturale, iar animalele nu mai sunt hrănite cu furaje și concentrate din culturi obținute fără administrare de pesticide. Pe lângă acestea, gradul de poluare terestră, atmosferică este foarte ridicat, iar apele nu mai sunt la fel de curate și nepoluate cum erau cândva.

Cum s-a ajuns aici? De ce nu mai există mâncare fără E-uri, chimicale și la fel de sănătoasă ca acum 100 de ani?

Odată cu industrializarea și mai ales globalizarea, cu creșterea populației urbane și reducerea celei din mediul rural, cu creșterea enormă a poluării terestre, a apelor și a atmosferei, prin dezvoltarea industriilor producătoare de noxe (fabrici de ciment, de pesticide, de automobile, de prelucrare a fierului și neferoaselor, precum și a altor substanțe chimice), realitatea de odinioară a rămas o amintire, un vis frumos. Mâncarea actuală diferă de cea odinioară, iar noi, consumatorii, consumăm de cele mai multe ori ceea ce ne oferă comerciantul, cu care venim în contact și mai puțin cu producătorul de alimente.

Cine este de vină pentru acestea?

Mai toată lumea va spune că este de vină statul. Marii producători agricoli și marii deținători de ferme de animale și păsări. Nu în ultimul rând se spune că vina este a procesatorilor și producătorilor care caută să-și mărească profiturile. Este adevărat că fiecare persoană care are o afacere, fie ea cât de mică, caută să-și mărească profiturile. Și este de înțeles.

Dar ce facem cu bietul și nevinovatul consumator, care, de cele mai multe ori nu este educat din punct de vedere al judecării calității alimentelor? Cel mai simplu sfat și cea mai simplă metodă de a evita un aliment care este încărcat de E-uri este să citiți eticheta. Chiar dacă alimentele sunt etichetate mai mult sau mai puțin complet. Nu este o mare pierdere de timp dacă veți învăța să evitați astfel de alimente. De exemplu, înainte să adăugați în coș un , citiți eticheta. Dacă pe lângă conținutul în , pe eticheta acestuia sunt menționate și multe alte bunătăți ar fi bine să vă lipsiți.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar