Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Cum se cultivă? / Măghiranul. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

Măghiranul. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
/
409 Views

este o legumă condimentară folosită atât la aromatizarea mâncărurilor, mezelurilor, murăturilor, cât și în parfumerii, sub formă de ulei (esență), în amestec cu alte uleiuri. este considerat ca plantă perenă, dar în condițiile din țara noastră se comportă foarte bine și ca plantă anuală.

Măghiranul – descrierea plantei

Măghiranul are tulpina de 20 – 50 cm, cu muchii, ramificată, la început verde-cenușie, păroasă, iar mai târziu roșiatică. Frunzele sunt opuse, scurt pețiolate, cu limbul de 2-3 cm lungime și late până la 1 cm. Inflorescențele axiale, globuloase, au un diametru de 0,5 cm. Florile au un caliciu pâslos, o corolă bilabiată, roșiatică, lungă de 2-3 cm. Staminele sunt în număr de 4, mai lungi decât corola. Fructele sunt reprezentate de 4 nucule așezate în interiorul caliciului, sunt de formă aproape sferică, de culoare galbenă până la brună. Înflorirea are loc în lunile iulie-august. Toate părțile constituente ale măghiranului sunt puternic aromate. Frunzele de măghiran se utilizează proaspete sau uscate. Măghiranul se comercializează și sub formă de pudră, de culoare gălbuie, obținută prin măcinarea fină a frunzelor uscate.

Măghiranul reușește bine pe solurile calde, turboase, cu pH 6,2 – 7,5. Nu suportă solurile reci, grele, care prind crustă la suprafață și împiedică răsărirea plantelor, întrucât sămânța este foarte mică (1000 de boabe cântăresc 0,128 -0,253 g).

Cum se măghiranul?

Măghiranul se poate crește în grădină sau în ghivece, așa că frunzele proaspete nu sunt greu de procurat. Când cumpărați măghiran proaspăt, aveți grijă ca frunzele să fie intens colorate în verde și să nu fie pleoștită.

Cultura de măghiran se înființează prin însămânțare directă în câmp sau prin răsad. În primul caz însămânțarea se face primăvara după care trecerea pericolului brumelor târzii, deoarece plantele sunt foarte sensibile la frig. Însămânțarea se face în rânduri la 35 – 40 cm distanță. Este necesară 0,8 – 0,9 kg sămânță la hectar. Este bine să se semene cu o plantă indicatoare.

Măghiranul - Schema de înființare a culturii
Măghiranul – Schema de înființare a culturii

Adâncimea de semănat trebuie să fie de aproximativ 0,5 cm, Este de preferat ca semințele să cadă în urma brăzdarului și să rămână neacoperite, tăvălungindu-se apoi ușor cu un tăvălug neted. În răsadniță, măghiranul răsare repede și în 45 de zile se obține deja răsad bun de plantat (4-5 cm înălțime). Necesarul de răsad pentru un hectar de cultură se obține din 500 g sămânță semănată pe 100 de metri pătrați de răsadniță.

Plantarea are loc în cuiburi, câte trei fire la un loc. Se folosesc diferite distanțe. Cea mai mare producție se obține la distanța de plantare de 40 cm între rânduri și 20 de cm între cuiburi. La culturile înființate prin semănatul direct se aplică lucrările: plivit pe rând și irigat în caz de secetă excesivă. La cultura înființată prin răsad se aplică prima prașilă imediat după plantare și apoi de câte ori cultura reclamă această lucrare.

Cum se recoltează măghiranul?

Prima recoltare are loc atunci când majoritatea plantelor sunt înflorite. Lucrarea se efectuează pe timp senin înainte de amiază, pentru că la ora 10 plantele au conținutul maxim de ulei. Plantele se taie la aproximativ 5 cm de la suprafața solului, pentru a nu împiedica lăstărirea bogată a plantei și a nu determina reducerea capacității ei de producție, măghiranul având un sistem radicular relativ slab.

CUM SE CULTIVĂ LEUȘTEANUL? CUM SE RECOLTEAZĂ LEUȘTEANUL?

Recoltarea următoare se face când ramificațiile noi crescute au ajuns la începutul înfloririi tocmai spre a evita întârzierea și deci uscarea în condiții nefavorabile. La recoltarea mecanizată se folosește cositoarea mecanică, iar plantele vor rămâne pentru uscat pe câmp, la soare. După ce plantele s-au uscat bine, se împachetează în baloturi și se livrează beneficiarilor de contract. În condițiile țării noastre, producția medie de masă vegetativă uscată este de 1500 – 2500 kg la hectar. Pentru producția de semințe se recoltează o singură dată obținându-se 400 – 600 kg la hectar.

Cum se păstrează măghiranul?

Măghiranul se poate păstra în frigider câteva zile. Măghiranul se poate păstra pentru o perioadă mai lungă de timp dacă tulpinile se pun într-un pahar cu apă, totul ambalat cu grijă într-o pungă de plastic. Frunzele de măghiran proaspete se pot congela. Frunzele se spală și se usucă, se desprind de pe tulpini și se pun în pungi de plastic, cu grijă, pentru a nu le strivi sa îndoi, la adăpost de aer. Nu este nevoie să fie dezghețate înainte de folosire. Congelat, măghiranul rezistă aproximativ un an.

Cum se usucă măghiranul?

Pentru a usca frunzele de măghiran, se atârnă tulpinile într-un loc întunecos, cu ventilație bună. Odată uscate, frunzele trebuie ferite de aer și lumină. Rezistă astfel 6 luni.

Măghiranul poate fi combinat cu dafin, ienupăr, piper negru, cimbru. Preparatele medicinale din măghiran se recomandă pentru stimularea digestiei, în meteorism abdominal, colici abdominale și pentru calmarea stărilor de nervozitate sau neliniște. Măghiranul stimulează lactația și transpirația. Cea de-a doua acțiune, în combinație cu proprietățile diuretice ale plantei, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Utilizat sub formă de aplicări externe, uleiul esențial calmează durerile articulare și musculare, putând fi util și în utilizarea durerilor de dinți și a ulcerelor bucale.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar