Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă magheranul? Cum se obțin semințele de magheran?

/
/
239 Views

Ca plantă legumicolă, magheranul se întrebuin­țează la prepararea unor sosuri picante, la aromatizarea unor preparate din carne și a unor murături, ca și în industria mezelurilor. Aroma specifică este determinată de conținutul mare în ulei volatil (1%), care face ca planta să fie folosită în industria parfumeriei și în cosmetică. Are întrebuințări și în medicină, pentru tratarea colicilor gastrointestinale, insomniei, stimularea poftei de mâncare. Este, de asemenea, o specie meliferă și ornamentală.

Magheranul – cerințe față de sol, umiditate, lumină și căldură

Magheranul este o plantă termofilă, care cere temperaturi ridicate de-a lungul întregii perioade de vegetație și este foarte sensibil la înghețuri și brume de primăvară. Necesită o umiditate moderată, dar permanent asigurată în sol, aceste condiții influențând direct și proporțional mărimea pro­ducției. Datorită acestor pretenții și a înrădăcinării superficiale, preferă soluri ușoare, afânate, permeabile și bine structurate, calde, bogate în humus și în calciu.

magheranul?

Magheranul se cultivă prin semănat direct în câmp, sau prin răsad. Pregătirea terenului începe din toamna anului precedent și se continuă primăvara, prin grăpări repetate până la înființarea culturii, în vedera menținerii terenului curat de buruieni. Cultura se înființează după trecerea pericolului de îngheț sau brume, în perioada aprilie-mai. Semănatul direct se face în rânduri, la distanțe de 15-25 cm, folosind 5 kg sămânță/ha. Se seamănă la adâncimea de 0,5-1 cm, iar după răsărire, plantele se răresc pe rând, la 10-15 cm. În gospodăriile individuale se seamănă în ghivece.

Plantarea răsadurilor produse în prealabil în răsadnițe sau solarii reci se face după aceeași schemă ca și la semănatul direct. Lucrările de îngrijire constau în: menținerea terenului curat de buru­ieni prin prașile, sau plivit (la culturile realizate prin semănat direct); irigarea frecventă pentru a menține valoarea umidității la 65-80 % din I.U.A. și fertilizarea fazială, dacă este cazul.

Citește și: Cum se cultivă mazărea?

Magheranul se recoltează înainte de înflorire, în faza de formare a butonilor florali. Magheranul se recoltează prin tăierea tufelor la 5-7 cm deasupra solului. În acest fel, până toamna, plantele pot să lăstărească din nou și se realizează a doua producție într-un an. La recoltarea din toamnă, plantele se smulg din pământ. După recoltare, ramurile adunate în legături, sau plantele smulse, se usucă la umbră, sub șoproane, sau în uscătoare special amenajate cu ven­tilație naturală sau forțată.

Cum se obțin semințele de magheran?

Producția la hectar este de circa 10-12 t frunze verzi, iar raportul producție proaspătă – material uscat este de 4-5:1, astfel încât se pot obține până la 2-3 t frunze uscate, în funcție de nivelul tehnologiei aplicate. Obținerea semințelor de magheran, se face de la plante alese în cultura destinată consumului, dar de la care nu se recoltează frunzele. Plantele semincere se recoltează prin smulgere, în august-septembrie, când semințele se brunifică și au ajuns la maturitate. După uscarea plantelor, semințele de magheran se extrag manual prin frecare, batere cu bățul, sau mecanizat, prin treierat. Producția de este de 300-700 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar