Hit enter after type your search item

Macul. Cum se cultivă? Cum se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
/
767 Views

Se presupune că a fi originar din China, unde se găsește foarte răspândit în cultură. În prezent, ocupă suprafețe mari în India, Asia Mică și unele țări din Peninsula Balcanică.  se pentru semințele sale care se folosesc în cofetării la diferite preparate (cozonac, ruladă etc.) și în simigerii. Din sămânța de mac se mai extrage un ulei foarte fin, folosit atât în arta culinară, dar mai ales în pictură la prepararea vopselelor. Din semințele necoapte de mac, din întreaga plantă, mai precis din sucul vegetativ se extrag principiile active, care nu sunt altceva decât alcaloizii legați în plantă cu ajutorul acidului meconic. Dintre cei 25 de alcaloizi existenți în mac, morfina este alcaloidul principal, fiind unul din cei mai puternici calmanți ai durerilor.

Macul este o plantă anuală, cu rădăcina pivotantă. Tulpina este simplă sau ramificată și înaltă de 50-150 cm. Frunzele bazale sunt pețiolate, de formă alungită, cu marginea neregulat incinsă și cu nervura mediană proeminentă pe partea inferioară. Florile, solitare, sunt formate din două sepale, patru petale, caduce, cu un număr mare de stamine și un ovar sincarpic. Petalele pot fi de mai multe culori, albe, roze, roșii sau violete cu o serie de nuanțe.

Fructul de mac este o capsulă uniloculară, multiseptată, de formă sferică, turtită sau de forma unui butoi alungit. Pe vârful capsulei se distinge stigmatul stelat, compus, care corespunde numărului carpelelor concrescute. Capsulele au o culoare verde-cenușie, fiind acoperite cu un strat de ceară, iar la maturitate devin galben-brun.

macul?

În țara noastră macul se seamănă primăvara devreme cu mașina, în rânduri distanțate la 30 cm, iar între plante pe rând la 15 cm. Se mai poate semăna la distanța de 50 cm între rânduri și 10 cm între plante pe rând având aproximativ aceeași densitate la hectar. Se folosesc 3-4 kg sămânță la hectar, iar desimea optimă este 180 000-200 000 plante la hectar.

cum se cultiva macul?
cum se cultiva macul? Schema de înființare a culturii

Deși macul răsare repede, este bine ca să se facă o grăpare ușoară, perpendicular pe direcția rândurilor semănate, sau se începe direct prășitul între rânduri. Când plantele au 4-6 frunze, se face primul rărit pe rând prin buchetare, cu un cultivator special, echipat pentru a realiza o distanță de 12 cm între buchete.

Când plantele au 8-10 frunze, se face al doilea rărit cu mâna, lăsându-se câte o singură plantă în buchet. Acesta este și momentul administrării îngrășămintelor faziale. În continuare, cultura de mac se întreține prin lucrări de prășit și tratamente contra bolilor și dăunătorilor.

Când se recoltează macul?

Momentul recoltării este atunci când sămânța sună în capsulă. Plantele se taie și se lasă pe teren să se usuce bine, după care se treieră. În prezent, în cultură se folosește și recoltarea direct din lan, cu combina echipată cu site bine etanșate și cu orificii mici, spre a nu se pierde din sămânță.

Cum se păstrează macul?

Oricare ar fi modul de recoltare, o atenție deosebită se va acorda păstrării macului. După treierat, macul se vântură bine, se ambalează în saci mici și se înmagazinează în locuri uscate. Dacă este depozitat în locuri umede macul se încinge ușor, mucegăiește și pierde germinația, devenind improprie și pentru valorificare în industrie. Cojile trebuie, de asemenea, ținute în locuri uscate și bine aerisite, deoarece în condiții de umezeală pierd din conținutul de morfină.

Producția medie de sămânță de mac la ha este cuprinsă între 600 – 1200 kg. Producția de morfină este de aproximativ 3 kg/ha. Semințele de mac destinate reînmulțirii nu trebuie să fie mai vechi de un an, deoarece își pierd repede germinația.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :